- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Kto lubi marynowane sery?
Robimy tak:
150 g mozzarelli, tych malutkich, wielkości czereśni – jak większe, takie jak orzech włoski, to ciachnąć każdą na pół
3 ząbki czosnku
2 małe czerwone cebula
6-8 papryczek chili (tych wściekle ostrych)
4 gałązki rozmarynu
4 gałązki majeranku (jak ktoś nie ma świeżych ziół, niech sypnie suche)
około 250 ml dobrej oliwy z oliwek extra-vergine
1 łyżeczka soli
czarny pieprz zmielony
Czosnek obrać, pokroić na kawałeczki, cebulę obrać, pokroić w ósemki. Oczyścić papryczki wyrzucając nasionka, pokroić dwie w paseczki, resztę zachować w całości.
Układać w słoju z zakrętką warstwami mozzarelle i wszystkie zioła i przyprawy. Na końcu rozmieszać oliwę z solą i pieprzem i zalać zawartość słoja tak by oliwa przykryła wszystkie składniki. Szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać osączone z marynaty mozzarelle jako przekąskę z chlebem.
Jak mozzarelle się skończą, broń Boże nie wyrzucać oliwy. Jest pyszna do sałaty zielonej, z pomidorami, itd..
MzM
Robimy tak:
150 g mozzarelli, tych malutkich, wielkości czereśni – jak większe, takie jak orzech włoski, to ciachnąć każdą na pół
3 ząbki czosnku
2 małe czerwone cebula
6-8 papryczek chili (tych wściekle ostrych)
4 gałązki rozmarynu
4 gałązki majeranku (jak ktoś nie ma świeżych ziół, niech sypnie suche)
około 250 ml dobrej oliwy z oliwek extra-vergine
1 łyżeczka soli
czarny pieprz zmielony
Czosnek obrać, pokroić na kawałeczki, cebulę obrać, pokroić w ósemki. Oczyścić papryczki wyrzucając nasionka, pokroić dwie w paseczki, resztę zachować w całości.
Układać w słoju z zakrętką warstwami mozzarelle i wszystkie zioła i przyprawy. Na końcu rozmieszać oliwę z solą i pieprzem i zalać zawartość słoja tak by oliwa przykryła wszystkie składniki. Szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać osączone z marynaty mozzarelle jako przekąskę z chlebem.
Jak mozzarelle się skończą, broń Boże nie wyrzucać oliwy. Jest pyszna do sałaty zielonej, z pomidorami, itd..
MzM