Wloskie antipasto, ale rozwniez doskonaly dodatek do glownego dania.
1 i 1/2 kg mlodych cukinii, pokrojonych skosnie na 1/2 cm plastry
1 szkl oliwy
3 duze zabki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
3 lyzki swiezych lisci miety
1 lyzka gruboziarnistej soli morskiej
1/4 szkl octu z czerwonego wina
Na duzej patelni partiami obsmazyc na oliwie plastry cukinii. Smazymy z obu stron, az sie ladnie zrumienia. Przelozyc plastry na talerz (nie trzeba osaczac z oliwy). W plytkim naczyniu ceramicznym lub szklanym rozkladac warstwami cukinie, plasterki czosnku, liscie miety i posypywac sola. Polac wszystko octem, przykryc szczelnie przezroczysta folia i wstawic do lodowki na minimum 4 godziny.
Mozna przechowywac w lodowce przez 4-5 dni. Ponoc mozna tez powkladac do wysterylizowanych sloikow i pasteryzowac, ale ja tego jeszcze nie praktykowalam.

1 i 1/2 kg mlodych cukinii, pokrojonych skosnie na 1/2 cm plastry
1 szkl oliwy
3 duze zabki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
3 lyzki swiezych lisci miety
1 lyzka gruboziarnistej soli morskiej
1/4 szkl octu z czerwonego wina
Na duzej patelni partiami obsmazyc na oliwie plastry cukinii. Smazymy z obu stron, az sie ladnie zrumienia. Przelozyc plastry na talerz (nie trzeba osaczac z oliwy). W plytkim naczyniu ceramicznym lub szklanym rozkladac warstwami cukinie, plasterki czosnku, liscie miety i posypywac sola. Polac wszystko octem, przykryc szczelnie przezroczysta folia i wstawic do lodowki na minimum 4 godziny.
Mozna przechowywac w lodowce przez 4-5 dni. Ponoc mozna tez powkladac do wysterylizowanych sloikow i pasteryzowac, ale ja tego jeszcze nie praktykowalam.