- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Marynowane mini marchewki
Źródło przepisu - "Nalewki i przetwory" ( Lubię gotować nr 8/2008)
Składniki:
40 dag mini marchewek
1 papryka żółta lub zielona
1 duża cebula
1/2 szklanki octu spirytusowego ( dałam mniej)
1/4 szklanki oliwy
3/4 szklanki cukru
mała puszka krojonych pomidorów bez skórki
Wykonanie:
Marchewki ugotować do miękkości ( powinny być jędrne). Odcedzić, przełożyć do miski.
Dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w piórka.
W rondelku wymieszać ocet, oliwę, cukier i pomidory. Podgrzewać do zagotowania, gotować 1 minutę.
Marchewki zalać gorącą marynatą.
Podawać natychmiast lub po schłodzeniu.
W szczelnym naczyniu można przechowywać do 4 dni.
Przełożone do słoików i zapasteryzowane mogą być przechowywane do około 6 tygodni.
Źródło przepisu - "Nalewki i przetwory" ( Lubię gotować nr 8/2008)
Składniki:
40 dag mini marchewek
1 papryka żółta lub zielona
1 duża cebula
1/2 szklanki octu spirytusowego ( dałam mniej)
1/4 szklanki oliwy
3/4 szklanki cukru
mała puszka krojonych pomidorów bez skórki
Wykonanie:
Marchewki ugotować do miękkości ( powinny być jędrne). Odcedzić, przełożyć do miski.
Dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w piórka.
W rondelku wymieszać ocet, oliwę, cukier i pomidory. Podgrzewać do zagotowania, gotować 1 minutę.
Marchewki zalać gorącą marynatą.
Podawać natychmiast lub po schłodzeniu.
W szczelnym naczyniu można przechowywać do 4 dni.
Przełożone do słoików i zapasteryzowane mogą być przechowywane do około 6 tygodni.
Ostatnią edycję dokonał moderator: