Marynowane zielone oliwki po hiszpansku
225g zielonych hiszpanksich oliwek z pestkami
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
4 duze zabki czosnku, obrane i lekko zmiazdzone
2 cienkie plasterki cytryny
1/2 lyzeczki zmielonej kolendry
1/2 lyzeczki zmielonego cuminu
2 galazki swiezego tymianku lub 1/2 lzyeczki suszonego
1 galazka rozmarynu lub 1/4 lyzeczki suszonego
1 listek laurowy
1/2 lyzeczki nasion kopru wloskiego
kawalek ostrej papryczki chili
Kazda oliwke lekko zmaizdzyc nozem, wlozyc dosc scisle do sloika. Dodac reszte skladnikow i dopelnic woda, tak aby plyn przykryl olwiki calkowicie. Sloik zamknac szczelnie i dobrze wstrzasnac - zostawic na cala noc w temperaturze pokojowej, potem wstawic do lodowki.
Nadaja sie do jedzenia juz na drugi dzien, choc im dluzej sie marynuja tym sa lepsze
225g zielonych hiszpanksich oliwek z pestkami
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
4 duze zabki czosnku, obrane i lekko zmiazdzone
2 cienkie plasterki cytryny
1/2 lyzeczki zmielonej kolendry
1/2 lyzeczki zmielonego cuminu
2 galazki swiezego tymianku lub 1/2 lzyeczki suszonego
1 galazka rozmarynu lub 1/4 lyzeczki suszonego
1 listek laurowy
1/2 lyzeczki nasion kopru wloskiego
kawalek ostrej papryczki chili
Kazda oliwke lekko zmaizdzyc nozem, wlozyc dosc scisle do sloika. Dodac reszte skladnikow i dopelnic woda, tak aby plyn przykryl olwiki calkowicie. Sloik zamknac szczelnie i dobrze wstrzasnac - zostawic na cala noc w temperaturze pokojowej, potem wstawic do lodowki.
Nadaja sie do jedzenia juz na drugi dzien, choc im dluzej sie marynuja tym sa lepsze


Ostatnią edycję dokonał moderator: