Marynowane pomidorki koktajlowe razy dwa

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Pomidorki koktajlowe – ilość wedle uznania. U mnie nieco mniej niż kilogram.
Fajnie by wyglądały wielokolorowe, ale niestety sklep nie stanął na wysokości zadania
icon_smile.gif


Woda - ilość w zależności od ilości pomidorów i wielkości słoika
Ocet biały - jak wyżej, z tym, że octu powinno być nieco mniej niż wody.
Ciut octu balsamicznego
Zioła świeże – tymianek, bazylia..
Sól
2 – 3 łyżki cukru
2 papryczki chili
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Pieprz w ziarenkach
sól

Przygotować duży słój :D. Wyparzyć go.
Do słoja wrzucić pomidory, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pieprz, chili.
Do garnka wlać wodę, octy, wsypać cukier i nieco soli.
Zagotować
Gorącą marynatą zalać pomidory. Powinna sięgać do brzegu słoja. Zakręcić
Pasteryzować około 10 minut.
UBrh0lgGaz8j0vVFwX.jpg


w tych jest mniej ziół, no i dodałam gorczycę
45980_1530354509399_1550831817_31296095_6582975_n.jpg


i wersja "orientalna"
icon_wink.gif

ze świezym imbirem, cytryną i chili.
Sposób postępowania jak wyżej

47742_1530354789406_1550831817_31296097_5187863_n.jpg
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
ciekawe czy będą smakowały tak jak wyglądają
icon_smile.gif

Ja dwa lata temu robiłam koktajlowe pomidorki po rosyjsku, kwaszone, ale mimo pięknego wyglądu smakowo zupełnie nie w naszym guście.
Spróbuję z Twojego przepisu i przekonam się. Zwłaszcza, że mam w warzywniku ponad 25 krzaczków koktajlowych
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy