- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Pomidorki koktajlowe – ilość wedle uznania. U mnie nieco mniej niż kilogram.
Fajnie by wyglądały wielokolorowe, ale niestety sklep nie stanął na wysokości zadania
Woda - ilość w zależności od ilości pomidorów i wielkości słoika
Ocet biały - jak wyżej, z tym, że octu powinno być nieco mniej niż wody.
Ciut octu balsamicznego
Zioła świeże – tymianek, bazylia..
Sól
2 – 3 łyżki cukru
2 papryczki chili
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Pieprz w ziarenkach
sól
Przygotować duży słój
. Wyparzyć go.
Do słoja wrzucić pomidory, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pieprz, chili.
Do garnka wlać wodę, octy, wsypać cukier i nieco soli.
Zagotować
Gorącą marynatą zalać pomidory. Powinna sięgać do brzegu słoja. Zakręcić
Pasteryzować około 10 minut.
w tych jest mniej ziół, no i dodałam gorczycę
i wersja "orientalna"
ze świezym imbirem, cytryną i chili.
Sposób postępowania jak wyżej
Fajnie by wyglądały wielokolorowe, ale niestety sklep nie stanął na wysokości zadania

Woda - ilość w zależności od ilości pomidorów i wielkości słoika
Ocet biały - jak wyżej, z tym, że octu powinno być nieco mniej niż wody.
Ciut octu balsamicznego
Zioła świeże – tymianek, bazylia..
Sól
2 – 3 łyżki cukru
2 papryczki chili
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Pieprz w ziarenkach
sól
Przygotować duży słój
Do słoja wrzucić pomidory, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pieprz, chili.
Do garnka wlać wodę, octy, wsypać cukier i nieco soli.
Zagotować
Gorącą marynatą zalać pomidory. Powinna sięgać do brzegu słoja. Zakręcić
Pasteryzować około 10 minut.

w tych jest mniej ziół, no i dodałam gorczycę

i wersja "orientalna"

ze świezym imbirem, cytryną i chili.
Sposób postępowania jak wyżej
