Marynowane uda drobiowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wpisuje dla Ker. Wlasciwie to zaden konkretny przepis. Biore uda kurczaka bez kosci i skory (plaskie), ok 2kg i zanurzam/pokrywam marynata. Zostawiam w lodowce na dzien lub dwa. Uda griluje ok.5-7 min z kazdej strony. Uda bez kosci i skory grilluja sie szybko, bo kawalki miesa sa plaskie, jednak pozostaja soczyste w srodku.

Marynaty sporzadzam z:

soku z cytryny lub limonki
oliwy z oliwek lub oleju awokado
czosnku
ziol (suszonych i swiezych) i mieszanek przypraw lub past aromatycznych
musztardy, np. z cala gorczyca (okazjonalnie)


Dodaje rowniez kefir, maslanke lub jogurt, ale nie zawsze. Na przyklad, lubie mieszac kefir z baasar lub mieszanka tandoori.

Bardziej konkretnie, na uda w stylu tex-mex lub cajun, na 2kg gotowego miesa:

sok z 3-5 limonek
3-5 lyzki oleju awokado
5 zabkow czosnku, zmiazdzonych
3-5 lyzek domowej przyprawy Fajita, Cajun lub pasty chipotle (lub chipotle chile en adobo)
3 lyzki posiekanej drobno swiezej kolendry
sol (jesli mieszanki przypraw czy pasty jej nie zawieraja)



Marynuje, potem grilluje. Czesto podaje takie uda z salsa mango-awokado.

edit: czasem rowniez dodaje starty swiezy imbir, przygotowujac drob w azjatyckich smakach szczegolnie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Dziekuje bardzo
icon_smile.gif


Moje wyszly calkiem przyzwoite, ale tex-mex pomysl bardzo mi sie podoba.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy