Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
dziewczyny czy macie problem z wilgotnieniem masy na torcie po wyjęciu z lodówki?
u mnie to jakaś plaga, w lodówie ok suchutki a jak wyciągnę to robi się cały zroszony

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Za duża różnica temperatur, szok termiczny, najlepiej jakby można było z lodówki na stół i szybko na talerze ale jak ma postać to do chłodnego miejsca, taka śluza ale nie wiem jak, może postawić wiatrak?

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
doris71 @ 9 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1314418Za duża różnica temperatur, szok termiczny, najlepiej jakby można było z lodówki na stół i szybko na talerze ale jak ma postać to do chłodnego miejsca, taka śluza ale nie wiem jak, może postawić wiatrak?
wg mnie to kwestia roznicy temperatur i wilgotnosci powietrza - a ta przy obecnych burzach co chwila jest jednak wysoka... ja tak walczylam z tortami prez weekend - na zewnatrz 35stopni, w kuchni pewnie ze 40, kazdy tort pod wiatrakiem robiłam, a i tak były tak mokre ze np. płaskiego lekkiego kwiatka na pionowej czesci tortu nie mogłam przykleić, wszystkie szly na wykałaczkach...
A i różę pierwszą tez popełniłam w ten weekend
icon_wink.gif

róza.jpg

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Piękna róża, strażacy na sygnałach basenik :D o matko znów produkcja na całego nie idzie opisac wszyskich osobno . Piękne wszystko a ślubny taki piękny i subtelny.

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Dziewczyny,

czy ktoras kupowala gotowa mase w Tortowni?

Kupilam i jeszcze takiej masakry to nie mialam...

ma na koncie kilka tortow z samorobka.... tym razem nie chcialam sie bawic dlatego postanowilam kupic gotowca zeby nie ryzykowac ze cos pojdzie nie tak...

po nalozeniu na tort masa zaczela sie rozlazic... mialam tak kiedys z samorobka... ale zeby z gotowcem tak sie dzialo...

malo tego masa zrobila sie tak potwornie mokra, ze po kilku godzinach czesc zaczela splywac, na szczescie bylo to juz po imprezie...

nie moglam wykroic literek szablonem bo zwyczejnie sie mazaly... rozwlakowalam podsypalam cukrem i zostawilam do podeschniecia, potem wycinalam przez folie... i sie poddalam... dobrze, ze mialam flamaster to nim zrobilam napis, ale nie wyglada to fajnie....

w zyciu nie kupie juz gotowej masy... normalnie zalamka...

na zdjeciu widac jak mokra jest masa.

Tort jak zawsze byl mocno schlodzony przed nalozenie masy, obsmarowany po calosci maslem utartym z cukrem pudrem... zawsze tak robie i nigdy nie dzialo sie nic takiego... jedyny niewypal z samorobka to to, ze mi sie ostatnio rozlazila przy walkowaniu i to wlasnie wplynelo na moja decyzje, ze kupie gotowca
icon_sad.gif

wklejam ta moja porazke... wiem, ze daleko jej do idealu, ale staram sie mimo wszystko...

DSC02909.JPG

Załączniki

• DSC02909.JPG
    DSC02909.JPG
    61.6 KB · Wyświetleń: 0

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Ballb, masy z tortowni są bardzo miekkie, nie schną tak jak samoróbka a w Twoim przypadku pewnie jeszcze pogoda zrobiła swoje - to o czym pisałyśmy wyżej, upał i wilgotność powietrza. Ale i tak sobie swietnie poradziłas:))

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
masz racje, masy z tortowni są miękkie, ale obkładałam już taką tort i nic się nie działo. na pewno to wina pogody.
pomimo tego wyszedł ci śliczny torcik

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
dobrze, że popłyneła dopiero po imprezie! kitty wygląda ładnie, a że ma połysk niezamierzony...? hmm...
goście myśleli na pewno, że tak miało być!!!

ja wydałam właśnie stresujące mnie od kilku dni ciacho
gruebel_2.gif

lokomotywa dla 67-mio letniego miłośnika starych parowozów...

ciuchcia.JPG

ciuchcia2.JPG

Załączniki

• ciuchcia.JPG
    ciuchcia.JPG
    99.7 KB · Wyświetleń: 0
  • ciuchcia2.JPG
    ciuchcia2.JPG
    84.8 KB · Wyświetleń: 0

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
dzięki dziewczyny
icon_smile.gif
za slowa otuchy...

wiecej nie eksperymetuje z tym wynalzakiem i wracam do wlasnej produkcji... dobrze ze w osoatniej chwili stwierdzilam, ze nie bede sie meczyć z kitty w 3d, bo az strach myslec co z tego by wyszlo
icon_smile.gif

Coreczka byla tak zachwycona, ze zamiast dmuchac swieczke to piala "kitti, kitti" :D

Maccadi

Member
Lip 3, 2012
4
0
0
Maccadi @ 6 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312531Dziewczyny... zbieram szczęke z ziemi... właśnie przez 3 godziny zamiast pracować przeleciałam wzrokowo te 214 stron i jestem pod ogromnym wrazeniem! cudaaaaaaaa

Mam pytanie odnośnie tym co kleicie...
Znałazłam u Was 3 sposoby:
1. cukier puder z wodą....
2. zelatyna z cukrem pudrem
3. białko z cukrem i cytryną...
ale wszędzie piszecie, że proporcje na "oko" u mnie to oko w wersji kleju nr 1 skończyło się tym, że połowa rzeczy poodpadała, czy mogłybyście podać mniej-więcej... ile żelatynyny rozpuścić w ilu wody i ile tego cukru? to ma byc lejące się i bezbarwne czy bardziej twarde i białe? to samo pytanie mam do białka...
Jak mi znowu poodpadają rzeczy to się chyba zapłacze ;(
Pomoże ktoś?

Mam też pytanie. Ile można przechowywać masę od Doroty? Jak dzisiaj zrobie ozdoby to dotrwają do niedzieli?

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Maccadi @ 10 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1314651Pomoże ktoś?

Mam też pytanie. Ile można przechowywać masę od Doroty? Jak dzisiaj zrobie ozdoby to dotrwają do niedzieli?
Maccadi, ja niewielkie dekoracje kleję na sukier puder z wodą/sokiem z cytryny - musi to być gęsty lukier, do miseczki z cukrem pudrem dodaję wodę lub sok z cytryny po łyżeczce i ucieram. Większe ozdoby kleję podobną mieszanką z dodatkiem CMC.
Figurki czy ozdoby spokojnie mozesz ulepić wcześniej, nawet im to dobrze zrobi bo będą sztywne, zastygnięte - i też, jeśli planujesz więcej niż raz "bawic" się w dekorowanie tortów w stylu angielskim polecam zakup CMC, dodatku stabilizującego masę - uplastycznia ją i powoduje szybsze twardnienie. Ja gotowa masę przechowuję w lodówce, szczelnie zawinięta, żeby nie obsychałą nawet i tydzień. Przed użyciem wyjmij ja na kilka godzin wczesniej żeby się ogrzała, jeśl będzie mało plastyczna to na chwilę do mikrofali ew. wgnieć troszkę planty. Powodzenia:)

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
róża śliczna, parowóz jak prawdziwy
icon_smile.gif
, Balb też miałam problem z mokrą masą, tak jak dziewczyny mówią to wina pogody w lodówce zimno w pomieszczeniach ciepło i stąd ta wilgoć na torcie, szkoda, że wcześniej nie pomyślałam o wiatraku, może to byłoby jakieś rozwiązanie problemów pogodowych.

Rastiusza

Member
Wrz 1, 2011
28
0
0
Mój dzisiejszy,wymęczony
masa samoróbka wysychała zbyt szybko,a tynk maślany płynął nawet rantu nie mogłam zrobić.
Temperatura na zewnątrz cake.jpg "tylko"30 stopni.

Załączniki

• cake.jpg
    cake.jpg
    508.1 KB · Wyświetleń: 0

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Parowóż świetny , kitty jest fajna a prezent nie widać ,że były kłopoty.
A to mój dzisiejszy wreszcie zrobiłam gałązkę na drucie ale owiniętą masą nie taśmą.

Załączniki

• mix1.JPG
    mix1.JPG
    128.9 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
lusia - piękne róże!!! mnie jeszcze też czekają kwiaty przed urlopem... tzn taki stroik muszę zrobić na tort, ale sam tort będzie robiony już po moim wyjeździe...

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Dzięki dziewczyny dla mnie te róże to koszmar , brzydkie bo nie chciały trzymać kształtu w tym upale.
Subtelna w palcach robię poprostu odrywam kawałek masy robię kulkę potem ją palcami formuję na płatek cienutki i falowany u góry grubszy na dole i sklejam na świeżo bez podsuszania. W wolnej chwili zrobię fotki i wkleję moze sie przydadzą.
Ja robię podobnie jak tu a filmie tylko on i mają gumpaste a nie samoróbkę jak ja http://www.youtube.com/watch?v=VqoRBYuzok0

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy