Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Ostatnio postanowiłam poćwiczyć róże, bo miałam zamówienie na torcik. Niestety dziewczyna zrezygnowała bo jej mama (dla której miał być tort) musiała wyjechać za miasto na kilka dni.

Róże wyszły takie sobie, moje drugie w życiu.
27102012659-2.jpg

Halloweenowe torty ekstra.
Joasiu, cudny z biedronką
icon_smile.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
asiulla piękne jak zwykle.Powiedz proszę jak to robisz,że Twoje torty są takie idealnie proste po bokach.Niby teoretycznie wszystko wiem,naoglądałam się filmików,naczytałam Waszych rad a ciągle mam z tym problem.Moje torty robią się czasem takie 'brzuchate" i krawędź też nie jest taka ostra. Może coś mi poradzisz?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
asiulla1984, ale dopracowane cudeńka
icon_smile.gif
podziwiam

bumelka, ja nie pomogę bo moje też brzuchate, a ten ostatni to już najbardziej ale tym razem "boczki" porządane
icon_smile.gif

01112012674-2.jpg

AGA2312

Member
Lip 3, 2011
26
0
0
bumelka @ 1 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1363809asiulla piękne jak zwykle.Powiedz proszę jak to robisz,że Twoje torty są takie idealnie proste po bokach.Niby teoretycznie wszystko wiem,naoglądałam się filmików,naczytałam Waszych rad a ciągle mam z tym problem.Moje torty robią się czasem takie 'brzuchate" i krawędź też nie jest taka ostra. Może coś mi poradzisz?
Mam ten sam problem,więc już jesteśmy dwie.
Mój ostatni tort zrobił się beczkowaty,ogromnie mnie to zdziwiło.Robiłam go w piątek,było wszystko ok-piękny równiutki a w sobotę był tak jakby ciut niższy i
kojarzył mi się z beczułką.

S6001230.JPG

Mam jeszcze jedno pytanie,czy Panie robią torty na biszkopcie czy jakieś inne ciasto.

Załączniki

• S6001230.JPG
    S6001230.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
Wszystkie torty jak zwykle piekne
anbetung.gif
Asiula ja tez nieuznawalam halloween,w tym roku po raz pierwszy ustroilam dom i upieklam ciasto,a mieszkam w Irlandii 6 lat:)Pewnych rzeczy musialam sie nauczyc ,do innych przyzwyczic,poprostu zycie:(

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
Super! Cenowo samoróbka wychodzi duzo taniej , masz racje , ale przeraża mnie mała plastycznosc. Moze robie cos nie tak. Asukeruje się masą piankową do powlekania tortów, ozdoby lepie z kupnego lukru. Jednak masa piankowa tez ma swoje wady. Czekam na porady jak zrobic super samoróbke. Dołaczam zdjęcia mini tortu dla kolegi mojego męża i tortu , który był prezentem dla 92 letniej babci, która jest zapaloną działkowiczką

Załączniki

• DSC05207.JPG
    DSC05207.JPG
    257.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05374.JPG
    DSC05374.JPG
    357.1 KB · Wyświetleń: 0

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Bumelka muszę Ci powiedzieć, że moje wcale takie idealne nie są, też zdarzają się często brzuchate :/
przede wszystkim jak upiekę biszkopt to śmietaną przekładam go w obręczy od tortownicy, kroję biszkopt na 3 części, na podkładzie kładę obręcz od tortownicy i wsadzam tam płat biszkopta. Przekładając tort biszkopt u mnie ląduje do góry nogami, bo ja wierzchu nie ścinam, u mnie wierzch idzie na spód a spód biszkopta na wierzch bo jest równy.
cały biszkopt przekładam w obręczy, oczywiście wychodzi mi zawsze ponad blaszkę po przełożeniu.
zostawiam na noc w lodówce do stężenia i na drugi dzień dopiero obkładam. Obkrawam nożem żeby się okleiła masa od obręczy, rozpinam i niby teoretycznie wychodzi równy ale.... wystarczy spojrzeć na niego z góry i widać z której strony biszkopt bardziej wystaje, to biorę nóż i patrząc na biszkopt z góry docinam boki tak, żeby był w miarę równy. A czy rzeczywiście równy mi wyszedł to wychodzi dopiero podczas tynkowania tak naprawdę.
Jeśli chodzi o krawędzie to ja tynkuję masłem z cukrem pudrem więc można łatwo sobie krawędzie zrobić a poza tym jak biszkopt składam do góry nogami to ten dół, który daję na górę ma lepsze krawędzie bo nie jest taki półokrągły.

Torty robię tylko na biszkoptach

No i to by było na tyle
icon_smile.gif

Dziewczyny i te moje torty to tylko na zdjęciach wydają się takie ładne, ja tam rzadko kiedy jestem z nich zadowolona

Bina ja nie uznaję Halloween ze względu na to jest prawdziwe znaczenie tego "święta" oraz ze względu na moją wiarę, jestem katechetką

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
asiulla dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź.Myślę,że znaczący jest fakt przekładania kremem w obręczy.No i to że leży w lodówce przez noc.Ja zbyt szybko tynkowałam i często mi się rozjeżdża.Spód też daję na wierzch.Myślę,że następny wyjdzie mi po tych wskazówkach lepszy tzn.zgrabniejszy
icon_mrgreen.gif
Jeszcze raz dziękuję.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
bumelka @ 2 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1363972asiulla dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź.Myślę,że znaczący jest fakt przekładania kremem w obręczy.No i to że leży w lodówce przez noc.Ja zbyt szybko tynkowałam i często mi się rozjeżdża.Spód też daję na wierzch.Myślę,że następny wyjdzie mi po tych wskazówkach lepszy tzn.zgrabniejszy
icon_mrgreen.gif
Jeszcze raz dziękuję.
Kochane moim zdaniem "brzuchatość" pojawia się wtedy kiedy kroicie na zbyt mało części biszkopt i w efekcie żeby był wyższy dajecie dużo kremu lub śmietany.
Ja robie min. 3 przełożenia czyli 4 niziutkie blaty biszkopta i tyle samo gfrubości kremu i nigdy mi się nie rozchodzą nawet bez obręczy. Oczywiście mówimy o tortach pod mase... bo pod krem to już samowolka ;)

to mój dzisiejszy
icon_smile.gif

Załączniki

• Jake_i_piraci_z_nibylandii.jpg
    Jake_i_piraci_z_nibylandii.jpg
    135.4 KB · Wyświetleń: 0

AGA2312

Member
Lip 3, 2011
26
0
0
assiula,busia,

dziękuję za odpowiedź,mój ostatni tort był robiony rano-biszkopt przekładany śmietaną,na to masa maślana.Poszedł do lodówki na jakieś 6 godz,
był wysoki,równiutki.Jak obłożyłam go masą cukrową też był ok,ale po nocy w zimnym pomieszczeniu zrobił się jak beczułka.Bałam się włożyć go do lodówki
z masą cukrową aby się nie zrobił brzydki,miałam raz taką wpadkę że po nocy w lodówce pojawiła się tak jakby rosa,przebarwienia.

Miałam też zastrzeżenia do śmietany,zawsze kupuję 30 z mlekowity,teraz po otwarciu połowa to było tak jakby mleko a druga połowa to tłusta klucha.
Nawet się połączyła,nie było grudek ale miałam wrażenie jakby była strasznie tłusta,tak jakby dodał jeszcze masła.Myślę że to jednorazowy
wybryk tej firmy.

Jakie macie sprawdzone przepisy na biszkopt,mój nie zawsze wychodzi.O kakaowym i orzechowym to mogę pomarzyć,jeszcze nigdy mi nie wyszedł.

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
AGA2312 @ 2 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1364078Jakie macie sprawdzone przepisy na biszkopt,mój nie zawsze wychodzi.O kakaowym i orzechowym to mogę pomarzyć,jeszcze nigdy mi nie wyszedł.
Ja od bardzo jakiegoś czasu robię BISZKOPT RZUCANY, jest super a jak fajnie rzuca się nim o podłogę
rofl.gif

Ciemny biszkopt piekłam wczoraj po raz pierwszy w życiu również ze tej strony. BISZKOPT KAKAOWY
Ja jak piekę biszkopty to nie wykładam tortownicy papierem, tylko smaruję blachę tłuszczem i wysypuję bułką tartą, biszkopty same z nich wyskakują
icon_smile.gif

devillwoman rewelacyjny tort, moje córy byłyby pewnie w siodmym niebie gdybym im takiego zrobiła, bo one uwielbiają bajki "Piotruś Pan" oraz "Jake i piraci z Nibylandii".

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Witam dziewczyny. Dawno mnie tu nie było. Zaległości miałąm sporo. Wszystkie torciki piękne. Mam problem. Szukam inspiracji na tort z czarownicą ale nic ciekawego nie umie znaleźć na internecie. Liczę na waszą pomoc. Czekam na wasze propozycje.

AGA2312

Member
Lip 3, 2011
26
0
0
Busia,
bardzo dziękuję.

ostatnimi czasy robię właśnie biszkopt rzucany-najlepszy przepis na jaki do tej pory trafiłam,dobry do tortów.
muszę wypróbować kakaowy,jak biały mi wychodzi to z tym nie powinno być problemów.
Do tej pory biszkoptem który ładny mi wychodził był z mąką krupczatką-najlepszy do Królewca,ale do tortu się nie nadaje.

U mnie to problem z wypiekiem czegokolwiek powstał jak rok temu robiłam kuchnie,nowe meble i oczywiście sprzęt.Za nic nie mogę wyczuć piekarnika,mam wrażenie że ciasta są niedopieczone a jak zwiększę temperaturę to spieka się dół i góra a w środku jest wilgotny.Całe szczęście że nie wyrzuciłam poprzedniej kuchenki,ulokuje ją w garderobie-rodzinka będzie pachnieć jakby pracowała w cukierni,trudno.

Jeszcze jedno pytanie,jak przekrawacie biszkopty że macie je takie równe,u mnie to każde kółko ma inny wymiar-a tak się staram (nitka nie zdała egzaminu).

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
AGA2312 @ 2 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1364166Busia,
bardzo dziękuję.

ostatnimi czasy robię właśnie biszkopt rzucany-najlepszy przepis na jaki do tej pory trafiłam,dobry do tortów.
muszę wypróbować kakaowy,jak biały mi wychodzi to z tym nie powinno być problemów.
Do tej pory biszkoptem który ładny mi wychodził był z mąką krupczatką-najlepszy do Królewca,ale do tortu się nie nadaje.
AGA co za biszkopt rzucany?? Możesz podać przepis?
icon_exclaim.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy