Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
MEGAWYZWANIE przede mną :D

Dostałam zapytanie czy zrobiłabym tort w wersji wegańskiej
icon_smile.gif

Powiem szczerze, że temat jest mi zupełnie obcy, wiem tylko tyle, że nie jedzą mięsa, jaj, mleka, często miodu:)

Znalazłam fajny przepis na tort wegański:
http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/w...a-smietana.html

ale jak go pokryć masą cukrową lub np. inną, skoro one chyba wegańskie nie są?
BAKELS PETTINICE skład: cukier, syrop glukozowy, woda, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny i olej roślinny, skrobia ziemniaczana, zagęstniki: E413 i E466, odtłuszczone mleko w proszku, glicerol, skrobia modyfikowana, substancja konserwująca E202 (0,1%), regulatory kwasowości: kwas octowy i kwas mlekowy, emulgator lecytyna sojowa, aromat wanilina.

do samoróbki używa się żelatyny

Masa marcepanowa to nei wiem, bo nie mogę znaleźć składu takiej kupowanej.

Macie jakieś pomysły?
A nawet jeśli można czymś obłożyć to czym obsmarować tort, żeby masa się nie "topiła"?

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
ola_wroclaw znalazłam taki skład masy marcepanowej,

Składniki: Woda; Cukier; 10% Masa marcepanowa (52% migdały, syrop glukozowy); Syrop glukozowo-fruktozowy; Skrobia modyfikowana; Tłuszcz roślinny; Substancje zagęszczające: Celuloza mikrokrystaliczna, Karboksymetyloceluloza, Guma gellan; Substancja utrzymująca wilgoć: Gliceryna; Naturalny aromat; Sól; Substancja konserwująca: Sorbinian potasu; Regulatory kwasowości: Cytrynian triwapniowy, Kwas cytrynowy; Barwniki: Dwutlenek tytanu, Kurkumina, Beta-karoten; Emulgator: Polisorbat 60. Produkt zawiera orzechy.

jakbyś spróbowała budyniowej masy - są budynie wegańskie sojowe, mleka sojowe ryżowe .... musiałabyś zobaczyć jak z konsystencją ...

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
marioletta @ 6 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376718ola_wroclaw znalazłam taki skład masy marcepanowej,

Składniki: Woda; Cukier; 10% Masa marcepanowa (52% migdały, syrop glukozowy); Syrop glukozowo-fruktozowy; Skrobia modyfikowana; Tłuszcz roślinny; Substancje zagęszczające: Celuloza mikrokrystaliczna, Karboksymetyloceluloza, Guma gellan; Substancja utrzymująca wilgoć: Gliceryna; Naturalny aromat; Sól; Substancja konserwująca: Sorbinian potasu; Regulatory kwasowości: Cytrynian triwapniowy, Kwas cytrynowy; Barwniki: Dwutlenek tytanu, Kurkumina, Beta-karoten; Emulgator: Polisorbat 60. Produkt zawiera orzechy.

jakbyś spróbowała budyniowej masy - są budynie wegańskie sojowe, mleka sojowe ryżowe .... musiałabyś zobaczyć jak z konsystencją ...
o matko, niezły skład ma ta masa... zdrowe to to chyba nie jest
icon_smile.gif
A która to masa? Bo ja znalazłam też jakąś ale tam było coś niedozwolonego, nie pamiętam teraz już co, bo nie mogę znaleźć. Masz jakiegoś linka do tej konkretnej?
icon_smile.gif
Byłabym wdzięczna.

A gdybym zrobiła bitą śmietankę kokosową, tak jak jest w podanym przeze mnie przepisie i potraktowała całość zmiksowaną margaryną roślinną z cukrem pudrem?

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
Hajastan, ola_wroclaw piękne mikołajkowe torty

Hajastan ja jak robiłam tort pupę i zrobiłam stringi z masy budyniowej, to mi się masa cukrowa roztopiła
icon_sad.gif
dobrze, że to tort dla męża był, a nie do ludzi poszedł. Nie wiem zupełnie dlaczego tak się stało i nikt nie umiał mi odpowiedzieć
icon_sad.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
dziewczyny jakiej masy uzyc do ulepienia małych figurek? chodzi mi o samoróbke ....bo ta od dorotaxx której uzywam czytałam że jest dobra ale do obkładania ale figurki niekoniecznie...i jeszcze czym najlepiej je skleić żeby były trwałe...nie mam cmc...do tej pory lepiłam na cukier z woda ale nie robiłam figurek...jakieś płaskie wycinanki.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
co mam zrobić żeby moje brzegi były takie wyraziste a nie "okrągłe"?
generalnie wszystko jest ok, ale widać u mnie nierowności i nie wiem co robie żle:(

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
marioletta @ 6 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376741 ola_wroclaw to ogólny skład z forum medycznego, o jakąś konkretną musisz pytać u sprzedawcy - wygląda na to że może być marcepan ..

śmietanka z margaryna coś mi nie pasuje .... ale spróbuj może akurat wyjdzie coś fajnego, są małe kartoniki jak soczki śmietanek
ale nie śmeitanka +margaryna, tylko teraz jak robię tort i przekładam bitą śmietaną, a na wierzch smaruję buttercream albo masło zmiksowane z cukrem pudrem, tak tutaj ubiłabym śmietankę kokosową i przełożyła tym biszkopt, a buttercream byłby z margaryny i bez białka :D

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
goma, doris71- dziękuję bardzo za przepisy na krem budyniowy, wypróbuję na pewno
icon_smile.gif
. Tym razem zrobiłam z innego, ale bardzo podobnego przepisu, budyń też z mąki i jajek zrobiłam, tyle że proporcje inne. Wyszedł pyszny
lecker.gif

Jeśli chodzi o tynkowanie budyniowym pod masę, to ja właśnie tym kremem posmarowałam wczoraj torty i nic się nie dzieje. Oby tak już zostało
icon_mrgreen.gif

U mnie w lodówce 2 gotowe i jeden dopiero otynkowany, na nocną zmianę czeka
rofl.gif

Później wstawię fotki.

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
ola_wroclaw @ 6 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376690MEGAWYZWANIE przede mną :D

icon_smile.gif

Powiem szczerze, że temat jest mi zupełnie obcy, wiem tylko tyle, że nie jedzą mięsa, jaj, mleka, często miodu:)

BAKELS PETTINICE skład: cukier, syrop glukozowy, woda, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny i olej roślinny, skrobia ziemniaczana, zagęstniki: E413 i E466, odtłuszczone mleko w proszku, glicerol, skrobia modyfikowana, substancja konserwująca E202 (0,1%), regulatory kwasowości: kwas octowy i kwas mlekowy, emulgator lecytyna sojowa, aromat wanilina.

Macie jakieś pomysły?
A nawet jeśli można czymś obłożyć to czym obsmarować tort, żeby masa się nie "topiła"?
żelatyne mozna zastapić agar - agar. ;)

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
index.php?act=findpost&pid=1376690MEGAWYZWANIE przede mną :D

icon_smile.gif

Macie jakieś pomysły?
proszę tutaj jest link do kobietki która piecze tylko wegańskie rzeczy
icon_smile.gif
http://pinkcake.blox.pl/2009/02/Motylki.html

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
miu-miu @ 6 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376736dziewczyny jakiej masy uzyc do ulepienia małych figurek? chodzi mi o samoróbke ....bo ta od dorotaxx której uzywam czytałam że jest dobra ale do obkładania ale figurki niekoniecznie...i jeszcze czym najlepiej je skleić żeby były trwałe...nie mam cmc...do tej pory lepiłam na cukier z woda ale nie robiłam figurek...jakieś płaskie wycinanki.
Ja do wszystkiego uzywam samoróbki Dorotaxx. Do odkładania, robienia figurek, kwiatów a wszystko łączę cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie. Nigdy nie dodawałam CMC ani żdnych innych "pomocników" Trzeba się po prostu z tą masą polubić i duuużo ćwiczyć.
icon_mrgreen.gif

index.php?act=findpost&pid=1376739co mam zrobić żeby moje brzegi były takie wyraziste a nie "okrągłe"?
generalnie wszystko jest ok, ale widać u mnie nierowności i nie wiem co robie żle:(
To też jest zawsze moja zmora
icon_neutral.gif
Myslę, że wazne jest porządne "wygłaskanie" wszystkich brzegów kremem, znaczenie ma tu tez dobre schłodzenie tortu przed obkładaniem.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
index.php?act=findpost&pid=1376690do samoróbki używa się żelatyny
Do tej się nie używa żelatyny https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18775 jak użyjesz margaryny to chyba byłoby ok? Bo się nie bardzo znam
gruebel_2.gif

Jak dodasz aromat migdałowy będziesz mieć podrabiany marcepan
icon_wink.gif
ale chyba zdrowszy niż z tamtym składem.
Tylko idealnie białego koloru masy nie uzyskasz - nie próbowałam, może jakby planta zamiast margaryny...
gruebel_2.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
piekne wasze torciki
a to moje ostatnie:

z kucykami dla mojej Zosi, wiem że niebieski powinien byc błękitny ;) a różowego za wcześnie ściagnęłam z podpórki i troszke sie rozkraczył, ale powiem wam że efekt mnie zadawala, załapałam juz jak robic te kucyki a to najwazniejsze
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• pony_zoja.jpg
    pony_zoja.jpg
    187 KB · Wyświetleń: 0
  • kitty.jpg
    kitty.jpg
    159.1 KB · Wyświetleń: 0
  • ratownik.jpg
    ratownik.jpg
    152.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy