Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dzieki dziewczyny jestescie kochane!!! Od razu wrocil mi tortowy nastroj! Ale czuje sie niezrecznie gdy chwalicie mnie razem z Joanna, Vanilka czy Asiulla. Dla mnie to nie ta liga, dziewczyny sa absolutnymi mistrzyniami tortowymi. Dla mnie to cel i ideal do ktorego daze!
Dziekuje ze Was mam. Dziekuje za pomoc i inspiracje:)))

(ale mi sie nastroj wlaczyl).

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
a to moj weekendowy, wzor z neta ale miał być dokładnie taki sam. zabrakło s ale dorobiłam już po fotce.

Załączniki

• DSC_0381.jpg
    DSC_0381.jpg
    593.6 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Oooo taki duży zamek, jakaś bogata z domu ta księżniczka
lecker.gif

Malutka super
icon_smile.gif

A Vanilki torty nie wiem czemu ale nie wyświetliły mi się poprzednio
gruebel_2.gif
super są
daumen.gif

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Ola na prawdę ;) to był 3 tort pokryty masą cukrowa z dekoracją
icon_smile.gif
uczę się z tutorialow jednak wiedzy mi brakuje. Dzisiaj koleżanka zapytała czy zrobię jej tort w kształcie aniolka ... Widziałam gdzieś na rosyjskiej stronie tutorial ale teraz nie mogę znaleźć. Może którąś z was kojarzy coś takiego?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
wlasnie dotarla do mnie przesylka z barwnikami w proszku metalizowanymi z Cake Land. Rubinowy jest piekny:))) jeszcze nie mam ponyslu do czego go uzyc ale jest cudny:)

justjag

Member
Maj 8, 2012
2
0
0
Witam
Jestem tu nowa, od pewnego czasu tak sobie oglądam te Wasze torciki i nie mogę wyjść z podziwu jakie one piękne. Ostatnio też postanowiłam spróbować i taki jest tego efekt:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
hej jeszcze raz ponawiam pytanie o drutyi tasme florystyczna: jakie kupic? Jakie grubosci sa do czego?? Jaki kolor najlepszy i najpraktyczniejszy?

Kupilam szczypce ale nigdy ich jeszcze nie uzywalam. Jakies wskazowki? Jak je uzywac?? One maja taka czarna gumke czy mam ja sciagnac? Czy jakos specjalnie musze przygotowac mase pod te szczypce? Czy smaruje czyms mase albo same szczypce zeby sie do siebie nie kleilo? Czy szczypcami mozna laczyc 2 czesci masy? Gdybym chciala zrobic gore zielona a ranty zolte (zupelnie hupotetycznie) to czy da sie to zrobic przy pomocy szczypcow/szczypcy (jak jest poprawnie)?

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
szczypce są bardzo proste w użyciu ") obkładam tort troszkę grubiej i tą gumkę ściągam i..... szczyoię masę. trzeba uważać, aby masa się nie przerwała. szczypiec niczym nie smaruje. nigdy nie łączyłam dwóch kolorów masy, ale sądzę, że to dobry pomysł.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Szczypcami da się łaczyć 2 części masy, wypróbowałam z konieczności jak robiłam pierwszy tort z masą cukrową.
Kupiłam za mało masy "podstawowej" i boki własnie musiałam doklejać z innego koloru.
Efekt ogólnie fajny, choc wtedy strasznie masę pokiereszowałam, nie miałam wprawy i wyczucia i było "troche" poprzerywane
icon_sad.gif

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
To mój drugi tort ,(Pierwszy się nie nadawał do pokazania)
icon_mrgreen.gif
dlatego zaczynam od drugiego:) 20130126193.JPG

Załączniki

• 20130126193.JPG
    20130126193.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Mój wczorajszy dla bratanicy:)

DSCF3233___Kopia.JPG

Trochę kiepskie zdjęcie, bo w rzeczywistości kolory były ładniejsze.

Załączniki

• DSCF3233___Kopia.JPG
    DSCF3233___Kopia.JPG
    96.2 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
justjag witamy i czekamy na więcej
ola_wroclaw jeśli chodzi o szczypce to ja używam ich zaraz po obłożeniu masą aby była jeszcze w miarę miękka bo wtedy się nie kruszy przy szczypaniu.Masa nie lepi się do szczypiec.A jeśli chodzi o tę gumkę to ja osobiście nie zdejmuję jej tylko przesuwam na taką odległość jaką potrzebuję,gwarantuje mi to zawsze równe szczypanki.
To tort ze szczypankami,niestety tylko z góry

_1050762.JPG

u malwinnki widać jeszcze lepiej,zresztą ładnie wygląda ten właśnie wzór .... muszę sobie taki sprawić

Załączniki

• _1050762.JPG
    _1050762.JPG
    126.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Szczypanki robię bez zdejmowania gumki - ona powoduje równe szczypanie.
Po wygładzeniu, masę po bokach, ręką podsuwam od dołu ku górze i dwoma palcami (kciukiem i wskazującym
icon_wink.gif
) robię ostry brzeg. Ten naciągnięty brzeg powoduje, że nie dziurawię masy na torcie a jedynie szczypię "zapas" . Tę metodę polecam też wówczas, kiedy chcemy łączyć dwa płaty masy, najpierw palcami zlepić dookoła a później szczypanki
Tutaj, jeden ze szypanych i łączonych
icon_smile.gif
i niezbyt udanej samoróbki
icon_sad.gif
...
per_owy.jpg

Załączniki

• per_owy.jpg
    per_owy.jpg
    34.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy