Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dzięki dziewczyny, cieszę się, że Wam sie podaba i uwierzcie tez tak umiecie
bussi.gif

Monsai kiedys w necie widziałam filmik o pokrywaniu prostokatnego tortu, mam nadzieje że znajdę go, jak cos to do Mcgaywera wrzucę. Ważne żeby od razu nadać kształt rogów i nie kombiować już na tym bo wychodzą fałdy,
W rzeczywistości kolor był taki ładny , głęboki. Dostałam na wzór taka sztuczną i eksperymentowałam mieszając dwa barwniki: fiolet i amarant.
A kształt odrysowałam z neta. Znalazłam wykrawaczkę wyświetliłam na monitorze przyłożyłam kartkę i odrysowałam, wycinałam z tego szablonu kształt, brzeg "przejeżdżałam" kulką, robiłam rulonik i odstawiałam na taki zrobiony przeze mnie rożek z papieru do zaschnięcia. łodyżki robiłam pistoletem do wyciskania masy, w jeden koniec wbijałam wykałaczkę i na tej wykałaczce robiłam troszkę grubszy od łodyżki pręcik, który troche posypałam kaszą manną żeby miał strukturę "pręcikopodobną . Po zaschnięciu pręcik pomalowałam żółtym barwnikiem pudrowym i składałam sklejając na wodę z cukrem i przy połączeniu łodygi i kwiatu dodając troszeczkę zielonej masy cukrowej. jak juz to wszystko wyschło podbarwiłam jeszcze trochę dół kielicha kwiatu barwnikiem i zrobiłam żyłkowania.
Tutaj jest fajna stronka i nie tylko kalia tu jest:
http://gabikinsladkysvet.blogspot.com/sear...p;max-results=7

Pscolki Twój mruczus jest bardzo sympatyczny
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Mruczuś jest ok, w końcu taki miał być
icon_smile.gif

Joanno tort wspaniały! Czy to klient mówi że chce taki prostokątny, a na nim mały okrągły, czy mówi po prostu, że na tyle osób a kształt i reszta do woli?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
jaasmina @ 11 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1139020Jo-anno ,a mi się ta strona nie otwiera
fiesgrins.gif
nie wiem dlaczego
cry_1.gif
gruebel_2.gif
U mnie ok. przed chwilą specjalnie sprawdziłam i działa poprawnie, nie wiem czemu u Ciebie nie działa.
Skończyam dziś nocną zmianę ( 3 noce pracowałam) i jeszcze się nie położyłam odpocząć
dump.gif
Miałam tort na komunię dla bliźniąt do skończenia, koleżance z pracy nie mogłam odmówić-tak prosiła
icon_mrgreen.gif

IMG_0244.JPG

Załączniki

• IMG_0244.JPG
    IMG_0244.JPG
    134.6 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Joanno piękny tort !!!
anbetung.gif
ja za tydzien mam komunijny... a dziś w nocy robiłam 4!!!!! do 5 rano!!
dump.gif
A to Strazak Sam tym razem skończony
icon_smile.gif

Załączniki

• strazak_sam_cincin.jpg
    strazak_sam_cincin.jpg
    148.3 KB · Wyświetleń: 0
Cze 30, 2010
54
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Evenstar_Arwen @ 13 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1139620Jo-anno skoro robisz masę z masy robionej w domu to mam pytanie. Jak zabarwiasz masy? Wychodzą ci takie żywe kolory. Mnie zawsze wychodzą blade, a do tego od czerwonego barwnika masa zaczyna się kruszyć.
do bezpośredniego barwienia masy mam żelowe Wiltona i dla mnie one są najlepsze. Nie zawsze udaje mi się uzyskać taki kolor jak chcę więc barwniki proszkowe rozprowadzam w wodzie i maluję. Tak np. jest wykończone czerwone bikini. Często łączę ze sobą różne kolory i tak eksperymentuję.
icon_mrgreen.gif
Mam także pudrowe z PAN-u i tymi wykańczałam np. storczyki w trzypiętrowym. Nanosi się je na wysuszone kwiatki pędzelkiem.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
dziewczyny nie bojcie się prostokątnych tortów!
na początku można robić tak,że pokrywacie dwa krótsze boki opowiedniej długości i szerokości paskami masy,
a dwa dłuższe i środek okrywacie jednym dużym prostokątem,wygładzacie,przycinacie jeśli jest zbyt długi i gra muzyka
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy