Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
JAM @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439262Położyłam masę na połowę tortu, ucięłam według szablonu. Potem druga strona, zostawiłam 1-2 mm na zakładkę. I ten nadmiar wciskałam pomiędzy kolory dociskając je lekko do siebie. I parowałam żelazkiem. Kupiłam specjalnie do tego celu. http://zelazka.com.pl/photos/steam-o-power...-2938730532.jpg wszystkie paproszki mąka czy inne znikają , połysk po chwili robi się bardziej satynowy.
żelazko! dzięki JAM, nie mam takiego cuda jak ty ale przy najbliższej okazji wypróbuję zwykłe :D. a ten połysk długo się utrzymuje? Nie ma niebezpieczeństwa ze kolory zafarbują jedne od drugich? mam zrobić zygzaka i fajnie by było gdyby się błyszczał ale się boję że coś skiepszczę w ostatniej chwili...

dziewczyny, zastanawiałam się ostatnio czy dałoby się zrobić butelkę (połówkę) na torcie nie z samej masy tylko "tortową" taką jakby odwrotną metodą:
najpierw skorupę susząc ją na prawdziwej butelce a potem wysmarować ją od środka masą maślaną, schłodzić i w to włożyć wypełnienie biszkoptowo-bitośmietanowe czy galaretkowe.
jak myślicie, ma to szansę powodzenia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
o.laz @ 5 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439378(...) dziewczyny, zastanawiałam się ostatnio czy dałoby się zrobić butelkę (połówkę) na torcie nie z samej masy tylko "tortową" taką jakby odwrotną metodą:
najpierw skorupę susząc ją na prawdziwej butelce a potem wysmarować ją od środka masą maślaną, schłodzić i w to włożyć wypełnienie biszkoptowo-bitośmietanowe czy galaretkowe.
Zrobiłabym metodą tradycyjną tzn. biszkopt otynkowany (tynk głównie do wyprofilowania) + masa cukrowa.
Położyłabym na wyciętej na wymiar podkładce i można byłoby traktować jak II piętro.
Moim zdaniem, układanie w masie, nawet wysuszonej może uszkodzić cenną skorupę.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0

jest i but.
icon_smile.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
o.laz @ 5 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439378żelazko! dzięki JAM, nie mam takiego cuda jak ty ale przy najbliższej okazji wypróbuję zwykłe :D. a ten połysk długo się utrzymuje? Nie ma niebezpieczeństwa ze kolory zafarbują jedne od drugich? mam zrobić zygzaka i fajnie by było gdyby się błyszczał ale się boję że coś skiepszczę w ostatniej chwili...

dziewczyny, zastanawiałam się ostatnio czy dałoby się zrobić butelkę (połówkę) na torcie nie z samej masy tylko "tortową" taką jakby odwrotną metodą:
hej ja robiłam taką butelkę na torcie i w środku miałam normalnie biszkopt przełożony śmietaną wyglądało to tak...

Załączniki

• mooo.jpeg
    mooo.jpeg
    60.9 KB · Wyświetleń: 0

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
biszkopt wykroiłam na kształt butelki przełożyłam skroiłam boki by je zaokrąglić i obtynkowałam i na to masa cukrową. malowałam barwnikiem w proszku brązowym z odrobiną wody i wódki.

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
mam nadzieję
icon_smile.gif
Dzięki kochana! jak zrobię to wkleję fotki, najwyżej się pośmiejecie
icon_razz.gif

Dziewczyny, mam mieć w niedzielę gości, wymyśliłam sobie że zrobię ciasteczka w kształcie filiżanek i torcik dzbanuszek. Z Filiżankami nie mam problemu ale jak nadać kształt dzbanka?

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
TYLKO TAK UDAŁO MI SIĘ ZBLIŻYĆ. MALOWAŁAM TO RĘCZNIE, TYLKO TYSKIE ROBIŁAM WYKRAWACZKAMI

Załączniki

• 100_8566.JPG
    100_8566.JPG
    187.6 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
NO ola_wroclaw super! Twój nawet bardziej mi się podoba
freu.gif
freu.gif
freu.gif
Bardzo się cieszę że Ci tak dobrze wyszedł,troche sie martwiłam że może być coś nie tak,
sylkag66 chylę czoła
anbetung.gif
może kiedys od Ciebie odgapię takie piwko mój mąż jest smakoszem tego piwka
ccyb.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy