Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Sierotka3m @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440337Weszłam tu po prawie trzech latach niebytu. Patrzę i podziwiam Wasze talenty - wspaniałe torty tworzycie!
Ja się zatrzymałam na etapie wstępu do masy cukrowej, tzn. robię torty bardzo okazjonalnie, raz, dwa razy do roku (dla rodzinki). Teraz szukam inspiracji z Monster High.
Subtelna30 - Twoje monsterki są super. Ja nie za bardzo umiem malować barwnikami, a niewiele więcej przychodzi mi do głowy możliwych do wykonania przeze mnie pomysłów. Mam na przykład wątpliwości, czy wypada zrobić tort w kształcie trumny?

P.S. Subtelna30, mam niedyskretne pytanie: gdzie dematerializujesz dzieci na czas pracy? Ja mam problem z dwójką..
Sierotka3m chłopaki ewakuują się na orlik albo przed komputer ( mamy 3) a córeczka na razie słodko i długo spi i lubi chyba już dźwięki miksera
icon_razz.gif
a po za tym wkręciłam mojego męża do produkcji ...powiem szczerze , że bardzo się przydaje :D

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
JAM, dziękuję za link - dużo fajnych pomysłów, by się czymś zainspirować :D Torty z lalkami są bardzo atrakcyjne, ale dla tej jubilatki robiłam już trzy lata temu tort z Barbie - nie chciałabym się powtarzać ;)
Trumna chyba trochę kontrowersyjna jak dla mnie..

Moje dzieciaki jednak mniejsze. Za małe, by je nawet do przedszkola wysłać ;) Spać także nie chcą w sposób skoordynowany, pozostaje mi zatem kombinowanie z dzieciem zawieszonym na piersi/na nodze bądź w wersji zjadacza ozdób.. Ewentualnie zostawiam je z ich rodzicem, zamykam drzwi i niech się dzieje wola nieba.. Nawet teraz jak odpisuję, to Młodszy zjada na moich kolanach metki z ubrania, a Starszy fika mi fikołki na głowie..

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
subtelna30 @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440300hej dziewczyny
icon_smile.gif
witam po długiej przerwie spowodowanej długim pobytem w szpitalu uwieńczonym narodzinami mojej córeczki Gabrysi
icon_smile.gif
ehh wielkie miałam zaległości w czytaniu ale wszystko nadrobiłam
icon_smile.gif

widzę , że mnóstwo nowych talentów sie objawiło tutaj ... piękne torciki dziewczyny robicie..... cuuuuudowne wręcz
herz.gif

będzie mi miło jak mnie wkręcicie do swojego grona zakręconych tortomaniaczek
icon_smile.gif
gratulacje z okazji narodzin Gabrysi:knuddel1:
knuddelz.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Sierotka3m @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440378JAM, dziękuję za link - dużo fajnych pomysłów, by się czymś zainspirować :D Torty z lalkami są bardzo atrakcyjne, ale dla tej jubilatki robiłam już trzy lata temu tort z Barbie - nie chciałabym się powtarzać ;)
Trumna chyba trochę kontrowersyjna jak dla mnie..

Moje dzieciaki jednak mniejsze. Za małe, by je nawet do przedszkola wysłać ;) Spać także nie chcą w sposób skoordynowany, pozostaje mi zatem kombinowanie z dzieciem zawieszonym na piersi/na nodze bądź w wersji zjadacza ozdób.. Ewentualnie zostawiam je z ich rodzicem, zamykam drzwi i niech się dzieje wola nieba.. Nawet teraz jak odpisuję, to Młodszy zjada na moich kolanach metki z ubrania, a Starszy fika mi fikołki na głowie..
hehe mamy dzieci w tym samym wieku
icon_mrgreen.gif
ja robię swoje torty "po godznach"wieczorem jak idą sobie spac..w dzien nie mam szans na zrobienie czegokolwiek..
ostatnio robiłam taki z monster high..a trumny raczej bym nie robiła,chyba,że ktoś zobie takowy zamówi..

Załączniki

• 079.JPG
    079.JPG
    223.3 KB · Wyświetleń: 0

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
JAM @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440403Całkiem zrozumiałe
icon_smile.gif
Pociesze ... to minie ... za kilka lat
icon_razz.gif
A miałam nadzieję, że ktoś ma jakiś magiczny patent
icon_razz.gif

Marta12 @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440470
mamma.gif
dobrze że ja ten etap dzieciństwa moich pociech mam za sobą
icon_mrgreen.gif
Ogólnie nie narzekam - ileż w tych dzieciach uroku..
biggrinflip.gif

Justee @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440521hehe mamy dzieci w tym samym wieku
icon_mrgreen.gif
Miło wiedzieć, że nie oszalałam jako jedyna
icon_mrgreen.gif

Justee @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440521ja robię swoje torty "po godznach"wieczorem jak idą sobie spac..w dzien nie mam szans na zrobienie czegokolwiek..
Ja staram się lawirować w dzień, bo Starszy potrafi iść spać później niż my.. Rozkładam pracę na milion etapów, ale strasznie tego nie lubię..

Przechodzę do konkretów, żeby nie być gołosłowną. Jeden z ostatnich. O ile temat Pinky Pie wydał mi się zrozumiały, o tyle tort tęczowy o smaku smakowym (zamówienie z ust czterolatki) wydał mi się enigmatyczny i intrygujący. Ozdoby najprostsze z możliwych - na tyle mnie było stać pod koniec 8. miesiąca ciąży
icon_wink.gif

dsc9195w.jpg

dsc9210u.jpg

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Jej, ale cuda! Już nie będę się powtarzać i chwalić każdej z osobna
icon_razz.gif
.
Subtelna30 napisz coś więcej o malowaniu, np jakimi barwnikami malujesz? Ja trochę próbowałam ale mam złe doświadczenia z barwnikami - proszkowe nie chcę się do końca rozpuszczać a żelowe Wiltona niektóre kolory "warzą się" przy rozcienczaniu, tak jakby się zaczynają lepić do pędzla :/ (używam alkoholu do rozcienczania)

ja jakoś straciłam wenę
icon_sad.gif
nie wiem co się dizeje ale w ogóle nie mam pomysłu na tort na roczek mojego małego... impreza tuż tuż a ja mam pustkę w głowie :/

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
subtelna30, gratuluję wyczekanej nagrody
cvety.gif
Niech zdrowo rośnie i nabywa talentu po mamie
fiesgrins.gif

Gratuluję talentu, bardzo ładna produkcja
daumen.gif

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Witam nowe koleżanki
icon_smile.gif

Dziękuję za tyle miłych słów na temat mojego ostatniego torta Star Wars, miałam z nim super zabawę ;)
Super dzieczyny wszystkie Wasze wypieki, a ja skromnie z jednym, miałam z nim sporo kłopotów i bardzo mało czasu.
Na ostatnią chwilę moja mama poprosiła mnie o zrobienia małego torta dla mojej siostry która wczoraj miała urodziny, choć tort i imprezkę z siostrą planowałyśmy na przyszły weekend (bo ten ma pracujący).
I tak w biegu wszystko zaczęło nie wychodzić, masa się rwała, nie kleiło się itd...

wyszło okropnie, choć siostra była bardzo zadowolona i zaskoczona

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Busia, wcale źle nie wyszło. Ładnie zamaskowałaś co trzeba
icon_wink.gif
. Fajny torcik wyszedł. Szczególnie podoba mi się radosna buźka
icon_smile.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
subtelna gartuluje
cvety.gif
daumen.gif
ja co prawda mam 2 pociechy, syna 12 lat i córcie 5 lat, jak byłam w ciąży i sie dowiedziałm,że będzie córcia to oszalałam na jej punkcie,
rofl.gif
tak chciałam mieć komu robić warkoczyki
icon_razz.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
dziękuję dziewczyny za miłe słowa i gratulacje
bussi.gif
mam nadzieję , że Gabrysia też załapie bakcyla tortowego :D

Wasza opinia jest dla mnie szczególnie ważna , bo ja te torty na macgaywera robię tak naprawdę , nie mam za wiele pieniążków żeby inwestować w nowe cudeńka ehhh co niektórym z was strasznie zazdroszczę aparatury (a zwłaszcza aerografu Oli ) nie za wiele mi się zwraca za wypieki finansowo ale satysfakcjonuje mnie straaaaasznie ta " robota " w moim Wołowie nie ma za dużego rynku zbytu :/

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
o.laz @ 7 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440556Subtelna30 napisz coś więcej o malowaniu, np jakimi barwnikami malujesz? Ja trochę próbowałam ale mam złe doświadczenia z barwnikami - proszkowe nie chcę się do końca rozpuszczać a żelowe Wiltona niektóre kolory "warzą się" przy rozcienczaniu, tak jakby się zaczynają lepić do pędzla :/ (używam alkoholu do rozcienczania)

ja jakoś straciłam wenę
icon_sad.gif
nie wiem co się dizeje ale w ogóle nie mam pomysłu na tort na roczek mojego małego... impreza tuż tuż a ja mam pustkę w głowie :/
o.laz maluję zwykłymi barwnikami ze sweetdecor oraz tymi kupowanymi na allegro , rozrabiam je z wodą do konsystencji hmm śmietany powiedzmy 12 %
fiesgrins.gif
żarcik a tak na poważnie to w miarę gęste toto żeby było i w miarę tego jaki chcę kolor to rozcieńczam hmmm chyba jasno się wyrażam bo dopiero co kawkę piję bo do 2 w nocy działałam torciki
....jejku jak ja to uwielbiam , to taka moja odskocznia od wariacji dnia codziennego
icon_smile.gif
taka cisza w domku panuje wieczorami ....

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
subtelna30 @ 8 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440587bo dopiero co kawkę piję bo do 2 w nocy działałam torciki
....jejku jak ja to uwielbiam , to taka moja odskocznia od wariacji dnia codziennego
icon_smile.gif
taka cisza w domku panuje wieczorami ....
Jak ja Ciebie dobrze rozumiem.
zahnlos.gif

Mój syn nowe leki dostał(ADHD) od rana gada gada gadagadagada nawet przez sen w nocy gadał i sie nudzi itd......
W nocy nie było sensu spać
icon_razz.gif
robiłam fiołki (szykuje bukiet na tort koleżanki)

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
No właśnie subtelna 30 pieczenie tortów to kosztowna zabawa
icon_mrgreen.gif
ja jak coś grosza zarobię to wszystko przepuszczę na takie różne pierdołki do pieczenia , a mój mąż się czasem wścieka
baa.gif
że może bym chociaż odłożyła i rachunek za światło zapłaciła :
A tam Busia nic a nic nie widzę że Ci coś nie wyszło ,i fajny pomysł z tym motorem,
icon_lol.gif
siostra chyba lubi takie maszyny.

Lut 21, 2012
320
0
0
Subtelna witaj po przerwie, zastanawialam się gdzie Cię wcielo, gratuluję dziewczynki, ja te\z mam córka 2 latkę jest przeurocza inaczej niz chłopak moj Kuba ma 4 lata , ale oboje są super i nie wyopbrazam sobie zycia bez nich... a to moj dzisiejszy, ale nawalczyłam się z tymi kwiatami...

Załączniki

• 936242_532824686778124_1851859283_n.jpg
    936242_532824686778124_1851859283_n.jpg
    40 KB · Wyświetleń: 0
  • 945144_532824926778100_1782702171_n.jpg
    945144_532824926778100_1782702171_n.jpg
    45.5 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
jak zwykle wszystkie Wasze torty urocze!

Ja ostatnio mam coraz wiecej okazji do pieczenia
icon_biggrin.gif
wczorajszo-dzisiejszy, kakaowy z kremem cytrynowym:
tort_kakaowo_cytrynowy_015.jpg

tort_kakaowo_cytrynowy_022.jpg

Załączniki

• tort_kakaowo_cytrynowy_015.jpg
    tort_kakaowo_cytrynowy_015.jpg
    59.7 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_kakaowo_cytrynowy_022.jpg
    tort_kakaowo_cytrynowy_022.jpg
    63 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Subtelna30 dzięki za odpowiedź, muszę spróbować w takim razie z wodą, moze niepotrzebnie od razu z alkoholem startowałam. Może i robisz na mcGyvera ale efekt jest profesjonalny
icon_smile.gif
a córci też gratuluję choć z opóźnieniem, ja żałuję że odkryłam tortowanie już po chrzcinach mojej dwójki :/ czekam na twoje cuda

Busia, pięknie wyszło! bardzo fajna ta motocyklistka a że w tle masa w kawałkach (pewnie dlatego ze się rwała?) to szczerze powiedziawszy wygląda jak zamierzony efekt dodatkowy

JAM mi się podobają te fiołki, szczególnei te dwukolorowe. nawet nie mam pomysłu gdzie by je podmalować żeby było lepiej. Uzywasz w ogóle drutów do tych swoich kwiatów? bo mnie jakoś to wkładanie drutów nie pasuje... zastanawiam się na ile da się bez tego cukrową kwiacaiarnię robić

czarnowodzianka, swietny ten bukiet, taki kolorowy. Czemu się nawalczyłaś?

BeataSz, się narobiłaś tych falbanek! ale efekt jest super, wykrawałaś je czymś specjalnym?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy