Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dodam, ze na pochwały zasłużyła każda z osób prezentujących swoje dzieła. Widać włożony trud, ładny dobór kolorów. Czasami wychodzi nie tak jakbyśmy oczekiwały (mnie tak zawsze wychodzi
icon_mrgreen.gif
) ale praktyka czyni mistrza
icon_smile.gif

Podobają mi się stworki ale dla Olivki chyba najbardziej ;) Sto lat dla Jubilatki
icon_smile.gif
 

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • potwory_i_spó_ka_tort.jpg
    potwory_i_spó_ka_tort.jpg
    109.9 KB · Wyświetleń: 0
  • potwory_i_spó_ka_tort_2.jpg
    potwory_i_spó_ka_tort_2.jpg
    69.3 KB · Wyświetleń: 0
  • potwory_i_spó_ka_tort_3.jpg
    potwory_i_spó_ka_tort_3.jpg
    113.7 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_piętrowy_chrzest_g_ówne.jpg
    tort_piętrowy_chrzest_g_ówne.jpg
    105.4 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_piętrowy_chrzest.jpg
    tort_piętrowy_chrzest.jpg
    47 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Dziewczyny kochane, szczęka do podłogi i nie chce się zamknąć. Sabuto - słowa uznania. Masa cię chyba pokochała bo wyszła prześliczna. A masa nie kruszy się, jeśli dodaje się barwnik na etapie rozpuszczania żelatyny, chociaż czasami trudno wyczuć ile go dać.
Kasiu, nie potrafię powiedzieć, który z torcików ładniejszy, bo co jeden to cudeńko dopieszczone i dopracowane. Jaki talent i sprawne paluszki. Chylę czoła.
Kinia, urocze i milusie torciki. A potwory zajefajne. Niezły pomysł.
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Wszystkie torciki przepiękne:)

Kasia a Twoje dopracowane w każdym szczególe:)

A robiłyście może Boba budowniczego i jego maszyny? Może macie jakieś filmiki (ściągi)? Dziękuję z góry
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Kadarma
bussi.gif
bardzo dziękuję za podpowiedz następnym razem barwnik dodam do żelatyny.

Kinia potworki super wyglądają na torcie
anbetung.gif
 

kasia626

Member
Sty 18, 2014
2
0
0
Witam Wszystkich
icon_smile.gif


Piękne te wasze torty
icon_smile.gif


Ja dopiero zrobiłam kilka, mam nadzieje że kiedyś chociaż w połowie moje torty będą tak piękne jak Wasze:)
a o to moje początki

20140314_190755.jpeg 1621714_635180393196641_2086055897_n.jpg ]
DSC05164.JPG DSC03950.JPG
1609668_647153218666025_1699830008_n.jpg DSC05229.JPG
DSC05231.JPG dzb.jpg
dzień_b.jpg
 

Załączniki

  • 20140314_190755.jpeg
    20140314_190755.jpeg
    30 KB · Wyświetleń: 0
  • 1609668_647153218666025_1699830008_n.jpg
    1609668_647153218666025_1699830008_n.jpg
    18.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03950.JPG
    DSC03950.JPG
    272.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03950.JPG
    DSC03950.JPG
    272.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05164.JPG
    DSC05164.JPG
    310.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05229.JPG
    DSC05229.JPG
    247.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05231.JPG
    DSC05231.JPG
    247.3 KB · Wyświetleń: 0
  • dzb.jpg
    dzb.jpg
    110.4 KB · Wyświetleń: 0
  • dzień_b.jpg
    dzień_b.jpg
    108.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 1621714_635180393196641_2086055897_n.jpg
    1621714_635180393196641_2086055897_n.jpg
    82.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
[quote name='Marlena52' date='18 Mar 2014, 17:55 ' post='1511115']
A można wiedzieć z jakiego przepisu korzystasz? Ładnie wygląda ta twoja masa.Tak gładko i takie dopracowane te torciki.

przepis tradycyjny,kiedyś pisałam na forum nie mogę odszukać, dodaje glukozę by było bardziej plastyczne. Dopracowane dlatego że poświęcam im dużo czasu;)
 

Marlena52

Member
Paź 19, 2013
63
0
0
Mam nadzieję że moje torty chociaż trochę waszym dorównują.
 

Załączniki

  • DSC01273.JPG
    DSC01273.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC01277.JPG
    DSC01277.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC01342.JPG
    DSC01342.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0

AzjaB

Member
Mar 20, 2014
8
0
0
Witam serdecznie
icon_smile.gif


Na początek - czapki z głów dla Waszych prac! Jestem pod ogromnym wrażeniem dla Waszego talentu, podziwiam i zbieram zęby z podłogi.

Sama przymierzam się do zrobienia tortu na roczek córci. Wczoraj zrobiłam na próbę masę cukrową i figurkę misia. O dziwo nawet się udało, ale...
Już w trakcie lepienia masa mi podsychała i końcówkę bardzo trudno się formowało, zostawały nierówności. Dlaczego? Jak tego uniknać? Może za dużo cukru? Po za tym, rodzinka mi marudzi - przyzwyczajeni do tortów śmietanowych, że ten będzie niesmaczny, bo ciężki i masa cukrowa nie jest dobra... Możecie doradzić jakieś smaczne przełożenie pod masę curową? No i ostatnie pytanie - masa na torcie też tak twardnieje, czy obecność masy maślanej powoduje, że nie jest sucha?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy