anmatorka @ 2 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1543848Dziewczyny, czy któraś z Was robiła kiedykolwiek krem do tortu bananowy, albo po prostu "pakowała" banany do tortu pod jakąkolwiek postacią? Klientka uparła się na bananowy akcent a ja sięboję, że banany szybko zrobią się ciemne i nieapetyczne... Macie jakiś sprawdzony patent na ten owoc?ja maczam w galaretce cytrynowej![]()
BeataSz @ 5 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1544254ja robiłam 2 tyg temu bananowy- ugotowałam budyń na nektarze bananowym, potem go zmiksowałam z masłem, a na masie układałam banany lekko podduszone na odrobinie masła z cukrem brązowym i sokiem cytrynowym.Dziękuję![]()
Ballb @ 6 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1544281czy nikt nie zna przepisu na malo slodki krem do tortu?Mało słodkie przełożenie do tortu - mascarpone z owocami![]()
![]()
katka323 @ 9 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1544672ja nie rozmrażam, daje takie jakie są.i nic sie z nimi nie dzieje potem w tej masie? no ja mam mrożone w całości i chce je dodać do tej masy z białą czekoladą czy ktoś takie mrożone dawał??? tort ma być z malinami..i nie wiem co zrobić![]()
katka323 @ 10 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1544782Przepraszam, że dopiero teraz. Daję nierozmrożone, tylko do masy dodaję jakiś utrwalacz, typu śmietan fix albo ciut żelatyny i jest ok.
A tu też dziewczyny pisały, że dają mrożone https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37793DZIĘKI BARDZO ! Zdecydowłam się na mus malinowy jakoś takie mrożone mnie nie przekonują![]()
katka323 @ 9 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1544672ja nie rozmrażam, daje takie jakie są.Też daję zamrożone.
goma @ 10 Oct 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1544841Dawno nic nie pisałam, ale zaglądam regularnie i podziwiam Wasze dzieła![]()
Ja ostatnio nie miałam okazji do tortowania.
Ale wczoraj dostałam zamówienie na tort na 70 urodz. dla kobiety, ma być na 50 osób i nie ma być ogromny.
Macie pomysł jakiej wielkości zrobić ? Ma być prostokątny. Mam blachę 25x38 i nie wiem czy to wystarczy.
Podzieliłam i wyszło mi że byłby dla każdego kawałek ok 3,5x5 cm. trochę to chyba mało ? jak uważacie ???
Niestety nie mam większej blachy prostokątnej....
Mysłałam o pieterku ale babka nie chce![]()
Podpowiedzcie coś, proszę.....Co do wielkości porcji, to nie podpowiem. Ale jest sposób na zrobienie większego tortu z mniejszych biszkoptów prostokątnych. Pieczesz dwa biszkopty, przekrawasz je na np. 4 blaty, a dwa blaty przekrawasz jeszcze na pół i składasz wszystko na mijankę, po przełożeniu bok wygląda jak na rysunku poniżej:
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.