Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

silusia87

Member
Wrz 11, 2014
29
0
0
A tak prezentował się na otwarciu butiku
lecker.gif
 

Załączniki

  • 10177498_636216719825710_6864938301168687370_n.jpg
    10177498_636216719825710_6864938301168687370_n.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 0

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
anmatorka @ 2 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543848Dziewczyny, czy któraś z Was robiła kiedykolwiek krem do tortu bananowy, albo po prostu "pakowała" banany do tortu pod jakąkolwiek postacią? Klientka uparła się na bananowy akcent a ja sięboję, że banany szybko zrobią się ciemne i nieapetyczne... Macie jakiś sprawdzony patent na ten owoc?
ja maczam w galaretce cytrynowej
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja robiłam 2 tyg temu bananowy- ugotowałam budyń na nektarze bananowym, potem go zmiksowałam z masłem, a na masie układałam banany lekko podduszone na odrobinie masła z cukrem brązowym i sokiem cytrynowym.
wi_niowo_bananowy_060.jpg
 

Załączniki

  • wi_niowo_bananowy_060.jpg
    wi_niowo_bananowy_060.jpg
    76.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Angry birds- czekolada+rafaello
 

Załączniki

  • 10644816_1699184076974253_7474338610912173242_n.jpg
    10644816_1699184076974253_7474338610912173242_n.jpg
    105.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 1979117_1699183996974261_4147959861801503181_o.jpg
    1979117_1699183996974261_4147959861801503181_o.jpg
    103.6 KB · Wyświetleń: 0

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Najczęściej robię wg Siostry Ducket
50 dag truskawek mrożonych (lub innych owoców) pokroić lub lekko zblendować. 2 galaretki w odp. smaku rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, mieszam z owocami. 1/2 l śmietany kremówki ubijam ( ja dodaję śmietan-fix, ale nie jest niezbędny), mieszam z tężejącymi szybko owocami. I tyle, a smakuje pysznie.
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Powtarzam za Joanną, każdy krem można dostosować do tortu. Każde kremowe ciasto może być tortem. Kwestia przełożenia i udekorowania. Ostanio ciasto cytrynowe stało się tortem - zastąpiłam tylko herbatniki kolejną warstwą biszkopta. Z innymi robię podobnie, co podpowie wyobraźnia.
 

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
dziewczyny mam pytanie odnośnie owoców mrożonych jak je rozmrozić żeby można było je potem wetknąc w masę a żeby się nie zrobiła papka? chodzi mi o maliny...czy macie jakieś swoje sposoby? bedę bardzo wdzięczna rady potrzebuję do dzis wieczora.
 

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Dawno nic nie pisałam, ale zaglądam regularnie i podziwiam Wasze dzieła
icon_smile.gif

Ja ostatnio nie miałam okazji do tortowania.
Ale wczoraj dostałam zamówienie na tort na 70 urodz. dla kobiety, ma być na 50 osób i nie ma być ogromny.
Macie pomysł jakiej wielkości zrobić ? Ma być prostokątny. Mam blachę 25x38 i nie wiem czy to wystarczy.
Podzieliłam i wyszło mi że byłby dla każdego kawałek ok 3,5x5 cm. trochę to chyba mało ? jak uważacie ???
Niestety nie mam większej blachy prostokątnej....
Mysłałam o pieterku ale babka nie chce
icon_sad.gif

Podpowiedzcie coś, proszę.....
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
katka323 @ 9 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1544672ja nie rozmrażam, daje takie jakie są.
Też daję zamrożone.

goma @ 10 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1544841Dawno nic nie pisałam, ale zaglądam regularnie i podziwiam Wasze dzieła
icon_smile.gif

Ja ostatnio nie miałam okazji do tortowania.
Ale wczoraj dostałam zamówienie na tort na 70 urodz. dla kobiety, ma być na 50 osób i nie ma być ogromny.
Macie pomysł jakiej wielkości zrobić ? Ma być prostokątny. Mam blachę 25x38 i nie wiem czy to wystarczy.
Podzieliłam i wyszło mi że byłby dla każdego kawałek ok 3,5x5 cm. trochę to chyba mało ? jak uważacie ???
Niestety nie mam większej blachy prostokątnej....

Mysłałam o pieterku ale babka nie chce
icon_sad.gif

Podpowiedzcie coś, proszę.....
Co do wielkości porcji, to nie podpowiem. Ale jest sposób na zrobienie większego tortu z mniejszych biszkoptów prostokątnych. Pieczesz dwa biszkopty, przekrawasz je na np. 4 blaty, a dwa blaty przekrawasz jeszcze na pół i składasz wszystko na mijankę, po przełożeniu bok wygląda jak na rysunku poniżej:

cin_biszkopt.JPG
 

Załączniki

  • cin_biszkopt.JPG
    cin_biszkopt.JPG
    11.5 KB · Wyświetleń: 0

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Można też zakupić większę balszkę.... inwestycja ok 6zł za zwykłą w osiedlowym markeciku,ostatnio kupiłam taką ogromną ,do wielkiego sernika w sam raz
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy