Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
ozdoby w zbliżeniu
s3.jpg
i jakiś na zamówienie
8.JPG

Załączniki

• s3.jpg
    s3.jpg
    264.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 8.JPG
    8.JPG
    200.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Przepraszam za błędne dodawanie postów i przez to fotek wiele się wkleiło , ale wynika to z mego zapomnienia .
na urodziny córki
10.JPG

Załączniki

• 10.JPG
    10.JPG
    238.5 KB · Wyświetleń: 0

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Ostatni tort, ten słonecznikowy ozdabiałem koronkami, które robiłem w formach silikonowych. Może jest na forum rozwinięcie tematu wytwarzania tychże koronek.
Wdzięczny byłbym za podpowiedzi jak wykonać masę do jadalnych koronek. Ja wykonywałem ją według tego przepisu

• łyżka cmc
• 75 ml wrzącej wody
• łyżka cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki glukozy
• 1 łyżeczka białka
• opcjonalnie kilka kropli zapachu

trochę go zmodyfikowałem, otóż zamiast 75 ml wrzącej wody dałem 60 ml. W 15 ml zimnej wody rozpuściłem 1 dkg masy plastycznej do koronek zamówionej na allegro,
z której niestety nie udało mi się uformować koronek. No i dodałem łyżeczkę bieli tytanowej jako barwnika. Taka masa schnie około 8 godzin w temperaturze pokojowej
zalecenia w internecie były aby suszyć koronkę w piekarniku w 40 stopniach przez 20 minut. Mój piekarnik jest gazowy i trochę trudno ustawić idealnie temperaturę
więc suszyłem moje koronki w suszarce elektrycznej do grzybów i owoców przez 0,5 godziny. Wyszły jak na zdjęciu
1.jpg

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    285.3 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witaj Samson. Ładne torty popełniałeś
icon_smile.gif
Gratuluję pełnoletniej córki i rocznej wnuczki
icon_smile.gif

Co do koronek, ja robię wg przepisu Marysi (kobietka, która robi formy silikonowe do koronek. Znajdziesz Ją na fb, nie podam namiarów bo nie mam tam konta).
MASA DO KORONEK
*1 łyżka tylosy CMC
*63 ml (1/4 szklanki) wrzącej wody
*1 łyżka cukru pudru
*2 łyżki płaskie skrobi kukurydzianej
*1/4 łyżeczki bezy w proszku (białko w proszku) lub białko jaja 4 g (jest to 1/8 białka średniej wielkości jaja inaczej na oko 4 łyżeczki)
*2 łyżki glukozy
*dosłownie kropla ulubionego zapachu
* można dodać kolor(eksperymentalnie)
Przelicznik jaja kurzego do proszku: Aby zastąpić jedno średniej wielkości jajko należy użyć 2 łyżeczki proszku z jaja kurzego (6 g)

Wykonanie
Zmieszać CMC z cukrem pudrem,
zalać wrzącą wodą i wymieszać widelcem aż do uzyskania przeźroczystego glutu. W tym czasie mieszanina jest na tyle zimna, że możemy dodać białko kurze albo lepiej białko w proszku. Ujednolicić mieszaninę. Cały czas będzie to dość zwarta konsystencja.
Dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy.
Dodajemy glukozę, mieszamy. Masa jest galaretowata.
Teraz dodajemy opcjonalnie zapach i kolorant uważając, żeby nie rozrzedzić zbytnio mieszanki.
Nadal mieszanka jest zwarta i nie leje się jak to widać na innych filmach z sugaveil.
Do pierwszego użycia foremki silikonowej nawilżamy ją olejem żeby nie była tępa, wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha.
Dalej wiadomo: napełniamy foremkę starając się jak najdokładniej zapełnić wszystkie wręby koronki. Suszymy.

Nie zużytą mieszankę możemy schować do lodówki i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu do tygodnia. Przed użyciem wyjmujemy żeby nabrała temperatury pokojowej.
Wykonane wcześniej koronki przechowujemy w szczelnym woreczku bez dostępu powietrza np. w woreczku strunowym. Aby przywrócić elastyczność, po prostu umieszczamy na koronce wilgotny ręcznik kuchenny, ale nie za długo ...cały czas kontrolujemy.

Ja koronki suszyłam wkładając do zimnego piekarnika z nawiewem i nastawiłam temp 50 stopni - 15 minut (drobne) a grube musiałam jeszcze 10 minut dosuszyć.
Spostrzeżenie, koronka jest gotowa do wyjęcia kiedy foremka robi taki łuk, czyli masa ściąga ją do góry.
Koronki z niej zrobione są bardzo elastyczne, mocne.

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Śliczny! Jak Ci się udaje uzyskać taką czystą koronkę? Mi zostaje zawsze cieniuteńka błonka. Robisz z samoróbki czy z gotowej masy na koronki?

Załączniki

• P1060228.JPG
    P1060228.JPG
    191 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060252.JPG
    P1060252.JPG
    173.4 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
I jeszcze dwa
icon_biggrin.gif

Załączniki

• P1060340.JPG
    P1060340.JPG
    338.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060362.JPG
    P1060362.JPG
    148.9 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
anmatorka @ 22 Aug 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1586241Śliczny! Jak Ci się udaje uzyskać taką czystą koronkę? Mi zostaje zawsze cieniuteńka błonka. Robisz z samoróbki czy z gotowej masy na koronki?
szeroką szpatułką dokładnie ściągam nadmiar masy z formy zanim odstawiam do suszenia
icon_biggrin.gif

Na razie robię z gotowej masy, co będzie jak mi się skończy, to jeszcze nie wiem
icon_wink.gif
ale chyba nie będzie mi się opłacało robić samodzielnie.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
wczorajsze:
Angry_Birds_malinowo__mietankowy_006.jpg

czekoladowo_miętowy_154.jpg

malinowo__mietankowy_303.jpg

Załączniki

• Angry_Birds_malinowo__mietankowy_006.jpg
    Angry_Birds_malinowo__mietankowy_006.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 0
  • czekoladowo_miętowy_154.jpg
    czekoladowo_miętowy_154.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 0
  • malinowo__mietankowy_303.jpg
    malinowo__mietankowy_303.jpg
    83.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy