- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Myszo, zamiast biszkoptu kakaowego polecałabym Ci to ciasto (z połowy porcji):
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24576
Bardzo fajnie nadaje się na tort, a nie jest tak suche jak biszkopt. Można je lekko skropić ulubionym ponczem. Zamiast gorzkiej, możesz dać czekoladę deserowową - fajnie się sprawdza "czerwona" z Lidla.
Do tego prosty krem - 1 opak. 250 g mascarpone ubite razem z 1 opak. śmietany kremówki (ja daję takie większe, 330 ml z Biedronki). Pod koniec ubijania dodać kilka łyżek cukru do smaku (imo 2 wystarczy, ale lepiej próbować). Z wiśni możesz zrobić coś w rodzaju szybkich konfitur z niewielką ilością cukru, najlepiej z dodatkiem czegoś żelującego (żelfix, pektyna) lub skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej i po ostudzeniu wyłożyć na blat ciasta przed położeniem kremu. Można też zrobić polewę na wierzch tortu, jak w tym serniku:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29730&hl=sernik
EDIT:
Zapomniałam, że chcesz ozdobić ciasto masą cukrową, więc wersja z sosem odpada. Pod masę trzeba dać krem maślany.
Osobiście nie lubię tortów z masą cukrową, ale rozumiem, że dziecko się domaga.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24576
Bardzo fajnie nadaje się na tort, a nie jest tak suche jak biszkopt. Można je lekko skropić ulubionym ponczem. Zamiast gorzkiej, możesz dać czekoladę deserowową - fajnie się sprawdza "czerwona" z Lidla.
Do tego prosty krem - 1 opak. 250 g mascarpone ubite razem z 1 opak. śmietany kremówki (ja daję takie większe, 330 ml z Biedronki). Pod koniec ubijania dodać kilka łyżek cukru do smaku (imo 2 wystarczy, ale lepiej próbować). Z wiśni możesz zrobić coś w rodzaju szybkich konfitur z niewielką ilością cukru, najlepiej z dodatkiem czegoś żelującego (żelfix, pektyna) lub skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej i po ostudzeniu wyłożyć na blat ciasta przed położeniem kremu. Można też zrobić polewę na wierzch tortu, jak w tym serniku:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29730&hl=sernik
EDIT:
Zapomniałam, że chcesz ozdobić ciasto masą cukrową, więc wersja z sosem odpada. Pod masę trzeba dać krem maślany.
Osobiście nie lubię tortów z masą cukrową, ale rozumiem, że dziecko się domaga.

Ostatnią edycję dokonał moderator: