Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Ile pięknych tortów
eek2.gif
eek2.gif
eek2.gif
Gratuluję talentu tortomaniaczki

Anula123, podziwiam twoje róże,śliczne są.Jakich wykrawaczek używasz
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif

hariet

Member
Lut 9, 2009
16
0
0
Witajcie

Obserwuje wątek juz od dłuzszego czasu. Podziwiam Wasze cudne dzieła.
Sama od jakiegos czasu próbuje swoich sił z masą cukrowa i chyba nie jest tak źle ;) . W wolnej chwili wrzucę kilka zdjec.
Obecnie chciałabym sie z Wami przywitać .
wink.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny CUDNE torty
icon_smile.gif

Jestem pod wrażeniem umiejętności
icon_smile.gif

Ja w tym tygodniu miałam tylko jeden do zrobienia, tort w kształcie Zygzaka, więc postanowiłam podejść ambitniej do tematu i zrobiłam go metodą która już od dłuższego czasu za mną chodziła. Trochę jest przy tym zachodu, ale efekt mnie w pełni zadowolił i mam nadzieję, że klientka również będzie zadowolona.

P1070822.JPG

P1070819.JPG

Załączniki

• P1070822.JPG
    P1070822.JPG
    194 KB · Wyświetleń: 0
  • P1070819.JPG
    P1070819.JPG
    201.7 KB · Wyświetleń: 0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Na pewno klientka będzie zadowolona!
icon_smile.gif
Super tort.

A przy okazji chciałam się Was dziewczyny zapytać, jak wycinacie elementy z masy cukrowej, żeby były gładkie brzegi. Do tej pory wycinałam nożem, ale jednak wychodzą one takie poszarpane i jakby nie gładkie, widać to trochę i nie jest zbyt estetyczne. Macie jakieś specjalne narzędzia?

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Czy ktos wie jak zrobic kwiaty takie jak tu?
te podejrzałam u Pani Joanny bardzo mi sie podobają i idealnie pasuja do mojej koncepcji tortu na chrzciny, proszę o pomoc.

Mam tez pytanie o szlaczek z kremu ("na wykałaczkę", czy cos takiego?) widziałam taki kilkanaście stron wcześniej w poście devillwomen, nie mam pojęcia jak sie to robi, wygląda świetnie a brzmi szalenie intrygująco. Jeśli macie informacje na ten temat, to będę wdzięczna za odpowiedź

tak mnie zaintrygowała ta wykałaczka,że z wrażenia zapomniałam pochwalić sliczne torciska i musiałam edytowac. Ale z Was zdolniachy!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
CYTATA przy okazji chciałam się Was dziewczyny zapytać, jak wycinacie elementy z masy cukrowej, żeby były gładkie brzegi.
Ja wycinam nożykiem modelarskim (chyba tak to się nazywa), taki ze zmiennymi końcówkami.

CYTATCzy ktos wie jak zrobic kwiaty takie jak tu?
te podejrzałam u Pani Joanny bardzo mi sie podobają i idealnie pasuja do mojej koncepcji tortu na chrzciny, proszę o pomoc.
Instrukcja część I , część II ,

CYTATMam tez pytanie o szlaczek z kremu ("na wykałaczkę", czy cos takiego?)
Tu nie wiem o co chodzi, może jakiś link do konkretnej strony?

hariet bardzo ładne torty
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Hariet, jakie wypociny znowu????? Śliczne torciki, bardzo mi się podoba kapelusz, jest taki lekki
icon_mrgreen.gif

fantastycznie @ 2 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1174798Czy ktos wie jak zrobic kwiaty takie jak tu?
Fantastycznie, to nie żadna pani robiła te kwiatki tylko Joanna
handclasp.gif
icon_mrgreen.gif

A robiłam je tak:
Oczywiście rozwałkowałam masę. Z kompletu foremek do ciasteczek mam taki jajkowaty kształt, więc wycinam nim kilka takich jajek. Karbuję brzegi narzędziem kulkowym( najlepsze to patyczek do szaszłyka
icon_mrgreen.gif
) płatki układam tak żeby lekko za siebie zachodziły, w środku także - to miejsce smaruję cukrem pudrem rozrobionym w wodzie. Przeważnie na dole jest 5 płatków a później 3-4. Jak już ułożę to w środek wbijam wykałaczkę, a to po to żeby się trzymało wszystko i żeby później łatwiej przymocować na torcie. I teraz najważniejsze pod poszczególne płatki podkładam po kawałeczku zmiętego ręcznka papierowego lub folii, żeby podnieść płatki i nadać im kształt. Zostawiam do zaschnięcia. Po wyschnięciu usuwam ręczniki i mam uformowany kwiat, teraz tylko położyć na torcie wbić wykałaczkę na końcu wykałaczki nadziać " pręciki". Na pręciki biorę kulkę masy i nacinam dookoła nożyczkami tak ja choinkę tylko zaczynam od drugiej strony cięcie. I gotowe. Ostatnio zielone kwiatki robiłam wycinając foremką serduszka w trzech różnych wielkościach. To nie jest trudne, więc śmiało
icon_mrgreen.gif

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Vanilko tu jest link do tych tajemniczych szlaczków.
Bardzo dziekuje za szybką odpowiedź

Joanno bardzo mi miło, też mam na imię Joanna, a kwiatki na pewno wypróbuję.

Hariet torty piekne, kapelusz rewelacja i fantastyczny pomysł z ta kameą, gratuluję

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Mam nadzieję moja imienniczko, że moje pokretne wyjaśnienia choć troszkę Ci pomogły
icon_mrgreen.gif

Tak działałam w tym tygodniu
icon_mrgreen.gif

podwójne urodziny, pamiętam jak kiedyś robiłam zawsze jeden tort bo córki miały urodziny 13 i 14 marca i cięłam go na dwie części bo zawsze była wojna o niego. tak tez i teraz zrobiłam
IMG_0642.JPG
I motorek z którego nawet jestem zadowolona, gdyby jeszcze lekko prysnąć tu i tam lakierem spożywczym to byłoby super
IMG_0649.JPG

Były jeszcze niebieskie buciki na chrzciny ale to już powtórka więc nie wklejam
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• IMG_0642.JPG
    IMG_0642.JPG
    151.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0649.JPG
    IMG_0649.JPG
    166.4 KB · Wyświetleń: 0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Nie jest głupie to pytanie
icon_smile.gif
Można kupić, chociaż bardziej nazwałabym to środkiem do "wybielania" mas. Jest w jednym z polskich znanych sklepów, ale z tego, co poczytałam opinie, nie jest taki super i nie do końca daje oczekiwany efekt. Możesz zobaczyć tutaj - klik.

Joanno, cudowne torty!

Mariola, bardzo ładne i estetyczne wykonanie
icon_smile.gif

XtruskafkaX

Member
Wrz 3, 2011
5
0
0
chodzi głównie o uzyskanie koloru błękitnego, myślałam że wystarczy mała ilosc barwnika niebieskiego ale nie jest to oczekiwany efekt. czy biały barwnik będzie do tego odpowiedni?(masa cukrowa)

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
To zależy, czy będzie dobrej jakości, bo akurat ten dostępny w sklepie nie nadaje się do tego. Myślę, że możesz kupić barwnik z proszku błękitny, jeśli mają to być jakieś płaskie powierzchnie do pomalowania.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy