Ja wycinam nożykiem modelarskim (chyba tak to się nazywa), taki ze zmiennymi końcówkami.
CYTATCzy ktos wie jak zrobic kwiaty takie jak tu?
te podejrzałam u Pani Joanny bardzo mi sie podobają i idealnie pasuja do mojej koncepcji tortu na chrzciny, proszę o pomoc.
fantastycznie @ 2 Sep 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1174798Czy ktos wie jak zrobic kwiaty takie jak tu?
te podejrzałam u Pani Joanny bardzo mi sie podobają i idealnie pasuja do mojej koncepcji tortu na chrzciny, proszę o pomoc.Fantastycznie, to nie żadna pani robiła te kwiatki tylko Joanna![]()
![]()
A robiłam je tak:
Oczywiście rozwałkowałam masę. Z kompletu foremek do ciasteczek mam taki jajkowaty kształt, więc wycinam nim kilka takich jajek. Karbuję brzegi narzędziem kulkowym( najlepsze to patyczek do szaszłyka) płatki układam tak żeby lekko za siebie zachodziły, w środku także - to miejsce smaruję cukrem pudrem rozrobionym w wodzie. Przeważnie na dole jest 5 płatków a później 3-4. Jak już ułożę to w środek wbijam wykałaczkę, a to po to żeby się trzymało wszystko i żeby później łatwiej przymocować na torcie. I teraz najważniejsze pod poszczególne płatki podkładam po kawałeczku zmiętego ręcznka papierowego lub folii, żeby podnieść płatki i nadać im kształt. Zostawiam do zaschnięcia. Po wyschnięciu usuwam ręczniki i mam uformowany kwiat, teraz tylko położyć na torcie wbić wykałaczkę na końcu wykałaczki nadziać " pręciki". Na pręciki biorę kulkę masy i nacinam dookoła nożyczkami tak ja choinkę tylko zaczynam od drugiej strony cięcie. I gotowe. Ostatnio zielone kwiatki robiłam wycinając foremką serduszka w trzech różnych wielkościach. To nie jest trudne, więc śmiało![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.