Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
zahir2006 @ 28 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1220481Barwniki mają super kolorki szkoda tylko, że niektóre z nich mają właściwości odurzające więc nie dałabym ich dzieciom do jedzenia
icon_sad.gif
a tutaj artykuł na ich temat http://fakty.interia.pl/polska/news/nasze-...lacze,1725255,3
wink.gif
Barwniki są wszechobecne ale to ile dajemy w naszych wyrobach to nie są jakies wielkie ilości ro raz a dwa na ogól i tak masę cukrowa się odkłada na talerzu bo to w zasadzie "opakowanie". No i pytanie czym barwic masę? Skoro nie podasz tego dziecko to jakie masz zamienniki?

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
lusia74 @ 28 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1220488Barwniki są wszechobecne ale to ile dajemy w naszych wyrobach to nie są jakies wielkie ilości ro raz a dwa na ogól i tak masę cukrowa się odkłada na talerzu bo to w zasadzie "opakowanie". No i pytanie czym barwic masę? Skoro nie podasz tego dziecko to jakie masz zamienniki?
Nie jestem za całkowitym rezygnowaniem ze sztucznych barwników, jednak wolę stosować takie, które nie zawierają substancji odurzających ( barwnik którego używam w kolorze żółtym nie zawiera żadnego z podanych w artykule ) więc możemy wybierać barwniki, które są w jak najmniejszym stopniu szkodliwe
icon_wink.gif
producenci galaretek np. przechodzą na stosowanie barwników bardziej naturalnych a ich nazwy są wymienione na opakowaniach
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
a wiec popełniłam tort cyckowo-urodzinowy dla mojego kolegi ślubnego
icon_smile.gif

nie jestem nim zachwycona.... jedna masa poszla w kubeł, cud ze dala sie zdjac po tym jak sie porozrywala na cycolach
icon_sad.gif

powiedzcie mi prosze od czego zaczynacie nakladanie masy, od samych cyckow? z boku, od nizszej strony, moze w tym rzecz ze jazaczelam od cyckow.

Nie umialam sobie poradzic z przestrzenia miedzy cyckami, bo tam rwala mi sie wlasnie masa gdy probowalam jakos poukladac ja miedzy cycolami.

Załączniki

• DSC01167.JPG
    DSC01167.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC01167.JPG
    DSC01167.JPG
    56.1 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
index.php?act=findpost&pid=1220481Barwniki mają super kolorki szkoda tylko, że niektóre z nich mają właściwości odurzające więc nie dałabym ich dzieciom do jedzenia
icon_sad.gif
a tutaj artykuł na ich temat http://fakty.interia.pl/polska/news/nasze-...lacze,1725255,3
wink.gif
jak dla mnie to cały ten "artykuł", jak i komentarze pod nim - są co najmniej LEKKO naciągane!
dump.gif

takie ilości jakie dodaje się do masy cukrowej, by ją zabarwić, to śmiechu warty dopalacz
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

zahir, to co będziesz dawać dzieciom teraz??? jabłka czy inne owoce - a gdzie pewność, że nie pochodzą z uprawy GMO??? oj, tak zawsze było, jest i będzie w państwie polskim, że znajdzie się ktoś, kto będzie nagował wszystko, co do tej pory było ok! ja jestem ze "starszego" pokolenia
icon_mrgreen.gif
i dobrze pamiętam swego czasu "nagonkę" na produkty zawierające cukier ("bo szkodzi") - że należy używać słodzików ("bo zdrowsze"), a po kilku latach znów na odwrót: słodzik jest beeee, wracajmy do cukru!!! i dziwnym trafem pasowałoby to do marketingowych zagrywek wielkich koncernów: gdzie spada sprzedaż, trzeba sztucznie nadgonić! oj, nic sienie zmieniło...

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
index.php?act=findpost&pid=1220507Nie jestem za całkowitym rezygnowaniem ze sztucznych barwników, jednak wolę stosować takie, które nie zawierają substancji odurzających ( barwnik którego używam w kolorze żółtym nie zawiera żadnego z podanych w artykule ) więc możemy wybierać barwniki, które są w jak najmniejszym stopniu szkodliwe
icon_wink.gif
producenci galaretek np. przechodzą na stosowanie barwników bardziej naturalnych a ich nazwy są wymienione na opakowaniach
wink.gif
o i takie podejście to mi się podoba!!! pod tym podpisuję się obydwoma rękoma/ręcami
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

swoje też sprawdziłam, nie jest źle
icon_smile.gif
nie znalazłam żadnych "niedobrych" numerków

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
nie dajmy sie zwariowac, chemia jest wszedzie, nawet nie wiemy co jemy taka jest prawda
a tak naprawde wszystko zalezy od uczciwosci producenta no i nie wszystkie barwniki sa jadalnymi niestety
takze jak to sie mowi "wszystko ale z umiarem" ja tez uzywam wiltona zelowych, galaretek

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Po odpowiedziach na mojego posta postanowiłam bliżej przyjrzeć się barwnikom spożywczym, znalazłam taki oto artykuł http://dobrydietetyk.pl/czytelnia/76/kolorowe_jedzenie/ właśnie dlatego, że chemia znajduje się w większości żywności przez nas spożywanej staram się ją ograniczać w najbardziej możliwym stopniu i tak jak już wcześniej napisałam nie da się jej całkowicie wykluczyć i są sytuacje w których nie można jej zastąpić czymś innym więc wolę stosować produkty lepszej jakości w szczególności gdy są one przeznaczone dla dzieci
wink.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
No dobrze, a poda ktoś w końcu źródło do tych lepszej jakości produktów? Bo tak jakby bez pokrycia jest to co piszecie
icon_wink.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
A ja szukam dobrego barwnika srebrnego i złotego żebym mogła nim malować, mam już w domu dwa ale nie widać koloru jak maluję tylko blask.

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Powiem to tak każda matka dba o swoje i cudze zresztą dzieci . Ale naturalny barwnik to jaki? Wyciąg z soku buraka na rózowy i ze szpinaku zielony i koniec. Bo czerwien koszelinowa niby naturalma ale też be bo z ... robaczka bytujacego na kaktusach jest robiona. I sztuczne złe i naturalne .

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Ballb @ 28 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1220555a wiec popełniłam tort cyckowo-urodzinowy dla mojego kolegi ślubnego
icon_smile.gif

nie jestem nim zachwycona.... jedna masa poszla w kubeł, cud ze dala sie zdjac po tym jak sie porozrywala na cycolach
icon_sad.gif

powiedzcie mi prosze od czego zaczynacie nakladanie masy, od samych cyckow? z boku, od nizszej strony, moze w tym rzecz ze jazaczelam od cyckow.

Nie umialam sobie poradzic z przestrzenia miedzy cyckami, bo tam rwala mi sie wlasnie masa gdy probowalam jakos poukladac ja miedzy cycolami.
Może miałas masę mniej elastyczna i dlatego się rwała ja nakładam od góry tortu czyli szja i potem cycole i ręka robię przedziałek i sie nie rwie ale to wszystko zalezy od masy.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Jak zwykle cudne cudności i ile nowych pomysłów hohoho
icon_smile.gif

U mnie znowu kilka powtórek
baa.gif
ale i dwa nowe
banana.gif

Muszę chyba polepić kilka różnych figurek na torty chrzcinowe, bo każdy chce buty i to te co zawsze robię. Mam chrapkę na ten wózeczek co Joanna go tu wklejała
fiesgrins.gif

Sorry za kilka zdjęć tego samego tortu no ale z każdej strony coś się dzieje
icon_razz.gif

P1080671.JPG

P1080678.JPG

P1080680.JPG

P1080681.JPG

P1080683.JPG

P1080688.JPG

Załączniki

• P1080671.JPG
    P1080671.JPG
    266.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1080678.JPG
    P1080678.JPG
    262.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1080680.JPG
    P1080680.JPG
    248.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1080681.JPG
    P1080681.JPG
    249.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1080683.JPG
    P1080683.JPG
    228.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1080688.JPG
    P1080688.JPG
    214.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy