Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
goia87 @ 31 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1249243Dokładnie tak zrobiłam jak mówi Joanna myszke wydrukowałam z neta odrysowałam na koszulce a potem z koszulki przerysowałam na mase oczywiscie na odpowiednich kolorach masy.

Joanno tez uwazam za pod wpływem temperatury masa jest plastyczniejsza tylko ze ciezko wyrobic taki kawał masy na taki tort przynajmniej ja nie potrafie
icon_sad.gif
juz nawet rwałam i po kawałkach gniotłam ja i nawet było ok ale jak zaczełam wałkowac to znów było to samo
icon_sad.gif
Przed wyrabianiem masę odrobinę podgrzewam w mikrofali-tylko zamknieta musi być bo obsycha strasznie. później znacznie łatwiej wyrabiać i pokrywać nią tort.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
emilka41 @ 31 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1249260I jeszcze tak mi się przypomniało ,bo tą koronkę wokół tortu na dole wykonałąm kapslem od napoju,ponieważ nie posiadam specjalistycznego sprzętu:)
Super i to się nazywa kreatywność. nie zawsze musimy miec drogie specjalistyczne sprzęty, wystarczy odrobina wyobraźni
daumen.gif

Torcik śliczny
lecker.gif
A nierówności....cóż bardzo istotne jest również dokładne wygładzenie kremu pod masę, jeżeli nie wygładzimy kremu dokładnie przed zastygnięciem to jest duzy problem z wyrównaniem masy. ale moim zdaniem maślane do tego najbardziej się nadają.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
Jo_anna1 @ 31 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1249299Super i to się nazywa kreatywność. nie zawsze musimy miec drogie specjalistyczne sprzęty, wystarczy odrobina wyobraźni
daumen.gif

Torcik śliczny
lecker.gif
A nierówności....cóż bardzo istotne jest również dokładne wygładzenie kremu pod masę, jeżeli nie wygładzimy kremu dokładnie przed zastygnięciem to jest duzy problem z wyrównaniem masy. ale moim zdaniem maślane do tego najbardziej się nadają.
Masa maślana musi być na maśle czy może być na margarynie np.Kasia?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tak, tort byl najpierw pokryty masa cukrowa, a potem wylalam do srodka tezejaca galaretke. Tylko przed wylaniem dobrze posmarowac mase cukrowa delikatnie tluszczem bo galaretka ja rozpuszcza.

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Witam wszystkie Tortocholiczki!
Dawno mnie nie było, ale mam problem i w Was cała nadzieja.
Muszę zrobić tort w kształcie głowy żaby, Tylko chciałabym żeby nie był płaski, tylko taki wypukły, pokryty jednym kawałkiem masy. Nie wiem jak to lepiej opisać.
Gdzieś już coś takiego widziałam, nie z żabą ale podobne, teraz jednak nie mogę odnaleźć.
Czy komuś coś świta???

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Jesteście kochane dziewczyny, ale stanowczo mnie przeceniacie!
Zazwyczaj wycinam kształty w masie z kolorowanek, tak jak tu juz dziewczyny pisały.
Chciałam tym razem zrobic coś extra. Np. taka głowe 3D.
Niestety kolejne trzy dni pracuje do późna i musze trochę projekt uprościc, żeby w ogóle zdążyć.
Tylko ten bardzo prosty jest (dla mnie oczywiście) do zrobienia.
Jesli jeszcze cos Wam wpadnie do głowy, piszcie-przyda mi sie każda pomoc.

Z góry wielkie dzieki

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
no ja bym w takim razie poleciła Ci właśnie taką żabkę kremową zrobić, taką gdzie robisz kleksik przy kleksiku. Też są przeciez piekne
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Dzięki dziewczyny!
Wieczorem sie okaże na co zostanie mi sił i czasu.
Pochwale sie wynikami, chyba że zasne przy pracy i wpadne twarzą w tort, a to co z niego zostanie nie będzie sie to do niczego nadawało, hihi
Trzymajcie kciuki!

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
witam
od jakiegoś czasu was podczytuje, przebrnełam już przez połowę wątków i mam nadzieję że dojdę do końca. uwielbiam piec ciasta ale nigdy nie robiłam tortów gdyż nie umiem dekorawać. dzięki wam zrobiłam niedawno mój pierwszy tort. taki skromny z dekoracjami z marcepanu. wczoraj był u mnie kolega i jak zobczył to spytał się czy upiekę mu tort z okazji walentynek bo chciałby zobić niespodziankę dla swojej dziewczyny. od razu odpowiedziałam że nie bo dopiero się uczę i upiekłam tylko jeden tort. fakt że wcześniej piekłam ciasta dla znajomych (uśmiech teściowej, 3 bit itp.) i teraz tak się zastawiam że może jednak bym mogła spróbować swoich sił. nawet pomyślałam że nie musiał by mi nic płacić. podpowiedzcie co zrobić?? odpuścić bo jeszcze za wcześnie na takie wypieki czy zadzwonić do kolegi i pogadać?? chciał tort hello kitty. wymyśliłam że bym ściągneła zdjęcie kotka, upiekła biszkopt w kwadratowej blaszce i wycieła kształt, potem bym kombinowała z obłożeniem całości białym lukrem plastycznym. ale co dalej, jak zrobić twarz, koszulke i inne szczegóły?? i drugie pytanie czy prubowac robić samej masę z waszych przepisów czy lepiej jako początkującej osobie kupic gotowy lukier plastyczny?? dodam że dla męża będę piekła torcik w stylu angielskim.
bardzo bedę wdzięczna za odpowiedź.

Załączniki

• P1020882.JPG
    P1020882.JPG
    926.8 KB · Wyświetleń: 0

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
gdzieś na forum widziałam ładny tort na walentynki i prosty w wykonaniu - okrągły biszkopt, biała masa a na to ułożone serce z czerwonych różyczek, różyczki niekoniecznie robione z płatków, ładnie wyglądały takie zwijane z pasków, ładnego hello kitty asiulla robiła -samą głowę, pytaj specjalistki jak to wycinała wyszedł fantastyczny, masa z forum jest ok, chociaż wiadomo, że łatwiej i szybciej robi się z gotowego lukru jego podstawową wadą jest dla mnie cena, jak poczytasz posty to na bank dasz radę
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Izunia Już pisałyśmy o technice wycinania. wyniesz kształt z biszkoptu mając szablon z netu. Z tego samego szablonu wytniej pozostałe elementy z masy cukrowej zabarwionej na niezbędne kolory, następnie sk.ladasz na torcie wszystkie elementy, przyklejasz na cukier puder rozpuszczony w wodzie i gotowe

Już kedys robiłam podobną buteleczkę, dziś kolejna
IMG_1048.JPG

Załączniki

• IMG_1048.JPG
    IMG_1048.JPG
    169.8 KB · Wyświetleń: 0

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
dziękuję za odpowiedzi. wiem że gdzieś były opisy ale od kilu dniu studiuję dokładnie wątek i coś laptop mi się buntuje i nie mogę cofnąć do wcześniejszych postów ;/ jutro zadzwonię do kolegi i zobacze co powie bo naprawde korci mnie zrobienie torcika. ja dla męża będę robiła okrągły a na górze serduszka i może napis jak się uda.
wasze torty są piękne. chciałabym takie robić, ehh to takie duże marzenie.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Joanno, butelka wspaniała jak Ty to robisz? Chciałabym coś takiego zrobić na 60 te urodziny mojego taty, toż to majstersztyk!!! ten tort jest bardzo elegancki, nietuzinkowy duże wooow

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy