Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Sobotnia Dora
[/quote]

ale cudo... moja starsza coreczka bylaby zachwycona
icon_smile.gif

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Dziewczyny, kobitki, help!

Potrzebuję pomysłu jak na czarnej masie zrobić biały napis - literki wycinane z masy odpadaja - nie ma takiej czcionki to raz, dwa te które widziałam są za duże... lukier chyba też się nie nadaje... nie mam pomysłu
icon_sad.gif

i jeszcze - jakiej wielkości powinien być prostokątny tort na 80 osób?
Liczę, ze jak zawsze coś mądrego podpowiecie....

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
pscolki @ 7 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1252599Dziewczyny, kobitki, help!

Potrzebuję pomysłu jak na czarnej masie zrobić biały napis - literki wycinane z masy odpadaja - nie ma takiej czcionki to raz, dwa te które widziałam są za duże... lukier chyba też się nie nadaje... nie mam pomysłu
icon_sad.gif

i jeszcze - jakiej wielkości powinien być prostokątny tort na 80 osób?
Liczę, ze jak zawsze coś mądrego podpowiecie....
ja odrysowywalam litery z komputera, wycinalam w sztywnym kartonie i pozniej przykladalam do masy i wycinalam skalpelem - moze sprobuj tego sposobu.
Mozesz tez zrobic lukrem. Drukujesz odpowiednia czcionka napis, na kartke kladziesz papier do pieczenia i robisz tak jak przy dekorowaniu ciasteczek. Najpierw robisz kontury gestszym lukrem, a potem jak zastygnie to uzupelniasz troszke plynniejszym. Mozesz tak samo zrobic to biala czekolada.
Tort na 80 porcji powinien miec okolo 48x68 cm, a na 90 porcji 48 x 76 cm
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
lambethka @ 7 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1252602ja odrysowywalam litery z komputera, wycinalam w sztywnym kartonie i pozniej przykladalam do masy i wycinalam skalpelem - moze sprobuj tego sposobu.
Mozesz tez zrobic lukrem. Drukujesz odpowiednia czcionka napis, na kartke kladziesz papier do pieczenia i robisz tak jak przy dekorowaniu ciasteczek. Najpierw robisz kontury gestszym lukrem, a potem jak zastygnie to uzupelniasz troszke plynniejszym. Mozesz tak samo zrobic to biala czekolada.
Tort na 80 porcji powinien miec okolo 48x68 cm, a na 90 porcji 48 x 76 cm
icon_biggrin.gif
Lambethko bardzo Ci dziękuję
icon_smile.gif

Niestety wycinanie z masy nie wchodzi w rachubę, literki mają być małe;/ mam zrobić na torcie samochód rajdowy a na nim "naklejki" sponsorów, czyli rózne napisy, różnymi czcionkami i do tego jeszcze część "w pionie" czyli np. na drzwiach samochodu...dlatego szukam czegoś czym mozna by pisać pędzelkiem...

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
pscolki @ 7 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1252628Lambethko bardzo Ci dziękuję
icon_smile.gif

Niestety wycinanie z masy nie wchodzi w rachubę, literki mają być małe;/ mam zrobić na torcie samochód rajdowy a na nim "naklejki" sponsorów, czyli rózne napisy, różnymi czcionkami i do tego jeszcze część "w pionie" czyli np. na drzwiach samochodu...dlatego szukam czegoś czym mozna by pisać pędzelkiem...
A może zrobisz gotowy nadruk na masie cukrowej? Można wydrukować logotypy w oryginale, format A4 kosztuje ok 15 zł, można tam sporo napchać i potem wycinać odpowiedzie kształty, ja tak robiłam jak potrzebowałam logosów wychodziło bardzo ładnie, robi się tak też zdjęcia na torty

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Dziewczyny pomocy. Muszę ulepić hello kitty figurkę. Nie mogę jak na złość nic znaleźć . z góry dziękuję.
anbetung.gif

A to mój autobus.

Załączniki

• 000_0150.JPG
    000_0150.JPG
    289.8 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
beata34 @ 8 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1253289szkoda, że nie w Berlinie, byłam na stronce fajne rzeczy mają, dzięki za info
ja bylam u nich w sklepie
icon_mrgreen.gif
Otworzylam drzwi, stanelam na progu i oniemialam. Jedynie co moglam w pierwszej chwili zrobic to chwycic za telefon - zadzwonilam do meza i rozmowe zaczelam od: '' kochanie ile mamy na koncie i ile moge wydac?''
fiesgrins.gif

omadzia5

Member
Lut 7, 2012
2
0
0
Tort w kształcie hello kity, Jak zrobić?

Witam, piszę na forum po raz pierwszy, więc nie bardzo się orientuję czy zamieszczam ten temat w odpowiednim dziale, proszę o wyrozumiałość w tej kwestii.
Mam nadzieję, że mi kobietki pomożecie. Za tydzień moja córka ma urodziny, kończy 7 latek i chciałabym zrobić jej wyjątkowy tort, wiem, że marzy o hello kitty i chciałabym zrobić jej niespodziankę,może wiecie jak go zrobić, może macie jakiś przepis, bo szczerze powiedziawszy, to nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Szukałam sporo na różnych stronach, oglądałam filmiki, ale głównie w obcym języku, więc nie wiem co oni tam mówią.Proszę o rady, przepisy.Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
:blume:Potrzebuję porady , Joanno jak robisz torty śluble- chodzi mi o te pół na pół, tzn na połowie tortu jest masa cukrowa a na połowie jakiś krem i wzorki, właśnie jaki to krem, bo domyślam się, że raczej nie bita śmietana, no i jak te wzorki zrobić?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
beata34 @ 9 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1253354:blume:Potrzebuję porady , Joanno jak robisz torty śluble- chodzi mi o te pół na pół, tzn na połowie tortu jest masa cukrowa a na połowie jakiś krem i wzorki, właśnie jaki to krem, bo domyślam się, że raczej nie bita śmietana, no i jak te wzorki zrobić?
Wzorki na tych tortach są z bitej smietany+ śmietanfix lub z masy maślanej( zależy to od zamówienia). A żeby je zrobić bierzesz worek cukierniczy lub grubszy woreczek foliowy lub jeżeli masz to malutką tylkę, na początek w worku obcinasz malutki koniuszek, nakładasz masę do worka, wyciskasz i sprawdzasz czy ta wielkość otworu Ci odpowiada, jeżeli nie ucinasz jeszcze odrobinkę. Musisz uważać żeby nie przesadzić. Jeżeli juz masz odpowiednią wielkość to po prostu robisz ażurek wyciskając różne wzorki na obsmarowanym i dokładnie wyrównanym torcie. Musisz dostosować siłe nacisku i szybkość ruchów workiem i będzie ok. Czasami możesz jakieś drobne niedociągnięcia takim ażurkiem zamaskować, nie zamaskujesz jednak nierówności. Możesz rović jakieś regularne kształty albo też zupełnie przypadkowa abstrakcję. Wcale nie jest to trudne.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Jo_anna1 @ 9 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1253368Wzorki na tych tortach są z bitej smietany+ śmietanfix lub z masy maślanej( zależy to od zamówienia). A żeby je zrobić bierzesz worek cukierniczy lub grubszy woreczek foliowy lub jeżeli masz to malutką tylkę, na początek w worku obcinasz malutki koniuszek, nakładasz masę do worka, wyciskasz i sprawdzasz czy ta wielkość otworu Ci odpowiada, jeżeli nie ucinasz jeszcze odrobinkę. Musisz uważać żeby nie przesadzić. Jeżeli juz masz odpowiednią wielkość to po prostu robisz ażurek wyciskając różne wzorki na obsmarowanym i dokładnie wyrównanym torcie. Musisz dostosować siłe nacisku i szybkość ruchów workiem i będzie ok. Czasami możesz jakieś drobne niedociągnięcia takim ażurkiem zamaskować, nie zamaskujesz jednak nierówności. Możesz rović jakieś regularne kształty albo też zupełnie przypadkowa abstrakcję. Wcale nie jest to trudne.
A na czym te wzorki robić Joasiu, chodzi mi o to jaką masę dajesz bezpośrednio na tort

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Beatko jeżeli smaruję tort bitą śmietaną to i wzorki też z niej robię, jeżeli masą maślaną to również wzorki sa z niej.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy