Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
przepraszam, ale nie chce mi się teraz czytać całego tego wątku ( i nie mam czasu), więc proszę o podpowiedź z którego przepisu najlepiej zrobić masę do pokrycia takiego tortu?:
http://www.flickr.com/photos/torontocakes/6284158200/

dobrze byłoby, żeby była lekko błyszcząca, jak szkliwo na zębie
icon_wink.gif


i czy rzeczywiście musi być ta Planta, czy można czymś innym zastąpić?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Asiulla, ja najczęściej korzystam z takich tabelek wiltona
icon_mrgreen.gif

TABELA
fakt, że tu w calach jest, ale 1 cal = 2,54 cm (w zaokrągleniu 2,5)

może jednak dziewczyny Ci inaczej jeszcze podpowiedzą
bussi.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
mysz @ 9 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300707Dziewczyny, pomóżcie.
Zbliżają się urodziny potomka, chciałam zrobić z motywem przewodnim Kubuś Puchatek.
Mysz, figurki mozesz zrobic na kilka dni wczesniej - nawet moze powinnas -wtedy fajnie zastygna i nie straca formy.
Tu masz filmik jak zrobic kubusia: http://www.youtube.com/watch?v=QIDV1iW-_y0 choc on tu malo kubusiowy
icon_biggrin.gif

albo http://www.youtube.com/watch?v=QgCu8-yrIxc...;feature=fvwrel
lub http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=118051


asiulla1984 @ 9 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300727dziewczyny a podpowiedzcie mi jakie zorbić wymiary 4 piętrowego torta na 120 osób???
mam okrągłe blachy 40,35,30,25,20,15
myślałam że może 35,30,25,20 wystarczy co?
zrobilabym 40, 35, 30, 25
icon_biggrin.gif
dla pewnosci. A musza byc tylko 4 pietra?
Na naszym slubie teoretycznie mielismy tort na 120 osob. Na naszym slubie bylo zaledwie 60 i kilka osob
icon_biggrin.gif
zostalo tylko 9 kawalkow
icon_biggrin.gif


BeataSz @ 9 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300739przepraszam, ale nie chce mi się teraz czytać całego tego wątku ( i nie mam czasu), więc proszę o podpowiedź z którego przepisu najlepiej zrobić masę do pokrycia takiego tortu?:
dobrze byłoby, żeby była lekko błyszcząca, jak szkliwo na zębie
icon_wink.gif


i czy rzeczywiście musi być ta Planta, czy można czymś innym zastąpić?
Beato, Planta jest najbardziej neutralna w zapachu i smaku i dzieki niej masa tez pozostanie biala. A co do blyszczenia to po nalozeniu masy popedzluj ja wodka lub spirytusem - on szybko wyparuje, nie bedzie go czuc a tort bedzie sie blyszczal
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję lambetko
icon_wink.gif

nie doczekawszy się wcześniej odpowiedzi
icon_wink.gif
udałam się jednak do sklepu po Plantę, no i zdecydowałam się na pierwszą masę ( z pierwszego postu, bo może później są jakieś inne...)
masa zrobiona!

P.S. Jo_anna1 w innym
icon_wink.gif
wątku radziła mi, żeby masą pokrywać następnego dnia, czy rzeczywiście mogę ją przetrzymać do jutra?
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
oczywiscie. Na drugi dzien ponownie ja dobrze zagniec i gdyby byla zbyt krucha (po zagnieceniu i rozgrzaniu dlonmi) to wgniec jeszcze odrobine planty. Nie musisz sie bac, ze bedzie wyczuwalna w smaku bo nie bedzie
icon_biggrin.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
co do masy z planta to porad Jo_anny1 mozesz sie trzymac jak maminej spodnicy
icon_biggrin.gif


wklejam moje, krzywo robione i jeszcze na roboczo w kuchni. Fotograf obiecal przyslac takie insze-lepsiejsze
 

Załączniki

  • artystycznie_po_retuszu_maly.jpg
    artystycznie_po_retuszu_maly.jpg
    18 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_slubny_prosto_maly.jpg
    tort_slubny_prosto_maly.jpg
    29.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
BeataSz @ 9 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300829P.S. Jo_anna1 w innym
icon_wink.gif
wątku radziła mi, żeby masą pokrywać następnego dnia, czy rzeczywiście mogę ją przetrzymać do jutra?
tylko trzeba ją zawinąć szczelnie w foliję i NIE do lodówki,najlepiej w temperaturze pokojowej.

i jeszcze mi się przypomniało że dziewczyny nabłyszczały parą z żelazka.
taka pomalowana wodą nie zawsze ma ochotę wyschnąć.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
najpierw to ja poćwiczę z jakim takim kształtem tego tortu
icon_rolleyes.gif
, a o nabłyszczaniu masy będę myśleć później, jeśli będzie co nabłyszczać
icon_wink.gif
, ale myślę, że wypróbuję to smarowanie spirtem.

Te Wasze torty, to są dzieła sztuki. Ja swojego raczej tu nie pokażę...
icon_redface.gif
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
torciki bardzo ładne
icon_smile.gif

lambetko twój ze storczykami śliczniusi - bardzo mi się podoba
icon_smile.gif


dzięki wielkie za miłe słowa
icon_smile.gif

mysz akurat Kubusiowa bandę pokaząłaś z mojego blogu
icon_smile.gif
- figurki za kazdym razem łatwiej się lepi - najgorsyz jest tygrysek przez te swoje paski i chude łapy
icon_smile.gif
- ulep spokojnie kilka dni wczesniej - ładnie zaschną i beda trzymać fason
icon_smile.gif


ja na dzisiaj i na ten weckend zakończyłam pracę i padam na ryjka - co za duzo to niezdrowo a jeszcze weckend jakiś samochodowy był i zajęło mi to dwa razy więcej czasu niż z normalnym tortem

auto.jpg
balia.jpg
chrzest_go__b.jpg
chrzest.jpg
 

Załączniki

  • auto.jpg
    auto.jpg
    39.5 KB · Wyświetleń: 0
  • balia.jpg
    balia.jpg
    73.1 KB · Wyświetleń: 0
  • chrzest_go__b.jpg
    chrzest_go__b.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 0
  • chrzest.jpg
    chrzest.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Dziekuje dziewczyny, pierwszy taki slubny kolos za mna
icon_biggrin.gif


Cinka @ 10 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300941Lambethka!!!
icon_eek.gif
mistrzostwo świata ( i tu owacje na stojąco) padłam
icon_eek.gif


a w ogóle to nie chciałabym wiedzieć ile by sobie jakaś cukiernia zaśpiewała za TAKI tort
icon_eek.gif
ja moge powiedziec
icon_mrgreen.gif
. Wczoraj zapytalam pokazujac zdjecie - szczeka mi opadla bo nawet przez mysl by mi nie przyszlo policzyc az tyle

asiulla1984 @ 10 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300967a powiedz mi jakie wymiary ma tort i na ile osób go robiłaś no i ile ważył
zaczynajac od dolu:
30,5 25,3 18 i 14
a ile wazyl to nie mam pojecia bo nie wazylam ale byl kolos - ledwo go unioslam zeby zaniesc do chlodni. Nie mialam jak zwazyc bo konczylam go w restauracji, gdzie mialo byc wesele, a tam juz ani wagi nie bylo ( w sensie byla ale do wazenia miesa ale nie odwazylam sie) i wszystko szybko szybko. Nastepnym razem zwaze. Jednak podejrzeam, ze ze 20 kilo mial
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
lambethka @ 10 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300973Dziekuje dziewczyny, pierwszy taki slubny kolos za mna
icon_biggrin.gif



ja moge powiedziec
icon_mrgreen.gif
. Wczoraj zapytalam pokazujac zdjecie - szczeka mi opadla bo nawet przez mysl by mi nie przyszlo policzyc az tyle


zaczynajac od dolu:
30,5 25,3 18 i 14
a ile wazyl to nie mam pojecia bo nie wazylam ale byl kolos - ledwo go unioslam zeby zaniesc do chlodni. Nie mialam jak zwazyc bo konczylam go w restauracji, gdzie mialo byc wesele, a tam juz ani wagi nie bylo ( w sensie byla ale do wazenia miesa ale nie odwazylam sie) i wszystko szybko szybko. Nastepnym razem zwaze. Jednak podejrzeam, ze ze 20 kilo mial
icon_biggrin.gif
lambethka rzuć nam tą cenę tak dla ciekawości. Tą oczywiście cukiernianą. Ja obstawiam, że krzyknęli około 2500. A wy jak dziewczyny obstawiacie. U nas takie weselne krzyczą 3000- 4000 z obsługą. Jest piękny. Gratulacje
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
skoro się Was radziłam w sprawie tortu, to jednak pokażę co mi wyszło...
wiem, że trochę mało starannie, ale to tylko dla mnie na próbę, proszę wybaczyć, że przy Waszych arcydziełach mój ząb wstawiam
icon_wink.gif
na główny występ bardziej się postaram.
tort_z_b_061.jpg

masa rzeczywiście jest świetna, na dziąsła dodałam do białej trochę galaretki truskawkowej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i wgniotłam jeszcze trochę więcej cukru.
 

Załączniki

  • tort_z_b_061.jpg
    tort_z_b_061.jpg
    18.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy