Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
Dorota519 @ 24 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1346347Ślubny
Jak ja bym chciała umieć robic takie kwiaty
icon_rolleyes.gif

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Dziewczyny, potrzebuję pomocy!!!!

Czy macie jakiś pomysł na tort dla policjanta( policja kryminalna) na 31 urodziny? Ma być jakiś śmieszny.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc
anbetung.gif

Bina

Member
Maj 11, 2010
52
0
0
Dzieki dziewczyny
cvety.gif
,Czarnowodzianko misio wyciskany,a elmo nacinany malymi nozyczkami.Bumelko to najpiekniejszy zawod na swiecie
anbetung.gif
,a z tymi wypocinami to szczera prawda,jak skonczylam wyciskac miska to nie moglam mojej szanownej z krzeselka podniesc
icon_wink.gif
.Beata Sz labadek chyba najlatwiejszy,musisz
sprobowac
icon_smile.gif
.Dzieki Cinkom mam ochote probowac robic coraz to nowe rzeczy,ciagle mi malo,to wciaga i uzaleznia .

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
agnlew8009 @ 25 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1347140Bina jak na kogos kto rzekomo nie ma zdolności plastycznych
anbetung.gif
to gratulacje
Misio jest przesłodki.

Dziewczyny pomocy
icon_smile.gif

Na następną sobotę piekę tort z motywem myszki Minnie.
Pomysł mam juz na całość. Potrzebuje tylko przepisu na dobry biszkopt :D
I wskazówek jak dobrze ubic śmietanę na krem do tortu i co trzeba do niej dodać.
Nigdy nie robiłam bitej śmietany do przekładania torta pomóżcie
cry_1.gif
Ja na 0,5l kremówki 30% dodaję jedno opakowanie żelantyny-fix do deserów i cukier puder do smaku.

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
Moje kochane mistrzynie wypieków pytanie mam
icon_lol.gif
czy po torcie obłozonym masą cukrową można "pisać" tzw. lukrem królewskim?

chodzi mi o małe detale jak np uśmiech na postaci czy np kwiatek.

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
agnlew8009 @ 27 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348108Moje kochane mistrzynie wypieków pytanie mam
icon_lol.gif
czy po torcie obłozonym masą cukrową można "pisać" tzw. lukrem królewskim?

chodzi mi o małe detale jak np uśmiech na postaci czy np kwiatek.
Mistrzynia wypieków nie jestem ale za to jestem pod reka, hihi

Jasne,że można, można tez czekoladą, białą i ciemną.

Pytałaś wcześniej o śmietanę musi byc koniecznie bartdzo, bardzo zimna i słodzi sie ją pod koniec ubijania. Zanim do tego doszłam zaliczyłam kilka wpadek, hihi.
Powodzenia

Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
elmagra @ 21 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1345312Mam pytanie do dziewczyn robiących torty na zamówienie. Jakie torty (mam na myśli wnętrze) najczęściej robicie/ludzie zamawiają? Czy biszkopty zawsze tradycyjne - białe lub czarne, czy może do takich tortów można inne blaty też? A masy to jakie macie najnajnajulubieńsze? Tzn wyjaśnijcie mi jak krowie na granicy z czego takie masy robicie, bo np "orzechowa" to mi początkującej-tortującej mało mówi.
Dziewczyny ponawiam pytanie, bo wśród pięknych tortów chyba umknęło. Będę wdzięczna za odpowiedz.

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Nie wiem jak Ci odpowiedzieć na to pytanie bo robie takie masy jak sobie ktoś zamówi, czasami podpowiadam klientom np. lepiej z masą budyniową bo smietana szybciej popłynie (w upale na działce) albo że juz nie ma sezonowych owoców i tylko mrożone czy z puszki ale trzymam sie wytycznych zamawiającego.

Najczęściej jednak robie zwykłą bitą śmietanę, masę budyniową z brzoskwiniami albo masę czekoladową (czekolada rozpuszczona w kremówce i ubita nazajutrz)
Wiem tez że bardzo popularna jest masa LeNilki.
Z blatami jest podobnie, może byc i orzechowy i makowy i kokosowy, ja najczęściej robie zwykłe bez kombinacji do owocowych mas jasne do reszty ciemne chyba,że ktoś zamówi jakoś konkretnie inaczej.

Tort to przecież ciasto przełozone kremem wszystko może być, zależy jak kto lubi.

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
[quote name='Jo_anna1' post='1344297' date='18 Sep 2012, 10:10 ']Almagro robię ze zmodyfikowanego przepisu Dorotaxx, trudno to nazwać aptekarską dokładnością ale to są proporcje.
-3 łyżeczki żelatyny takich srednio-czubatych
- 70 ml wody
-50 g glukozy w proszku
-1-2 łyżeczki planty
- 80 dkg cukru pudru- cukier musi być naprawdę dobrej jakości i baaardzo pudrowy. Do tej pory cukier który kupowałam w opakowaniach 0,5 kg zawsze przesiewałam.
-jakiś aromat- najczęściej daję cytrynowy bo do wszystkiego pasuje.

Joanna biję ci pokłony
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Według twojego "nieaptekarskiego" przepisu moja masa cukrowa wreszcie wyszła suuuuper
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Dziękuje bardzo.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
elmagra @ 27 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348122Dziewczyny ponawiam pytanie, bo wśród pięknych tortów chyba umknęło. Będę wdzięczna za odpowiedz.
Ja często robię masę do kremówek papieskich. Naprawdę jest super i ludzie chwalą. Kupuję tą w proszku z GEllwe. Wychodzi sporo. Robię według instrukcji z z opakowania. Pół białej a pół dodatkowo ucieram z rozpuszczona gorzka czekoladą. Do tego blaty czekoladowe i wiśnie. Efekt naprawdę smaczny bo masa jest lekka. Często też bita śmietana z galaretką agrestową i bananami, albo mascarpone. Robiłam też bitą z czekoladą i super.

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
alipek @ 27 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348230Ja często robię masę do kremówek papieskich. Naprawdę jest super i ludzie chwalą. Kupuję tą w proszku z GEllwe. Wychodzi sporo. Robię według instrukcji z z opakowania. Pół białej a pół dodatkowo ucieram z rozpuszczona gorzka czekoladą. Do tego blaty czekoladowe i wiśnie. Efekt naprawdę smaczny bo masa jest lekka. Często też bita śmietana z galaretką agrestową i bananami, albo mascarpone. Robiłam też bitą z czekoladą i super.
Alipek a jak robisz ta bita śmietanę z galaretką? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Agniew cieszę się, że udała Ci się masa
icon_smile.gif

Nie wiem jak Alipek ale ja bitą śmietanę z galaretką robię w takich proporcjach:
1 galaretka o potrzebnym smaku rozpuszczona w 3/4 szklanki goracej wody. Odstawiam na chwilkę do przestygnięcia( nie za długo bo się zetnie). Ubijam 0,5 litra śmietany kremówki z łyżeczką cukru pudru, pod sam koniec ubijania dodaję galaretkę. Nie mozna przerywać ubijania bo tężejąca galaretka zostanie w "glutach". Dodaję do tego owoce.

Elmagro myślę, że każdy ma inne preferencje i trudno tu cokolwiek polecać. Ja bazuję na biszkoptach waniliowych i czekoladowych, które zawsze nasączam. jeżeli chodzi o masy to bardzo różnie, najczęściej bita śmietana z owocami lub czekoladą, rzadziej masy maślana i budyniowa. Musisz zrobić rozeznanie wśród klientów co lubia najbardziej. Ja eksperymentuję zawsze na moim tacie
icon_mrgreen.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
agnlew8009 @ 27 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348232Alipek a jak robisz ta bita śmietanę z galaretką? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Podobnie jak Joanna. Na 1/2 litra śmietany 30 daję 1 galretkę. Latem jak upały lepiej 2 galaretki bo słabo się ścina. Ubijam śmietanę i dodaję tężejącą galaretkę rozrobionę w połowie przepisu na opakowaniu. z galarteką trzeba uważać. Musi być taka lekko ścinająca ale nie glutowata. Ja baaaardzo lubię z galaretką agrestową. Nie dodaję cukru. Do masy daję babnany pokrojone i skropione cytryną oraz gorzką czekoladę w drobną kosteczką. . Dobrze smakuje z biszkoptem czekoladowym. Moje dziewczyy uwielbiają ten zestaw. To nasz domowy kopiec kreta!!
mniam.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Na 1/2 litra śmietany daję 1 galaretkę rozpuszczona w 1/2 kg zagotowanych miękkich owoców (wody do rozpuszczenia galaretki nie dodaję). Nie dodaję cukru gdyż słodycz galaretki w zupełności wystarcza. Owoce z pestkami np. maliny, jeżyny przecieram przez sito, brzoskwinie i wiśnie rozdrabniam malakserem. Masa owocowa przed dodaniem do śmietany musi być wystudzona i tężejąca. Do owocowej śmietany najczęściej dosypuję owoce.
Najczęściej robię smak malinowy + maliny całe; smak owoców leśnych + borówka amerykańska lub czarne jagody. Jeżeli robię trzecie przełożenie to środkową warstwę stanowi bita śmietana z tartą czekoladą.
Tak wygląda tort w przekroju, tutaj masy brzoskwiniowa z kawałami owoców, straciatella, masa wiśniowa z wiśniami. Tym razem owoców rozdrobnionych dałam mniej niż w podanym przepisie dlatego, kolor nie jest intensywny.

owocowy_w_przekroju.jpg

Żeby nie zginęło w tłumie
icon_wink.gif
to może zróbmy jeden wątek z masami owocowymi i wrzućmy nasze proporcje ?

Załączniki

• owocowy_w_przekroju.jpg
    owocowy_w_przekroju.jpg
    61.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy