Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
CYTATKupiłam polecany przez Was lukier , no cóż, nic dodać nic ująć jest superowy!
a jaki to jest ?
dziewczyny z Uk jaką masę cukrową najlepiej jest kupić ? Bo za samoróbkę się nawet nie biorę

a i jeszcze jedno, dziewczyny pomóżcie mi, jak cytować tylko kawałek wypowiedzi ? teraz zrobiłam to ręcznie wpisując tag
albo odeślijcie gdzie mogę o tym przeczytać bo troszkę się gubię
icon_redface.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
kasujesz częś wypowiedzi którę nie chcesz cytować zostawiając tzw cudzysłowy posta[ ]
a masa o której Asiula pisała ze poleca to pewnie petince bakelsa - super jest ja dodaję pół na pół do samoróbki tylko do figurek i wtedy mam plastelinke
icon_smile.gif
samej do obkładania nie uzywam bo szkoda mi kasy bo samoróbka wychodzi 3 razy taniej
icon_smile.gif

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
Megi428 dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, będę próbować z tym cytowaniem ;)

a Pettinice szukałam i chyba nie można jej kupić w Uk
icon_sad.gif
a z którego Ty przepisu korzystasz na samoróbkę ?

torty dziewczyny powalające, aż brak słów , mam nadzieję że za kilka miesięcy moje będą wyglądać w 1/10 jak wasze

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziś zrobiłam dwa torty ninjago dla mojego synka na urodziny. Jutro wrzucę wam zdjęcia. Asiulla, mam nadzieję, że się nie pogniewasz, ale skopiowałam twojego ninjago, tylko w czerwonym kolorze. No i pierwszy raz pracowałam na samoróbce, która była fantastycznie miękka i łatwa w obsłudze - zrobilam ją dzień wcześniej i sobie leżakowała prawie 24h. Na końcu jedynie kiedy obkładałam "domowy" tort, to mi masa już pękała, czyli byla za długo wyrabiana? (bo wiecie, wcześniej wałkowałam-obkładałam-znowu zagniatałam.

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
nareszcie w Polsce, ale tu mi też się nie nudzi - ostatnie dzieło ( przy współpracy z Dorota519)

Załączniki

• forsa.jpg
    forsa.jpg
    118.8 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
No to pokazuję moje torty dla synka. Ten mniejszy (głowa) na użytek "domowych" gości, ten ninjago w całości do przedszkola. Do domowego do masy czekoladowej dorzuciłam pijane wiśnie z Lidla.
icon_smile.gif

img4637lx.jpg

ninjagoq.jpg

No i oczywiście na zdjęciach dopiero widać, że np podkładka jeszcze nie do końca wytarta, itp. Ach, zazdroszczę wam tych wypieszczonych zdjęć....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
kiedyś już podawałam przepis na mase ale ciągle coś zmieniam dla udoskonalenia więc podam z jakiego teraz robie masę
icon_smile.gif

ważę wszystko nawet wodę więc wszystko w gramach podaję
icon_smile.gif

80 gramów wody
100 gramów glukozy
20 gramów żelatyny
1/4 kostki planty
ok kg pudru - zależy jak miałki jest i chłonny a najlepiej bardzo miałki
opcjonalnie dla smaku i zapachu - malutka łyżeczk kwasku cytrynowego i jeden olejek zapachowy cytrynowy

żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i zostawiamy na ok 20-30 min do napęcznienia, podgrzewamy najlepiej na parze ale ja to robię zwyczajnie na maleńkim ogniu na gazie, jak wszystkie glutki się rozpuszczą wsypujemy glukoze (z kwaskiem) i szybko mieszamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę plantę i za ok minutę wszytsko zdejmujemy z ognia - planta rozpuści się do końca w czasie zagniatania, do ciepłych glutków dodajemy olejek i zaczynamy dosypywać puder, jak papka już jest dość gęsta to na blat sypiemy puder i na to naszą papke i zagniatamy - masa musi być jak bardzo miękka plastelinka więc lepiej mniej pudru wgnieść niż za dużo - taką mase do woreczka żeby odpoczeła przynajmniej z 1-2 godz - wtedy masa się uplastycznia i robi spręzysta

i tyle - teraz próbujcie i opiszcie jak wam poszło
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
[quote name='Megi428' date='28 Oct 2012, 00:10 ' post='1361933']
Rybeczka nie ma nie wychodzi - musi wyjść
icon_smile.gif
pomysl o walorach cenowych 1/3 ceny gotowca a reszta twoja :D - ciut więce roboty ale da sie? DA
icon_smile.gif
jak nie jak tak
icon_smile.gif

Megi 428, uwazam, ze jestes super fajna kobietka. W momencie kiedy ci sie wydaje, ze nie dasz rady czegos tam zrobic, taki wpis czyni cuda. DZIEKI za ten wpis (skorzystalam z niego mimo, ze nie byl dla mnie).Pozdrawiam

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
Megi428 dziękuję, będę próbować
icon_smile.gif
a czy to koniecznie musi być Planta ?

mam jeszcze pytanie, czy któraś z was pracowała na gum paste z Wiltona ?

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
raczej planta bo jest bezzapachowa i biała, gdzieś czytałam że dodaja zwykłą margarynę ale nie wiem jak się zachowuje bo nie próbowąłam

na temat gum pasty sie nie wypowiadam bo nie uzywam, miałam kiedyś kawałek od znajomej i jak dla mnie kicha była bo tylko sie lepiła i nic z niej nie szło zrobić

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
witajcie poniedziałkowo

ale tu wysyp pieknych tortów fiu fiu.

piekne takie dopieszczone
icon_smile.gif

wstawiam moje weekendowe. ale powiem wam że mój slubny to chyba pierwszy i ostatni,
strasznie sie namęczyłam przy nim.

róze z czekolady

Załączniki

• _lubny.jpg
    _lubny.jpg
    74.7 KB · Wyświetleń: 0
  • taekwondo.jpg
    taekwondo.jpg
    139.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy