Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
Dziewczyny , ależ Wy zdolne bestie jesteście - super torty tworzycie . Ja spróbuje pierwszy taki poważniejszy w stylu angielskim zrobić na święta (córki urodzinki )
Córka widziała w necie torcik z falbankami ,bardzo jej się spodobał i chce abym jej taki zrobiła . Mam do was pytanie jak mam się za niego zabrać .
Czy do tych falbanek potrzeba specjalnego sprzętu/wykrawaczki ? Wydaje mi się , że to powinno wyglądać coś podobnie jak na sukience lalki u subtelnej .
Bardzo proszę o wszelkie sugestie , a może jest jakiś tutorial abym wiedziała od czego zacząć - jestem całkowicie zielona w tym temacie .

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
SAga @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375554Dziewczyny , ależ Wy zdolne bestie jesteście - super torty tworzycie . Ja spróbuje pierwszy taki poważniejszy w stylu angielskim zrobić na święta (córki urodzinki )
Córka widziała w necie torcik z falbankami ,bardzo jej się spodobał i chce abym jej taki zrobiła . Mam do was pytanie jak mam się za niego zabrać .
Czy do tych falbanek potrzeba specjalnego sprzętu/wykrawaczki ? Wydaje mi się , że to powinno wyglądać coś podobnie jak na sukience lalki u subtelnej .
Bardzo proszę o wszelkie sugestie , a może jest jakiś tutorial abym wiedziała od czego zacząć - jestem całkowicie zielona w tym temacie .
Może takie falbanki http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=4106
albo takie http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=2638
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
miu-miu @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375501Dziewczyny za każdym razem jak posmaruję masę barwnikiem z alkoholem w celu uzyskania lepszego koloru to masa bardzo wolno schnie...
gruebel_2.gif
tak jakby sie pociła...co zrobić żeby wyschła? jak wstawiam do lodówki to tez to nie pomagało za bardzo....
dontknow.gif
zostawic na noc do wyschniecia. To, ze alkohol szybciej odparowuje niz woda, nie powoduje, ze tot bedzie suchy w godzine - dwie
icon_mrgreen.gif

SAga @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375554Dziewczyny , ależ Wy zdolne bestie jesteście - super torty tworzycie . Ja spróbuje pierwszy taki poważniejszy w stylu angielskim zrobić na święta (córki urodzinki )
a masz link do tego tortu? falbanki sa rozne i mozna je wykonac albo specjalna wykrawaczka albo przy pomocy kulki- to zalezy. Najlepiej wstaw link do zdjecia
icon_biggrin.gif

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
index.php?act=findpost&pid=1375561Może takie falbanki http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=4106
albo takie http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=2638
wink.gif
miu -miu -dzięki kochana o to właśnie chodziło ,
bussi.gif
te ruskie to jednak super mają tutoriale . Te falbanki wydają się być dość łatwe , aczkolwiek chyba czasochłonne . Będę próbować
coś zdziałać , może choć trochę będzie przypominać te w necie
icon_rolleyes.gif

lambethko - żebym to ja umiała wstawić link do tego tortu , który córce się podobał
icon_redface.gif
jeśli wpiszę się w wyszukiwarke tort z falbankami , jest tam taki z niebieskimi falbankami (do góry nogami )i
buraczkowymi różami na szczycie . Lepiej nie umiem wytłumaczyć
icon_redface.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
No, no na chwilkę Was spuscić z oka a nie nadąży człowiek wszystkiego skomentować.
Jakos tak natchnienie mi się skończyło chociaż to tez kwestia zapachu piernika który powoduje burczenie w brzuchu i rozkojarzenie w działaniu
icon_mrgreen.gif

Taki "pusty tort" ale takie było życzenie pani:
IMG_1749.JPG
Ten tort robiło mi się wyjątkowo szybko i dobrze, chyba dlatego że to dla mojego taty
icon_smile.gif

IMG_1766.JPG
I jeszcze traktorek:
IMG_1764.JPG

Załączniki

• IMG_1749.JPG
    IMG_1749.JPG
    136.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1766.JPG
    IMG_1766.JPG
    132 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1764.JPG
    IMG_1764.JPG
    160.5 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
index.php?act=findpost&pid=1375546O jak robiłaś ten traktor tzn ze on tak w powietrzu?i zastanawiają mnie koła....z czego są z biszkopta czy może czegoś innego?moj traktor musi byc z kabiną pustą bo w środku ma być figurka przedstawiająca rolnika
gruebel_2.gif
zastanawiałam sie czy można z czegos np. zrobic imitację szyby....
gruebel_2.gif
mąż mi zrobił podstawę mniej więcej taką jak w tym tutku
icon_smile.gif
http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=2194

koła są tylko z biszkopta obłożonego masą plastyczną ...kurka szkoda , ze to telefonem robione i nie widać dokładnie
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
malwinnnka @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375589SAga- czy o ten tort Ci chodzi?
http://www.funkydiva.pl/Kulinaria-detail/kwiecisty-tort/
Kiedys robiłam eksperymentalnie takie falbanki, tyle, że wycinane wykrawaczką,.
IMG_0608.JPG
Nie jest to skomplikowane. Jeżeli nie masz wykrawaczek to możesz posłużyć się radełkiem do faworków, dobrze jeżeli jest np. takie "falowane", możesz też wyciąć zwykłym paski masy i brzeg paska "potraktować" narzędziem kulkowym, układając na torcie delikatnie modelując też Ci wyjdą fajne falbanki.

Załączniki

• IMG_0608.JPG
    IMG_0608.JPG
    153.8 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Jo_anna1 @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375593Nie jest to skomplikowane. Jeżeli nie masz wykrawaczek to możesz posłużyć się radełkiem do faworków, dobrze jeżeli jest np. takie "falowane", możesz też wyciąć zwykłym paski masy i brzeg paska "potraktować" narzędziem kulkowym, układając na torcie delikatnie modelując też Ci wyjdą fajne falbanki.
śliczne te Twoje falbanki
icon_smile.gif
ja swoje robię właśnie radełkiem , bo sie nie dorobiłam wykrawaczek jak dotąd

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
malwinnnka chodzi o ten sam z niebieskimi falbankami , chyba on jest zrobiony właśnie tą metodą z tutorialu .
Jo_anna piękny jest ten Twój z białymi - taki elegancki . Dzięki za podpowiedź z radełkiem . Ja nawet myślałam
o wykrawaniu takiej falbany foremką do małych babeczek (jeśli do świąt nie dorobię się wykrawaczki )ponieważ te wykrawaczki które widziałam na All.
działają coś na tej zasadzie .....tylko boję się , że ząbki wyjdą za małe i nie będzie już takiego fajnego efektu .. .. falującej falbanki .

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
SAgo, myslę, że wycinając dłuższe paski masy będzie Ci łatwiej obłożyć tort. Z takiej babeczki kawałki sa krótkie i będą częste łączenia, moga być zbyt widoczne. O falowania sie nie martw- załatwisz je narzędziem kulkowym. Grunt to nie bać się eksperymentować
icon_mrgreen.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Dziewczyny, przeszukałam neta i jakoś nic szczególnego nie wpadło mi w oko...

może któraś z Was ma pomysł na dwupiętrowy tort dla piętnastolatki???

jej mama nie wie co to ma dokładnie być, zdała się na mnie...

a pytana o hobby córki, odpowiedziała, ze chyba nie ma...

chciałaby by tort był kwadratowy, czekoladowy i miał dwa piętra (resztę pozostawiła mojej wyobraźni
icon_mrgreen.gif
)

liczę na Waszą inwencję twórczą
daumen.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Joanno, śliczny ten tort z falbankami. Jak zrobić te róże takie poszarpane i pofalowane? Mnie ciągle wychodzi tylko jeden rodzaj róż, reszta jest poza moim zasięgiem...
icon_smile.gif

A ja na niedzielę dla męża robię tort - tym razem coś w temacie budowy domu, myślałam, żeby na bokach podoklejać takie małe cegły-klinkierki (gdzieś tutaj takie widziałam), macie pomysł co na górze?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
elmagra @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375653Joanno, śliczny ten tort z falbankami. Jak zrobić te róże takie poszarpane i pofalowane? Mnie ciągle wychodzi tylko jeden rodzaj róż, reszta jest poza moim zasięgiem...
icon_smile.gif

A ja na niedzielę dla męża robię tort - tym razem coś w temacie budowy domu, myślałam, żeby na bokach podoklejać takie małe cegły-klinkierki (gdzieś tutaj takie widziałam), macie pomysł co na górze?
Zarys ścian, np. narożnik a pozostały obrys na szaro, że niby na fundamentach właśnie się wznosi
icon_smile.gif

Pomysł na tort: budowa http://wkrainieslodkichmarzen.blogspot.com...ort-budowa.html

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
elmagra @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375653Joanno, śliczny ten tort z falbankami. Jak zrobić te róże takie poszarpane i pofalowane? Mnie ciągle wychodzi tylko jeden rodzaj róż, reszta jest poza moim zasięgiem...
icon_smile.gif

To nie róże to... "sałata"
rofl.gif
to jeden z dwóch moich "sałatowych" tortów.
Do tej sałaty wycinałam płatki wykrawaczką do serduszka, brzeg "przejechałam" narzędziem kulkowym( czyt. patyczkiem do szaszłyka) i składałam. Sposób złożenia jest dowolną interpretacją.

A co do tortu. To na górze może jakiś plan budowy odwzorowany na masie cukrowej. Gdzieś widziałam cos podobnego tylko teraz nie moge znaleźć.
icon_neutral.gif

Albo na górze stos piasku i buldożera
icon_mrgreen.gif

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
kochane tortomaniaczki,mam pytanie odnosnie robienia kwiatków na drucikach?jak to się robi,na każdy płatek nakładacie druciki a po wysuszeniu formujecie kwiata w całości?czy robicie to gdy pałtki są jeszcze miękkie?i jeszcze jedno czy do kwiatków sama samoróbka wystarczy czy trzeba coś dodać?

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
Jo_anna1 @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375639SAgo, myslę, że wycinając dłuższe paski masy będzie Ci łatwiej obłożyć tort. Z takiej babeczki kawałki sa krótkie i będą częste łączenia, moga być zbyt widoczne. O falowania sie nie martw- załatwisz je narzędziem kulkowym. Grunt to nie bać się eksperymentować
icon_mrgreen.gif
Jo_anno pięknie dziękuje za pomysł , będę działać .....a jak mi coś wyjdzie fajnego to będę się chwalić
icon_wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
malena h @ 3 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375652Dziewczyny, przeszukałam neta i jakoś nic szczególnego nie wpadło mi w oko...

może któraś z Was ma pomysł na dwupiętrowy tort dla piętnastolatki???

jej mama nie wie co to ma dokładnie być, zdała się na mnie...

a pytana o hobby córki, odpowiedziała, ze chyba nie ma...

chciałaby by tort był kwadratowy, czekoladowy i miał dwa piętra (resztę pozostawiła mojej wyobraźni
icon_mrgreen.gif
)

liczę na Waszą inwencję twórczą
daumen.gif
Pole do popisu
icon_mrgreen.gif

ja bym poszła w "pudełeczka". Robiłam wczesniej takie, szybko, prosto, efektownie.
IMG_1683.JPG
Może bardziej kolorowo, zwariowanie
icon_mrgreen.gif
może na górze jakiś pantofelek, kosmetyki itp.
a swoją drogą mamusia nie zna upodobań córki
gruebel_2.gif
Przynajmniej ogólnie by okresliła, a co będzie jak Twoja wyobraźnia przerosnie to dziecię
icon_mrgreen.gif
?
Tu tez pudełka:
http://cakecentral.com/g/i/1294521/tag/fon...eg&setName=
http://www.posh-pastries.com/pastryLists.php?type=box

Załączniki

• IMG_1683.JPG
    IMG_1683.JPG
    171.1 KB · Wyświetleń: 0

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
bossshe jakie wy piękności tworzycie, dech zapiera, wszystko jak spod maszyny, równiutkie, gładziutkie
anbetung.gif
kiedy moje będą takie ?
cry_1.gif

malena h ja też myślę, że najlepiej jakiś tort 'prezent' z kokardą byłby najlepszy dla kogoś 'bez upodobań'
icon_mrgreen.gif
chociaż dziwne właśnie, że mama nie wie co lubi córka
gruebel_2.gif
teraz nastolatki kochają One Direction
icon_mrgreen.gif

dziewczyny to ja też zapytam i nie śmiejcie się proszę jeśli to głupie pytanie, ale czy do obłożenia tortu może być masa cukrowa z cmc czy raczej to tylko do figurek ?
icon_redface.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy