Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dziewczyny bardzo, bardzo wam dziękuję, jak się widzi,że komuś się torcik spodobał, to jakiejś energii dostaje i mam ochotę robić następne, a to forum to chyba już moje uzależnienie.

ola_wroclaw ja poszłam za radami asiulli i zrobiłam jeden okrągły biszkopt (24 cm) i trochę go powycinałam, a że nie miałam tortownicy 15 cm upiekłam drugi biszkopt 24 cm i z niego powycinałam uszy, muszę troche pokupować sobie blaszek i tortownic w różnych rozmiarach.

asiulla bardzo dziękuję za pochwałe,usłyszeć ją od ciebie, to naprawdę wielka radość ( od innych również)
freu.gif
, na zdjęciu tego nie widać, ale jest parę błędów. np. między uszami przy naciąganiu pękła mi masa
cry_1.gif
, trochę trudno jest między nimi pokryć masą, no i kokarda trochę za mała

marta177

Member
Sty 4, 2013
2
0
0
Witam jestem tu nowa,od jakiegoś czasu przeglądam forum i teraz codziennie muszę tu zajrzeć.Wasze torty są piękne!!!!Ja dopiero zaczynam przygodę z masą,a jak będzie zobaczymy.Pozdrawiam cieplutko!!
wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0

marta177

Member
Sty 4, 2013
2
0
0
ola_wrocław czytałam we wcześniejszych twoich wpisach że robiłaś masę z gliceryną,gdzie ją kupiłaś ja mieszkam koło Wrocławia i nie mam pojęcia gdzie ją kupić,pozdrawiam.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Wszystkie torty wspaniałe, tylko zazdrościc talentu
icon_smile.gif

A ja w koncu doszłam do ładu z masą cukrową. Co prawda Jo_anna1 pisała juz kiedys ze masa lepsza, jak sie żelatynę z dodatkami dłuzej potrzyma w kąpieli wodnej, ale jakos mi nie działało. Az kilka dni temu kiedy robiłam mase zeby pocwiczyc lepienie mąż czyms mnie zagadał a ja stałam dobrych kilka minut mieszajac zawartosc garnuszka i okazało sie ze masa wyszła plasrtyczna jak nigdy. Wiec w koncu wiem, ze do tej pory robiłam błąd za krótko podgrzewając papkę i stąd potem problemy z fałdkami przy obkładaniu tortów.
Dziewczyny jestescie nieocenioną pomocą-dziękuję.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Vanilka ty cały czas pracujesz samoróbką? masz dobry sprawdzony przepis? bo szczerze mówiąc ja też chyba wróce do kupnej, bo jakoś samoróbka mi nie pasuje, ale chciałabym wypróbować jeszcze Twój przepis, jakbyś się zgodziła i podała

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
Dziewczyny planuje kupic szczypce,takie do ozdabiania brzegów tortu. Doradźcie mi bo nie wiem jakie wybrać. na allegro znalazłam metalowe i plastikowe(nawiasem mówiąc sporo tańsze od metalowych.

Czy,któraś z was używała plastikowych? Sprawdzają się na poczatek póki na metalowe nie uzbieram?
cry_1.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
agnlew8009 @ 27 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394959(...) Czy,któraś z was używała plastikowych? Sprawdzają się na poczatek póki na metalowe nie uzbieram?
cry_1.gif
Moim zadaniem, szkoda pieniędzy na plastikowe. Warto kupić jedną sztukę metalowych, na początek wystarczy.

ola_wroclaw @ 27 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394965http://www.pro-volley.pl/_upload/catalog_p..._11-351_big.jpg(...) Teraz mam tylko pytanie o te napisy czarne. Zrobię je czarnym pisakiem spożywczym, ale jak je zrobić? :D
Czy można jakiś szkic, odcisk? Tak całkiem odrysować to obawiam się, że wyjdzie jakiś artystyczny nieład
icon_smile.gif
Odrysowałabym na kalce technicznej albo papierze do pieczenia i przyłożywszy do piłki, szpilką wykropkowałabym zarys liter. Później poprawiłabym kontur pisakiem. Tam, gdzie jest wypełniony środek, naniosłabym barwnik pędzelkiem. Ten największy napis można by też wyciąć nożykiem i przykleić.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
h-elen @ 27 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394976Moim zadaniem, szkoda pieniędzy na plastikowe. Warto kupić jedną sztukę metalowych, na początek wystarczy.

Odrysowałabym na kalce technicznej albo papierze do pieczenia i przyłożywszy do piłki, szpilką wykropkowałabym zarys liter. Później poprawiłabym kontur pisakiem. Tam, gdzie jest wypełniony środek, naniosłabym barwnik pędzelkiem. Ten największy napis można by też wyciąć nożykiem i przykleić.
dziękuję, a zrobiłabyś to już na torcie czy na rozwałkowanej masie przes położeniem na tort??

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
ola_wroclaw @ 27 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394941ale ja chyba jednak wrócę do kupnej, bo nie mogę się przekonać.
Ja cały czas pracuję na samoróbce , i jestem jak do tej pory zadowolona. Nigdy nie miałam styczności z kupną więc nie mam porównania.
gruebel_2.gif
. A druga sprawa samoróbka wychodzi o wiele taniej. Ważną sprawą przede wszystkim jest cukier puder. Tyle rozmaitych już próbowałam, a koło domu mam sklepik w którym jest cukier puder po 2 zł i on okazał sie najlepszy. A to namalowałam na masie cukrowej i to będzie góra tortu..

Załączniki

• 100_8902.JPG
    100_8902.JPG
    374.3 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
sylkag66 @ 27 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394986jeśli mogę pomóc, to moim zdanie już na piłce zrobiła bym to. bo wtedy widzisz w którym miejscu przypadnie napis .
ale przecież jak sobie wytnę te płaty poszczególne jak w piłce to też widzę gdzie przypadną napisy. Czy mówimy o czymś inntm?
icon_smile.gif

sylkag66 @ 27 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394985Ja cały czas pracuję na samoróbce , i jestem jak do tej pory zadowolona. Nigdy nie miałam styczności z kupną więc nie mam porównania.
gruebel_2.gif
. A druga sprawa samoróbka wychodzi o wiele taniej. Ważną sprawą przede wszystkim jest cukier puder. Tyle rozmaitych już próbowałam, a koło domu mam sklepik w którym jest cukier puder po 2 zł i on okazał sie najlepszy. A to namalowałam na masie cukrowej i to będzie góra tortu..
bardzo ładnie, masz zdolności. Ja do malowania nie mam.

Ale kładziesz taki wyschnięty duży blat na tort? Ja tego nei lubię, bo takie twarde źle się kroi. Wolę jak masa jest miękka, żeby łątwo i sprawnie się kroiło a nie kruszyło. Ale to jest fajna opcja, bo można przygotować wcześniej sobie.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
przepraszam,właśnie pomyślałam że to będą osobne elementy. Ale ja i tak zrobiłabym po nałożeniu.Bo jeżeli będziesz nakładała to trzeba tez wygładzić, i możesz rozmazać napis przy gładzeniu.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję dziewczyny za komplementy.
Robię tylko na masie samoróbce, nigdy nie kupowałam masy więc nie wiem czy moja jest lepsz czy nie, ale póki co daje rade.
aneta1111 mi na początku też schodziło mnóstwo czasu przy torcie, ale teraz już nie jest tak źle ;) Jeżeli chodzi o pracę zawodową to ja po 11 latach pracy w księgowości pożegnałam się z moim pracodawcą i teraz zarabiam na tym co kocham i co daje mi mnóstwo przyjemności. Sama sobie jestem szefem co daje mi niesamowity komfort psychiczny.
marta177 witaj i, tak jak napisała Joasia, wsiąkniesz jak nic ;)
agniew8009 zainwestowałam bym jednak w metalowe szczypce, sama takich używam i wydaje mi się, że plastiki nie będą takie dokładne.
alipek tubisie eleganckie
daumen.gif

asiulla Tobie to ja słodzić nie będę, bo sama wiesz, że robisz cudeńka
icon_smile.gif

czarnowodzianka tort piękny, cudnie kolory dobrane. Tym złotym to malowałaś już na torcie?
Jo_anna zapraszam również do mnie na kawkę obowiązkowo z takim tortem
fiesgrins.gif
Piękny jest
icon_smile.gif

sylkag storczyki jak żywe no i Monsterka pięknie namalowana
daumen.gif

A tu moje z tego tygodnia:

P1120333.JPG

P1120367.JPG

P1120374.JPG

P1120396.JPG

P1120411.JPG

P1120419.JPG

Hajastan przepis na masę wpiszę jutro, bo dzisiaj. będę szczera, już mi się nie chce
icon_redface.gif

Załączniki

• P1120333.JPG
    P1120333.JPG
    173.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120367.JPG
    P1120367.JPG
    203.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120374.JPG
    P1120374.JPG
    165.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120396.JPG
    P1120396.JPG
    171.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120411.JPG
    P1120411.JPG
    191.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120419.JPG
    P1120419.JPG
    174.2 KB · Wyświetleń: 0

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
To akurat robiłam do siostry na tort , ona też robi torty ale nie stylem angielskim. więc jej namalowałam. A gdy robię dla kogoś tort ty sposobem to zaczynam malowanie dopiero wtedy ,kiedy tort mam już obłożony masą cukrową. I wtedy smaruję wierzch cieniutko masą i się przykleja.

[quote name='Vanilka' date='27 Jan 2013, 22:50 ' post='1394992']

sylkag storczyki jak żywe no i Monsterka pięknie namalowana
daumen.gif

Vanilka DZIĘKUJĘ. Nakręcają mnie Twoje torty, nie wspomnę o asiulli, Joannie i wszystkich innych tortomaniaczkach. Chciałabym mieć też zamówienia na takie wyzywające torty jak wasze
lecker.gif
lecker.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dzięki Vanilka. twoje dzieła jak zwykle perfekcyjne!!!!! A co do pracy to rozumiem, że liczenie w księgowości zamieniłaś na pieczenie cudowności! I to jest to! Żyć z tego co się kocha!!!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy