Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Podrzucę wam trochę inspiracji
fiesgrins.gif
http://pinterest.com/mzmamie/caketastic/

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
No Cinka torty cuda jak dla mnie to jeszcze daleka droga w tym temacie ,ja nie mogę dać rady małym literkom na torta a co powiedzieć o takim majstersztyku.Próbowałam dziś robić literki wg. Waszych wskazówek i dalej mi nie za bardzo wychodzą ,jak na początek kupiłam chyba za małe i cienkie wykrawaczki,mam chyba coś podobne jak Sabuto u niej widzę że są idealne
wink.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Marta, ja nie mam doświadczenia,ale robiłam tak jak pisały dziewczyny i dobrze wychodziły, a mianowicie wałkować cienko lekko wysuszyć położyć folię nylonową i wycinać.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
dzięki Cinko! jak widzę takie torty to od razu mi wraca ochota na tortowanie
icon_smile.gif
. bo jakoś ostatnio spadek motywacji miałam....

a co do literek - ja robię tak jak na tym filmie i też raczej nie ma problemu. tylko rzeczywiście trzeba cienko rozwałkować i podsuszyć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Niewiele tortuję ale tym razem zrobiłam dla komisji i tym sposobem mam w domu kolejnego inżyniera
icon_mrgreen.gif

Myszka naturalnej wielkości, wypełniona ryżem, który skleiłam czekoladą.
Tło, jak widać ale to jedyne zdjęcie jakie zrobiłam.

tort_z_myszk_.jpg

Załączniki

• tort_z_myszk_.jpg
    tort_z_myszk_.jpg
    97.7 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
sylkag66 @ 1 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1425955dlaczego nie udany ??? super. Myszkę malowałam odrobiną wody ze spirytusem, i fajnie spirytus wyparował i barwniki sie nie rozmazywały
icon_smile.gif
dzięki, nie udany bo facecik brzydki mi wyszedł. Pierwszy raz robiłam mase kolorową, (czerwoną) do żelatyny dodałam trochę żelowego barwnika no i masa trochę za miękka mi wyszła, ale wgniotłam więcej cukru pudru i jakoś poszło. Tak sobie pomyślałam,ze barwnika będę dodawać dopiero przy wgniataniu i to w proszku z wodą, a nie żelowego.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
ja przy barwieniu na czerwono czasami też mam ten problem, że masa zaczyna się kruszyć. Ale nie zawsze i nie wiem dlaczego. Białek w proszku nie mam. Gdzie można kupić? a to jeszcze dwa moje ,,,

Załączniki

• 100_9401.JPG
    100_9401.JPG
    400.7 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
o.laz @ 2 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1426289h-elen, śliczny ten z myszką. napisy robiłaś pisakiem na masie cukrowej czy jak?

a co do elastyczności masy barwionej na czerwono - ostatnio odkryłam że poprawia ją wgniecenie nieco białek w proszku
Dzięki
icon_smile.gif
. Dokładnie, pisakiem. I na dodatek takim wypisanym. W desperacji
icon_wink.gif
zamoczyłam w wódce i ożył
icon_mrgreen.gif
Czerwone litery z wykrawaczek dołączonych do Dekoracji ciast.

Tutaj białko w proszku http://allegro.pl/listing/listing.php?stri...%82ko+w+proszku
Ja kupiłam takie: http://allegro.pl/sproszkowane-bialko-jaje...3146367438.html

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla ty nasza mistrzynio torty przepiękne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! powiedz łodyga w różach to tylko drucik czy drucik z okręconą wokół niego taśmą florystyczną?
gruebel_2.gif

dziewczyny może którejś się przyda, Ania czyli alipek dała mi znać,że w leclercu są fajne skrzyneczki na nasze przydasie w kolorze mlecznym z czarna wkładką, a rączka i zapięcie w kolorze pomarańczowym, po 19 zł suuuuuuperowa ja już ją mam, jeszcze raz dzięki Aniu
herzen.gif

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
U mnie ostatnio łóżkowe rocznicowe mają wzięcie
rofl.gif

DSCF3388.JPG
DSCF3392.JPG

DSCF3400.JPG
DSCF3399.JPG

W lodówce czeka jeszcze Roszpunka, tylko baterie w aparacie mi padły i muszą się naładować.

Załączniki

• DSCF3388.JPG
    DSCF3388.JPG
    122.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF3392.JPG
    DSCF3392.JPG
    127.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF3400.JPG
    DSCF3400.JPG
    117.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF3399.JPG
    DSCF3399.JPG
    128.4 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ech za miesiąc moje rocznica i zastanawiam sie co wykombinować łóżko Madejowe
icon_razz.gif
czy serce , miłość piękna ale droga do niej długa i usłana szkłem. Cudne te torciki
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Oj, dawno nie robiłam żadnego tortu. Po pierwsze nie było czasu, a po drugie okazji. Dziś dla siostry na urodziny. A niedługo czeka mnie urodzinowy kucykowy-Pony i na komunię dla chrześnicy siostry mojej. Mam nadzieję, że pomimo braku czasu (matury ustne i pisemne całe 7 dni pod rząd mnie czekają...) dam radę. Choć dla zrobienia fajnego tortu jestem gotowa ten jeden raz się poświęcić...
icon_smile.gif

IMG_5118.JPG

Załączniki

• IMG_5118.JPG
    IMG_5118.JPG
    149.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy