Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
no i jestem niedoinformowana..co to za tynk 1-2-3?

O.laz polubione
icon_smile.gif
na Twoim miejscu jeszcze bym udostępniła linka na Twoim prywatnym fb...żeby więcej znajomych się dowiedziało, że coś takiego założyłaś
icon_smile.gif

no i dołąćzyłaś już do naszego fb "Tortomaniaczki" ?
o.laz masakar..piękne te Twoje torciki!!! żygzak jak żywy:) nie wspomnę o innych!!!

Czyli co? mamy rodzynka
icon_smile.gif
Hej Marcin
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
aagaa Bc @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452334no i jestem niedoinformowana..co to za tynk 1-2-3?

O.laz polubione
icon_smile.gif
na Twoim miejscu jeszcze bym udostępniła linka na Twoim prywatnym fb...żeby więcej znajomych się dowiedziało, że coś takiego założyłaś
icon_smile.gif

no i dołąćzyłaś już do naszego fb "Tortomaniaczki" ?
o.laz masakar..piękne te Twoje torciki!!! żygzak jak żywy:) nie wspomnę o innych!!!

Czyli co? mamy rodzynka
icon_smile.gif
Hej Marcin
wink.gif
dzięki aagaa, tak zrobię zaraz, chyba juz wiem o co chodzi z tym udostepnianiem
icon_razz.gif

maro79

Member
Lip 5, 2013
18
0
0
sylkag66 złomek prima
anbetung.gif
,to twoje malowanie tortów jest rewelacyjne
aagaa Bc
wink.gif

Ps pamięta ktoś linka do doniczki z kaktusami ,tam było kilka rodzaji

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Sylka złomek cudny
icon_smile.gif
To nasze ulubione autko z filmu (też przez dubbling ).
Co z tą piłką? Justyś gdzie są siatki z średnicą piłki? Miałam ten sam problem co alipek...łatki rozjeżdżały mi się!!!
Patrzę też na temat tynku...raz zrobiłam i :
- po krojeniu tynk odzielał się od masy śmietanowej
- torcik był lekki, biszkopt delikatny a ten tynk to twardziel

teraz obkładam masą budyniową, fajnie się komponuje ale szybko muszę działać, bo mięknie. i Przy takiej masie nie mam szans na ostre ranty, zawsze mam zaokrąglone...

Moźe jednak tynk?

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Ale tu same cuda nadążyć za wami nie można chwalę wszystkich hurtowo
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Witam nowego kolegę
wink.gif

A to moje ostatnie DSC00036.JPG DSC00033.JPG
a2dcc13dbb.jpeg DSC00007.JPG

Załączniki

• DSC00036.JPG
    DSC00036.JPG
    118.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00033.JPG
    DSC00033.JPG
    107.9 KB · Wyświetleń: 0
  • a2dcc13dbb.jpeg
    a2dcc13dbb.jpeg
    70.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00007.JPG
    DSC00007.JPG
    123.8 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
aagaa Bc wszystkiego najlepszego z okazji urodzinek jak najwięcej tortowania , niewyczerpaną moc pomysłów ,i pełnych kieszeni kasy
knuddel.gif
herzen.gif
cvety.gif

Kobietki i Ty mężczyzno torty rewelacyjne
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

A ja mam dzisiaj dobry humorek
fiesgrins.gif
byłam wczoraj na koncercie Big Cyc ale się wybawiłam
dance.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Fabia - perfekto
icon_smile.gif
Jola - jak możesz narzekać jak wszystko ok i ta piłeczka...właśnie ubolewam z alipek, bo nam nie wychodzi!!! Może jakaś rada dla rozpaczonych??
I podbijam temat tynku - doradźcie proszę - Wasze doświadczenie jest niezastapione!!!

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
aneta1111 @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452347Fabia - perfekto
icon_smile.gif
Jola - jak możesz narzekać jak wszystko ok i ta piłeczka...właśnie ubolewam z alipek, bo nam nie wychodzi!!! Może jakaś rada dla rozpaczonych??
I podbijam temat tynku - doradźcie proszę - Wasze doświadczenie jest niezastapione!!!
Jeśli chodzi o piłkę to też niestety nie jestem ekspertką. Obłożyłam najpierw całość cieniutką masą cukrową a później przyklejałam łatki, niestety na dole też mi się rozjeżdżały więc po prostu docinałam na miarę. Ja oczywiście widziałam różnicę ale klientka była zadowolona, też czekam na złotą radę
gruebel_2.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Moi drodzy tu jest wzór na promień piłki ("promień kuli opisanej"):

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwudziesto%C5...C5%9Bci%C4%99ty

czyli pod 'R' trzeba wstawić połowę średnicy naszego torta i 'a' to będzie bok łatek.

czyli mniej więcej współczynnik jest taki:

R=2,478a

czyli a=0,2018S gdzie S to średnica piłki

czyli np przy piłce o średnicy 22cm łatki będą miały boki około 4,44 cm :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
o.laz @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452359Moi drodzy tu jest wzór na promień piłki ("promień kuli opisanej"):

czyli pod 'R' trzeba wstawić połowę średnicy naszego torta i 'a' to będzie bok łatek.

R=2,478a

Ola
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

takiej matematyki przy tortach jeszcze nie spotkałam
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
CYTATno i jestem niedoinformowana..co to za tynk 1-2-3?
aagaaBc
100g białka-200g cukru-300g masła czyli masa do "wykończeń śmietanowych" wybaczcie nie znam fachowych czy tez potocznych określeń. Używam tego jako tynku bo jest smaczniejsze.

sylkag66 złomek MEGA
freu.gif
istne szaleństwo
icon_razz.gif

CYTATAneta1111

Patrzę też na temat tynku...raz zrobiłam i :
- po krojeniu tynk odzielał się od masy śmietanowej
- torcik był lekki, biszkopt delikatny a ten tynk to twardziel

teraz obkładam masą budyniową, fajnie się komponuje ale szybko muszę działać, bo mięknie. i Przy takiej masie nie mam szans na ostre ranty, zawsze mam zaokrąglone...

Moźe jednak tynk?
przy każdym przełożeniu robię najpierw okręg po brzegu ciasta z tynku (tylką gwiazdką) a w środek daje krem czy śmietanę, daje mi to gwarancje że nic nie dojdzie do masy cukrowej jak też by mi sie boki nie rozpływały ani nie zapadały. Otrzymuje prostą górę, ostre kanty i gładkie proste brzegi ...jest też smaczniejsza od samego masła ... no jedyny problem że się z tym namęczę. Bo mi za rzadka wychodzi
icon_sad.gif
i tutaj szukam pomocy ....
jola33 masz pełne prawo do zadowolenia
freu.gif

fabia1 popełniłaś zbrodnie
baa.gif
wpędzasz mnie w kompleksy
cry_1.gif
cudeńka!!!

marioletta @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452375Ola
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

takiej matematyki przy tortach jeszcze nie spotkałam
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
fabia, świetne te twoje torty, takie w mojej "estetyce" jak w sam raz. A szczególnie Minnie, pasowałaby do mojego Micki'ego, co go ostatnio w tym samym stylu robiłam. Super! Ja też na fb się wprosiłam Ela Ela to ja, wpuście mnie do środka!!!

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
o.laz @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452359Moi drodzy tu jest wzór na promień piłki ("promień kuli opisanej"):

R=2,478a

Wszystko ładnie cacy i ogólnie bomba tylko jedno ALE........ jak zachować średnice przy torcie, te 22cm ma być z masą czy bez, po zatynkowaniu czy przed...... oczywiście to żart generalnie chodzi mi o to że jak się nie ma profesjonalnej formy to trudno i dokładny kształt i zachowanie wymiarów....
Widziałam ( na jakimś linku) jak kobieta wyłożyła miskę płatem biszkopta potem dała warstwę kremu i znowu placek biszkopta----krem -----zakryła to biszkoptem..... po wyjęciu potem z lodówki i wyjęciu z miski miała idealną piłkę którą tylko lekko nasmarowała masełkiem i obłożyła masą.... przy takiej metodzie wszystkie piłki są jednakowe i wtedy można robić wyliczenia
icon_eek.gif

ktoś wklejał linka zdaje się do tej metody
gruebel_2.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
emilka41 @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452406mam pytanie do dziewczyn,które robiły tort boisko
czy bramki mona zrobić z lukru królewskiego?no jak?
Ja nie robiłam ale mogę podpowiedzieć , że tak można ....
1- wszystkie ścianki zrobić osobno po wyschnięciu skleić
2- zrobić stelaż z masy cukrowej i naciągnąć siatkę z lukru
3-zrobić całą z masy cukrowej z paseczków Bramki
Inna Bramka

http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=3399 tutaj jest pokazane na przykładzie budynku jak wykonać konstrukcję z lukru

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
JAM @ 14 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1452394Wszystko ładnie cacy i ogólnie bomba tylko jedno ALE........ jak zachować średnice przy torcie, te 22cm ma być z masą czy bez, po zatynkowaniu czy przed...... oczywiście to żart generalnie chodzi mi o to że jak się nie ma profesjonalnej formy to trudno i dokładny kształt i zachowanie wymiarów....
Widziałam ( na jakimś linku) jak kobieta wyłożyła miskę płatem biszkopta potem dała warstwę kremu i znowu placek biszkopta----krem -----zakryła to biszkoptem..... po wyjęciu potem z lodówki i wyjęciu z miski miała idealną piłkę którą tylko lekko nasmarowała masełkiem i obłożyła masą.... przy takiej metodzie wszystkie piłki są jednakowe i wtedy można robić wyliczenia
icon_eek.gif

ktoś wklejał linka zdaje się do tej metody
gruebel_2.gif
chyba można zmierzyć tort po otynkowaniu? wiadomo że te obliczenia są zbyt dokładne (2 miejsca po przecinku) ale przynajmniej można się zorientować jakie m/w te łatki powinny być. wydaje mi się ze o to właśnie chodziło

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy