Marta12 @ 3 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458065rastafa jakos nigdy mi się to nie zdarzyło,na 1 szkl.mlea daję po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej +3 łyzki cukru gdy wystygnie ucieram z kostką margaryny tortowej z biedronki
myszolinka slicznie Ci to wyszło![]()
W życiu krem z margaryną u mnie by nie przeszedłDaje zawsze masło, niech i ta margaryna byłaby najlepszej jakości ale zawsze nieprzyjemnie "ciagnie " się po podniebieniu. Do pieczenia tak, tylko margaryna natomiast do kremu tylko masło u mnie.![]()
Jo_anna1 @ 3 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458076[/b]
myszolinka slicznie Ci to wyszło![]()
W życiu krem z margaryną u mnie by nie przeszedłDaje zawsze masło, niech i ta margaryna byłaby najlepszej jakości ale zawsze nieprzyjemnie "ciagnie " się po podniebieniu. Do pieczenia tak, tylko margaryna natomiast do kremu tylko masło u mnie.
ja nie wnikam czy masło czy margaryna, tylko o proporcje mi chodzi
ja daję duzo mniej, pewnie dlatego się masa poci
marioletta @ 3 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458077ja nie wnikam czy masło czy margaryna, tylko o proporcje mi chodzi
ja daję duzo mniej, pewnie dlatego się masa pociA ja zawsze wnikam bo to ma znaczenie, najlepsza do obsmarowania jest masa maślana, super zastyga i zachowuje kształt a myslę, że i walory smakowe mają istotne znaczenie.
Masę budyniową robię z 1/2 litra mleka i 200 g masła, wszystko jest w porządku chyba, że...... Niekoniecznie przy poceniu może mieć znaczenie Twój krem, masa może się też pocić na skutek czynników zewnętrznych: dużej wilgotności powietrza (moim zdaniem to największy problem), czasami przyczyna może też tkwić w lodówce( skropliny zbierające się na ściankach) a czasami także ma znaczenie duża różnica temperatur pomiędzy lodówka a pomieszczeniem i częste wyjmowanie i chowanie tortu. Tak więc przyczyn pocenia może być kilka i trzeba po prostu obserwować kiedy i co się dzieje.
Judyta050 @ 4 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458255Może ktoś bardziej doświadczony potrafi mi odpowiedzieć dlaczego moja figórki z masy cukrowej przy wysychaniu lubią pękać? Bede bardzo wdzieczna za udzielenie odpowiedzi
gdzieś wyczytałam, że ponoć zbyt dużo cukru pudru powoduje pęknięcia po wyschnięciu![]()
Jo_anna1 @ 4 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458168Czarnowodzianko, chyba jakieś nowe trendy w tortowaniu bo u mnie podobnie
Identyczna kolorystyka Joanno ale tak zazyczya sobie klientka , a to moj na dzis
czarnowodzianka @ 4 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458265Identyczna kolorystyka Joanno ale tak zazyczya sobie klientka , a to moj na dzisWow jaki zarąbisty![]()
czarnowodzianka @ 4 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458265Identyczna kolorystyka Joanno ale tak zazyczya sobie klientka , a to moj na dzisCzarnowodzianko autko jest przepiękne naprawde rewelacja....powiedz mi prosze czy sama robiłaś mase? jak rozłożyć mase na takich nierównośćiach by nie było widać łączen ? pozdrawiam![]()
marioletta @ 4 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458312JAM jak tam twój tort na ostatnią chwilę ??Koleżanka zaprosiła mnie na imieniny bym w prezencie przyniosła torcikna 25 osób ......![]()
powiedziałam ze takich kosztownych prezentow nawet w rodzinie nie robie. I w sumie na imieniny nie poszłam. A ciasto bo juz bylo przelozone zjedlismy sami![]()
JAM @ 4 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1458339Koleżanka zaprosiła mnie na imieniny bym w prezencie przyniosła torcikna 25 osób ......![]()
powiedziałam ze takich kosztownych prezentow nawet w rodzinie nie robie. I w sumie na imieniny nie poszłam. A ciasto bo juz bylo przelozone zjedlismy sami
ożesz ...... cwaniara![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.