Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Marta12 @ 3 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1458065rastafa jakos nigdy mi się to nie zdarzyło,na 1 szkl.mlea daję po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej +3 łyzki cukru gdy wystygnie ucieram z kostką margaryny tortowej z biedronki
wink.gif
myszolinka slicznie Ci to wyszło
daumen.gif

W życiu krem z margaryną u mnie by nie przeszedł
pinggrins.gif
Daje zawsze masło, niech i ta margaryna byłaby najlepszej jakości ale zawsze nieprzyjemnie "ciagnie " się po podniebieniu. Do pieczenia tak, tylko margaryna natomiast do kremu tylko masło u mnie.
 

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Jo_anna1 @ 3 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1458076[/b]
myszolinka slicznie Ci to wyszło
daumen.gif

W życiu krem z margaryną u mnie by nie przeszedł
pinggrins.gif
Daje zawsze masło, niech i ta margaryna byłaby najlepszej jakości ale zawsze nieprzyjemnie "ciagnie " się po podniebieniu. Do pieczenia tak, tylko margaryna natomiast do kremu tylko masło u mnie.
ja nie wnikam czy masło czy margaryna, tylko o proporcje mi chodzi

ja daję duzo mniej, pewnie dlatego się masa poci
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
marioletta @ 3 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1458077ja nie wnikam czy masło czy margaryna, tylko o proporcje mi chodzi

ja daję duzo mniej, pewnie dlatego się masa poci
A ja zawsze wnikam bo to ma znaczenie, najlepsza do obsmarowania jest masa maślana, super zastyga i zachowuje kształt a myslę, że i walory smakowe mają istotne znaczenie.
Masę budyniową robię z 1/2 litra mleka i 200 g masła, wszystko jest w porządku chyba, że...... Niekoniecznie przy poceniu może mieć znaczenie Twój krem, masa może się też pocić na skutek czynników zewnętrznych: dużej wilgotności powietrza (moim zdaniem to największy problem), czasami przyczyna może też tkwić w lodówce( skropliny zbierające się na ściankach) a czasami także ma znaczenie duża różnica temperatur pomiędzy lodówka a pomieszczeniem i częste wyjmowanie i chowanie tortu. Tak więc przyczyn pocenia może być kilka i trzeba po prostu obserwować kiedy i co się dzieje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgAtA0418

Member
Lip 30, 2013
4
0
0
Witam, jestem tu nowa. Uwielbiam piec ciasta i torty - ozdabiam je głównie masą cukrową chociaż zdarzają się torty ozdabiane kremem.
Wklejam parę zdjęć moich tortów
 

Załączniki

  • 6474_401522623290012_1207807249_n.jpg
    6474_401522623290012_1207807249_n.jpg
    52.4 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC13380__800x600_.jpg
    SDC13380__800x600_.jpg
    372.5 KB · Wyświetleń: 0
  • glowa_konia_wg_pomyslu_bbeess.jpg
    glowa_konia_wg_pomyslu_bbeess.jpg
    79.3 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_na_roczek.jpg
    tort_na_roczek.jpg
    65.9 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    77.4 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_czekoladowy.jpg
    tort_czekoladowy.jpg
    98.1 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
Witaj AgAtA0418 , Sylwia01
Marta12 świetny torcik
Myszolinka bardzo podoba mi się twoje dzieło, takie kolorowe, wesołe, dopracowane
O.laz ale fura...super
Jo_anna1 przepięknie, zawsze się nie mogę napatrzeć na twoje cuda...
rastafa super koszulka
fabia1 ładne torciki
A to mój weselny
 

Załączniki

  • _lubny.jpg
    _lubny.jpg
    72.9 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Cudeńka naprodukowałyście
freu.gif
aż zazdrość mnie zżera . Przepraszam że z osobna Was nie wychwalę
zahnlos.gif
Brak mi sił
icon_razz.gif
entuzjazm opadł ... Wczoraj miałam szanse na zrobienie torcika ale w sumie niemiło się zrobiło i odmówiłam koleżance(No już nie koleżance
icon_mrgreen.gif
) .

AgAtA0418 witaj serdecznie wśród zatortowanych
icon_smile.gif
Piękne masz te torciki , czekoladowy wpadł mi w oko
icon_mrgreen.gif
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Witam .
Jestem tu nowa często tu zaglądam i oglądam wasze cudeńka. Jest tu tez dużo informacji a tego nigdy za wiele jeżeli chodzi o torty:) Chciałam pokazać wam kilka moich słodkości pozdrawiam was cieplutko:)
 

Załączniki

  • DSCN4940.JPG
    DSCN4940.JPG
    915.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN4909.JPG
    DSCN4909.JPG
    876.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN4895.JPG
    DSCN4895.JPG
    831.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN4878.JPG
    DSCN4878.JPG
    847.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN4888.JPG
    DSCN4888.JPG
    722.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN3861.JPG
    DSCN3861.JPG
    873.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Może ktoś bardziej doświadczony potrafi mi odpowiedzieć dlaczego moja figórki z masy cukrowej przy wysychaniu lubią pękać? Bede bardzo wdzieczna za udzielenie odpowiedzi
icon_smile.gif
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Sylwia01, AgAtA0418, Judyta050 witajcie!
Torty wszystkie ładniutkie, Zygzak Czarnowodzianki upolował moje serce
icon_wink.gif


Judyta, też myślę, że za dużo cukru pudru w masie powoduje pękanie.
 

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Witajcie nowe kolezanki
wink.gif

Jo_anno,czarnowodzianko torciki cudowne ,mnie też się wydaje że to jakaś moda na takie delikatne torciki
anbetung.gif
anbetung.gif

A co do używania tłuszczu to owszem pod masę cukrową daję samo masło z cukrem ale do masy budyniowej odkąd robię torty używam margaryny , zawsze też pytam jaki tłuszcz do masy i kazdy woli jednak margarynę
icon_smile.gif
.
co do pękania figurek to też myslę ze to wina cukru ,byc może też że za mało dodałaś tłuszczu
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziekuje dziewczyny za odpowiedz kolejnym razem użyje troche mniej cukru i zobacze co wyjdzie
icon_smile.gif
a czy używacie CMC do masy na figurki? ja raz uzyłam lecz zakupiłam przez pomyłke CMC w granulkach i musiałam ją rozrobić w wodzie i dodać do masy i faktycznie masa bardziej elastyczna lecz tak jakby troche 'luzna' i po uformowaniu np. kulki po chwili ona zmieniała kształt oraz musiałam uwazac zeby nie pozostawic odciskow palców...
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy