Anani @ 27 Nov 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1551138Dziękuję za odpowiedźBumelko czyli rozumiem, że na 200 g czekolady dajesz 100 g kremówki? Czy możesz napisać na jaką srednicę tortu wystarcza ta podstawowa proporcja? I jeszcze jedno czy przez biała masę cukrową nie przebija ciemny kolor tynku?
Jeśli kładę białą masę na ganache to robię ją trochę grubszą ,ale niewiele. Nie wiem jak cienko wałkujesz masę. Ja normalnie staram się na 2-3 mm. W przypadku białej masy na brązowy ganache to ok 4mm. Jedna porcja nie wystarczy nawet na torcik 18 cm. 100 ml śmietany to bardzo mało. Na tort 24 cm daję 250 ml kremówki i 500 czekolady. Masłem z cukrem pudrem wychodzi taniej.
Vanilko trudno już coś wymyślić aby skomplementować Twoje torty. Już chyba wszystko zostało powiedziane. Jestem zawsze pod ich ogromnym wrażeniem.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.