Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja nie Demolka
icon_wink.gif
i swoje barwniki rozpuszczam w kropli płynu, szybciej się rozprowadzą i nie zostawią barwnych kropek. Jeżeli barwię dużą partię w jednym kolorze to barwnik dodaję na etapie płynnej żelatyny.
W przypadku barwienia na czarno i czerwono dobrze jest zrobić masę ze dwa dni wcześniej i kilka razy zagnieść. Takie ugniatanie powoduje, że kolor jest intensywny. Tyle z moich doświadczeń
icon_wink.gif

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Batoja-bardzo proszę,i dziękuję za komplement(wśród takich talenci rzadko jestem tu dostrzeżona i pochwalona i tym bardziej mi miło) Potwierdzam wersję h-elen
icon_mrgreen.gif
do barwnika dodaję kroplę wody wymieszam dobrze do rozpuszczenia barwnika i dodaję do masy,z moich doświadczeń wiem ,że masę zieloną muszę zrobić zawsze dzień wcześniej bo zawsze mi kropki wyłażą pomimo tego że barwnik był dobrze rozpuszczony.A kolor czerwony i czarny to faktycznie też nabiera intensywności im częściej go zagniatasz,ale masa od tych kolorków robi się też tak jakbybardziej krucha .powodzenia
icon_smile.gif

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Jak zwykle wchodząc tu można nabawić się nie lada kompleksów patrząc na wasze cudne torciska
icon_lol.gif

Mam pytanie potrzebuję pisak jadalny ale jakiś dobrze piszący, bo wcześniejsze co miałam zamiast pisać to rwały masę
icon_mad.gif

Ma któraś jakiś sprawdzony??

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
agnik @ 9 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1557222(...) potrzebuję pisak jadalny ale jakiś dobrze piszący, bo wcześniejsze co miałam zamiast pisać to rwały masę
icon_mad.gif

Ma któraś jakiś sprawdzony??
Pisaki, które miałam szybko wysychały a twardy koniec niszczył masę. Czasami ratowałam się maczając końcówkę w wodzie, w barwniku lub alkoholu. Mnie najlepiej pisze się cienkim pędzelkiem.

silusia87

Member
Wrz 11, 2014
29
0
0
Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć to moje noworoczne postanowienie
icon_smile.gif

I jego malutki efekt

Załączniki

• DSC_0261.JPG
    DSC_0261.JPG
    1.9 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0267.JPG
    DSC_0267.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0255.JPG
    DSC_0255.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 0

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
kajastama to są zdjęcia które chociaż może trochę Ci pomogą..

Załączniki

• wieczorek_panienski.jpeg
    wieczorek_panienski.jpeg
    34.6 KB · Wyświetleń: 0
  • accb6e85_modulescopperminealbumsuserpics37899SUNP0062.jpeg
    accb6e85_modulescopperminealbumsuserpics37899SUNP0062.jpeg
    30.5 KB · Wyświetleń: 0

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
na ten pierwszy z łatwością przykleiłabyć zdjęcie tego solenizanta:) a i na ten drugi to też być coś wymyśliła,to drugie zdjęcie pokazuje że ze zwykłego biszkopta można wyrzeźbić co sie tylko chce..tylko nie wiadomo jakby to wyglądało po obłożeniu masa..hmm..jest jeszcze trochę czasu,to może jeszcze coś wylyślimy:))
gruebel_2.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Wielkie dzięki:) ciekawe czy w calosci zmiesci mi sie w lodowce:) watpie.

A może i Wy coś dorzucicie jakis pomysł? Tors meski z bicepsami i twarzą (zdjecie oplatek) na 60 osob? Myślalam tez o pietrowym, dol prostokątny a góra tors z glową?

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Demolka i h-elen: Dziękuję za podpowiedzi i cenne uwagi. Jeszcze w tym tygodniu planuję zamówić barwniki w proszku i będę działać
icon_smile.gif
.
A czy jest jakiś sprawdzony sposób na uratowanie za suchej rwącej się masy, czy niestety nadaje się ona już do wyrzucenia?

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Witam!I ja pochwalę się ostatnim wyrobem ...
Marioletta twój torcik po prostu ,powalający jeżeli to pierwszy raz to masz w swych rękach ogromny talent.

Załączniki

• 100_1441.JPG
    100_1441.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
batoja @ 12 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1557652(...) czy jest jakiś sprawdzony sposób na uratowanie za suchej rwącej się masy, czy niestety nadaje się ona już do wyrzucenia?
Nie wyrzucałabym a spróbowała uratować. Zależy jak bardzo sucha. Można albo dodać odrobinę wody albo Planty albo włożyć na chwilę do piekarnika albo mikrofali (koniecznie przykrytą). Moim zdaniem, ciepło najbardziej skuteczne.

marioletta, gratuluję talentu. Śliczne wykonanie
icon_smile.gif

joka, Twój ostatni wyrób ładnie się prezentuje więc zadowolenie odbierających gwarantowane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

endzi1984

Member
Gru 7, 2011
16
0
0
dziewczyny mam pytanko odnosnie tortow pietrowych! Planuje synkowi zrobic pietrowy torcik na urodzinki czy bedzie dobrze wygladal w rozmiarach 21i 15 cm czy moze powinno byc 24 i 15? Jakiej wysokosci powinien byc by nie wygldac smiesznie I jeszce jedno ile masy cukrowej bedzie potrzebne na oblozenie tortow 1,5 kg wystarczy? planuje kupic mase bo boje sie ze mi nie wyjdzie samoróbka. Chodzi mniej wiecej o taki efekt jak tu https://pl.pinterest.com/pin/335870084684664420/

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
h-elen: podgrzewałam w mikrofali, dodałam też planty, a mimo tego masa nie jest elastyczna...kruszy się i nawet podczas wałkowania powstają nieestetyczne pęknięcia. Chciałam ją jakoś uratować, aby móc chociaż wykonać z niej ozdoby (bo na obłożenie tortu to się na pewno nie nadaje), ale obawiam się, że nie da się już jej odratować. Wyczytałam też na jakiejś angielskiej stronie, że można spróbować dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie... spróbuję czy to zadziała.

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
quote name='batoja' date='14 Jan 2015, 11:02 ' post='1557870']
h-elen: podgrzewałam w mikrofali, dodałam też planty, a mimo tego masa nie jest elastyczna...kruszy się i nawet podczas wałkowania powstają nieestetyczne pęknięcia. Chciałam ją jakoś uratować, aby móc chociaż wykonać z niej ozdoby (bo na obłożenie tortu to się na pewno nie nadaje), ale obawiam się, że nie da się już jej odratować. Wyczytałam też na jakiejś angielskiej stronie, że można spróbować dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie... spróbuję czy to zadziała.
[/quote]

Nigdy nie próbowałam ratować masy, ale czytałam, że pomaga dodanie gliceryny:
" Już dodatek w postaci małej łyżeczki gliceryny spowoduje, że nie będzie szybko wysychała ani się kruszyła. Szybko przywróci świeżość lekko przyschniętej lub starszej masie cukrowej. Dzięki niej masę cukrową można rozwałkować baardzo cienko, a ona nie będzie się rwała! Dodatek gliceryny do masy cukrowej nie jest niezbędny, jednak podnosi jej jakość."

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Ratowanie masy hmmm to coś dla mnie.

Mam problem z czarnym kolorem masy. A raczej jak zrobić czarną masę bez wpadek. Biała zawsze jest elastyczna, plastyczna i super do wałkowania. DOdałam czarny barwnik do żelatyny, efekt mało czarna a raczej szara. W dodatku jest taka jakby ciągnąca a zarazem rozwazstwaijąca. Jak dodałam czrny do białej. Masa jest mniej plastyczna a bardziej krucha.
Jak zrobić dobrze czarną masę. Tak by wyciąć ozdoby i spokojnie przełożyć na tort bez wpadki porwania jej?

I jeszcze jedno... jak robicie a razczej wycinacie coś to później jak bezproblemu dajecie to na tort?? Ja przy np. cięko rozwałkowanej masie jak przekładam zawsze mam wrażenie że się zaraz porwie. A jak grubiej rozwałkuję to przy podnoiszeniu odpada coś ;( Muszę zrobić dekorację na cały tort i jak to zrobić by się nie namęczyć a ładnie przenieść?? Jakieś porady??

I jak zrobić literki by później je postawić na torcie?? Zostawić do wyschnięcia??

Albo ja coś partolę albo jakaś lewa do tego jestem :/
gruebel_2.gif

Tak na marginesie marioletta jak dla mnie mistrzostwo
anbetung.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
agnik @ 15 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1558059Ratowanie masy hmmm to coś dla mnie.

Mam problem z czarnym kolorem masy. A raczej jak zrobić czarną masę bez wpadek. Biała zawsze jest elastyczna, plastyczna i super do wałkowania. DOdałam czarny barwnik do żelatyny, efekt mało czarna a raczej szara. W dodatku jest taka jakby ciągnąca a zarazem rozwazstwaijąca. Jak dodałam czrny do białej. Masa jest mniej plastyczna a bardziej krucha.
Jak zrobić dobrze czarną masę. Tak by wyciąć ozdoby i spokojnie przełożyć na tort bez wpadki porwania jej?

I jeszcze jedno... jak robicie a razczej wycinacie coś to później jak bezproblemu dajecie to na tort?? Ja przy np. cięko rozwałkowanej masie jak przekładam zawsze mam wrażenie że się zaraz porwie. A jak grubiej rozwałkuję to przy podnoiszeniu odpada coś ;( Muszę zrobić dekorację na cały tort i jak to zrobić by się nie namęczyć a ładnie przenieść?? Jakieś porady??

I jak zrobić literki by później je postawić na torcie?? Zostawić do wyschnięcia??

Albo ja coś partolę albo jakaś lewa do tego jestem :/
gruebel_2.gif

Tak na marginesie marioletta jak dla mnie mistrzostwo
anbetung.gif
ja także nie lubię robić czarnej ani czerwonej masy,wolę ją kupić,w sumie nie używam czerwonej za często,także nie mam z tym problemu. a co do ozdób radzę robić ozdoby kilka dni wcześniej,nawet wystarczy zrobić np literki z samego rana,pozostawić je do wyschnięcia na macie na której je wycinasz,a wieczorem bez problemu przeniesiesz je bez uszczerbku na tort.a większe ozdoby albo figurki rób sobie wcześniej,chowaj do szczelnego pudełka,przechowuj w suchym miejscu a wtedy nic się z takimi ozdobami ne stanie. pozdrawiam i każdy z nas na początku był w takich rzeczach słaby,a po pewnym czasie dochodzi się do wprawy:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy