Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Ryba91: Ja robię masę z użyciem glukozy, żelatyny i gliceryny i masa wychodzi plastyczna i gładka. Nigdy nie robiłam według podanego przez ciebie przepisu i szczerze mówiąc to nawet nie natrafiłam nigdy na taki przepis.

ryba91

Member
Lis 12, 2014
2
0
0
batoja @ 19 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1558854Ryba91: Ja robię masę z użyciem glukozy, żelatyny i gliceryny i masa wychodzi plastyczna i gładka. Nigdy nie robiłam według podanego przez ciebie przepisu i szczerze mówiąc to nawet nie natrafiła inm nigdy na taki przepis.
A co daje tu gliceryna?;)

Jeszcze taki pytanie jak zrobić czarny kolor albo nocny czerwony? Dodaje mnóstwo barwnika a kolor i tak jest szary bądź różowy... Mam barwniki sypkie ..

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
ryba91 @ 19 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1558857A co daje tu gliceryna?;)

Jeszcze taki pytanie jak zrobić czarny kolor albo nocny czerwony? Dodaje mnóstwo barwnika a kolor i tak jest szary bądź różowy... Mam barwniki sypkie ..
Polecam takie barwniki http://www.fabrykacukiernika.pl/barwnik-w-...93-id-1004.aspx
http://www.fabrykacukiernika.pl/barwnik-w-...193-id-659.aspx

Barwnika trzeba dodawać stopniowo i dokładnie zagniatać . Ogólnie te kolory trudniej jest uzyskać i też często masa się kruszy, ale jednak można uzyskać ładne odcienie czerwonej i czarnej masy.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
ryba91 @ 19 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1558857A co daje tu gliceryna?;)

Na to pytanie stronę wcześniej odpowiedziała kadarma tu cytat
Robię zazwyczaj tak jak napisała marioletta na raty i wtedy czerwona masa jest ładna i aksamitna,
Gliceryna powoduje, że masa staje się elastyczna.
Ja osobiście używam w proszku , ale mam też kilka w żelu , w proszku najlepiej rozpuścić w alkoholu i chwilke odczekać, a w żelu dodajesz od razu do masy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Kobitki, pomóżcie proszę ....
Mam zrobić córce na urodzinki tort z wieżą zamkową.
Podpowiedzcie mi jak skleić wafelki do lodów, żeby potem obłożyć je masą i było to stabilne ????
Pozdrawiam

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
CYTATDostałam gum-tex tylose powder Wilton czy któraś używała i czy to, to samo co CMC. Nigdy tego nie używałam i za bardzo nie wiem co mam z tym zrobić.
Czy dołożyć do masy do obkładania tortów, czy może do kwiatków.
Pychotka12: W odpowiedzi na twoje pytanie...wprawdzie ja nie stosowałam nigdy tych produktów, ale ślędzę pewną angielską stronę poświęconą wszystkiemu co związane z tortami w stylu angielskim i tam właśnie natrafiłam na artykuł związany ze wspomnianymi przez ciebie produktami. Wyczytałam tam, że zarówno gum-tex, jak i cmc można stosować jako dodatek do masy cukrowej w celu jej uelastycznienia. Zaleca się stosowanie ich szczególnie jeśli chce się wykonać ozdoby. Wprawdzie są to nieco inne produkty, ale mają podobne właściwości i mogą być stosowane zamiennie.
Artykuł jest dostępny na tej stronie: http://thesugarlane.com/2009/05/12/whats-t...powder-gum-tex/

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Dziewczyny a powiedzcie tą glicerynę dajecie od razu do masy czy dopiero jak się okazuje że jest mało plastyczna?? Ile tego się daje ?? Bo jak na początku to rozumiem że miszam razem z rozpuszczoną żelatyną, glukozą, tłuszczem i cukrem, czy macie inny przepis na tą mase??

I druga sprawa dodawanie cmc. Mam ale jak rozpuściłam to w niewielkiej ilości wody (nie pamiętam ale wg przepisu na opakowaniu) to wyszedł mi taki zbity "glutek" więc nie było szans na dodanie do masy już zrobionej. I tu pytanie jak wyżej kiedy ją dodajecie i jak?? Podgrzewa się to jak żelatynę??

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Pokaż załącznik 91647
Witam dziewczyny
Mam takie pytanie i liczę na Wasze doświadczenie.
Powiedzcie proszę jaką metodą robiony jest na torcie taki wzór jak na zdjęciu , będę bardzo wdzięczna za pomoc może jakiś link do strony, bo ja przewertowałam internet i niestety nic nie znalazłam

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
agnik, glicerynę dawałam od razu. Cmc dodaję w końcowej fazie, jak masa już wyrobiona. Wsypuję odmierzoną ilość i wgniatam. Zalecają aby masę odłożyć na ok. 12 h ale ja czasami od razu lepię.

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
h-elen wielkie dzięki
anbetung.gif

A powiedz bo ten cmc to taki proszek (nieco gruby) i czy on sie bez problemu łączy z masą i nie zostają takie grudki twarde??

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Agnik, mój jest miałki. Nie znam grubego. Spróbowałabym go rozdrobnić i nie koniecznie w młynku. Wsyp do torebki i parę razy przejedź wałkiem albo uderzaj wałkiem/tłuczkiem, żeby rozbić grudki.
Proszek łatwo się łączy z masą.

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Dzięki za rady na weekend poprubuje z dodaniem cmc ;) Zobaczymy co wyjdzie
lecker.gif

A mozesz mi powiedzieć gdzie kupiłaś cmc - może moje jest po prostu kiepskie
dump.gif

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Jak najlepiej mocować ozdoby na torcie (chodzi mi o kwiaty), czego najlepiej używać, bo lukier mimo tego, że gęsty, niestety nie do końca się sprawdza (podczas krojenia tortu ozdoby odpadają), a chodzi mi o to, aby wszystko mocno trzymało się na torcie.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
[quote name='batoja' date='25 Jan 2015, 19:10 ' post='1560005']
Jak najlepiej mocować ozdoby na torcie (chodzi mi o kwiaty), czego najlepiej używać, bo lukier mimo tego, że gęsty, niestety nie do końca się sprawdza (podczas krojenia tortu ozdoby odpadają), a chodzi mi o to, aby wszystko mocno trzymało się na torcie.
[/quote

Osobiście przyklejam na czekoladę , a płaskie czasami na klej lub wodę z cukrem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy