Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pychotka12 @ 3 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1573682Jakich używasz wykrawaczek do literek ?
do tej pory miałam tylko "FMM wykrawaczki ALFABET KURSYWA duże litery i cyfry", te z gazetki " Dekoracja ciast" i jakieś od układanki dla dzieci, nieprzystosowana w zasadzie do wycinania, ale sobie sama dostosowałam
icon_wink.gif
( to te np. Marcel, Martynka, Filip)

A parę dni temu kupiłam sobie "FMM wykrawaczki ALFABET PROSTY duże litery i cyfry","FMM wykrawaczki ALFABET PROSTY małe litery"( to te na komunijnym) oraz "Wykrawaczka z wyciskarką ALFABET KURSYWA małe litery" ( te z wyciskarką bardzo mi się podobają, jeśli jeszcze jakiewś będę kupować, to tylko z wyciskarką).

A jak zrobiłaś tę pokrywę od laptopa, że się tak trzyma?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Chodziło mi właśnie o te literki na komunijnym. A ekran od laptopa to sklejone 4 suche wafle (andruty) masą maślaną, obłożone masą cukrową i zostawionego do wyschnięcia. Jeszcze przed wyschnieciem zrobiłam otwory w miejscach gdzie chciałam włożyć słomki . W tym laptopie było 6 słomek po 2 na boki i 2 w środek . Fajnie wszystko się trzyma. Dziurki zaklejam kóleczkami. Tak samo zreszta robiłam łóżko greya.

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
Ale naprodukowałyście
anbetung.gif
wszystkie torty są piękne, BeataSz tort z wędkarzem jest niesamowity
icon_biggrin.gif

Sezon komunijny jest chyba moim ulubionym czasem, ogladanie waszych dzieł w tym czasie sprawia mi ogromną przyjemność. Sama bym się chyba nie odważyla zrobić tortu komunijnego. Za Waszą radą zamówiłam sobie szerokie szczypce dekoratorskie. Narazie zdecydowałam się na gładkie, jak dojdę do wprawy, to pewnie zakupię też inne rodzaje
icon_biggrin.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
joka @ 7 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574177Pomocy!! Jak zrobić dinozaury z masy cukrowej , może ktoś wie ????
Smok, trochę podobny gatunek
icon_wink.gif
https://www.youtube.com/watch?v=yDOIar5ZVGo
Chyba tutaj najwięcej https://www.youtube.com/watch?v=smNqDpxpmyg Zależy jakiej wielkości mają być. Jeżeli większe to zrób z ryżu wnętrze (będzie lekki) i obłóż masą.
Tutaj tort w kształcie dinozaura https://www.youtube.com/watch?v=jDH3lbMWVKg

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
bumelka @ 9 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574293Nie wiem czy takie coś Cię satysfakcjonuje,ale bardzo prosto się je robiło i są na torcie 24
Wielkie dzięki pychotka12 ,śliczne są ,jeśli pozwolisz chętnie odgapię ,tylko nie mam brązowego barwnika,może ktoś podpowie co z czym zmieszać ,bo jestem w te klocki słaba ,jak ostanio próbowałam to mi wyszedł fioletowy chlebek ,zastrzegam że by ło to w nocy.
Pozdrawiami dziękuję
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
prosto spod igły:
komunijny_malinowy_003.jpg

komunijny_malinowy_007.jpg

Załączniki

• komunijny_malinowy_003.jpg
    komunijny_malinowy_003.jpg
    80.2 KB · Wyświetleń: 0
  • komunijny_malinowy_007.jpg
    komunijny_malinowy_007.jpg
    75.6 KB · Wyświetleń: 0

gosiqpol

Member
Sty 17, 2012
19
0
0
Ratujcie kobiety bo już nie wiem co robie źle. Wyszła mi masa gładka, matowa a po wyjęciu z lodówki wyszły mi jakies banki z powietrzem pod masą i masa była tak jakby spocona, co widac na zdjęciu. I proszę o podanie przepisu na tynk pod mase bo przy tej co mam nie wychodzi mi łatwa do rozsmarowania no i musze się nameczyc aby była równa.

Załączniki

• DSC_8757.JPG
    DSC_8757.JPG
    287.5 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
joka @ 9 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574303Wielkie dzięki pychotka12 ,śliczne są ,jeśli pozwolisz chętnie odgapię ,tylko nie mam brązowego barwnika,może ktoś podpowie co z czym zmieszać ,bo jestem w te klocki słaba ,jak ostanio próbowałam to mi wyszedł fioletowy chlebek ,zastrzegam że by ło to w nocy.
Pozdrawiami dziękuję
anbetung.gif
Ja nie pychotka12 a odgapiać pozwalam oczywiście. Cieszę się,że się podobają.
A teraz komunijne dzisiaj wydane
Jeden dla dziewczynki i jeden dla chłopca.Ten drugi klientka zażyczyła sobie w nietypowych kolorach.

P1060337.jpg P1060340.jpg

P1060334.jpg P1060335.jpg

Załączniki

• P1060337.jpg
    P1060337.jpg
    84 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060340.jpg
    P1060340.jpg
    79.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060334.jpg
    P1060334.jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060335.jpg
    P1060335.jpg
    75.4 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Bumelko, torty jak marzenie. Wypieszczone z każdej strony. Gdzie kupowałaś literki?
Gosiqpol, bańki z powietrzem nie będą się robiły, jeśli masę będziesz kładła na ciepławy tynk (masło i cukier puder plus dowolny aromat, ewentualnie sok z cytryny) nie prosto z lodówki.

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
BUMELKO , bardzo przepraszam coś mi się pokiełbasiło ,zrobiłam ale oczywiście nie tak doskonałe jak twoje,jak mi się uda to wstawie foty bo coś mi ostatnio nie wchodzą bo za duże .

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
No wstawiam ,nie cały tort bo robiłam tylko Dinusie , zielony mi trochę nie wyszedł ale chyba może być .Ważne że się podobało.

Załączniki

• 140_1___3_.jpg
    140_1___3_.jpg
    25.6 KB · Wyświetleń: 0

gosiqpol

Member
Sty 17, 2012
19
0
0
kadarma @ 10 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574393Bumelko, torty jak marzenie. Wypieszczone z każdej strony. Gdzie kupowałaś literki?
Gosiqpol, bańki z powietrzem nie będą się robiły, jeśli masę będziesz kładła na ciepławy tynk (masło i cukier puder plus dowolny aromat, ewentualnie sok z cytryny) nie prosto z lodówki.
Kadarma dziękuje za odpowiedź, faktycznie kładłam na tynk wyciągnięty prosto z lodówki:)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
joka dinusie wyszły super i to bez "tutka". Ja już nauczyłam się patrzeć na zdjęcia i z tego robić to co potrzebuję. Przynajmniej jeśli chodzi o te prostsze wyzwania.

kadarma @ 10 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574393Bumelko, torty jak marzenie. Wypieszczone z każdej strony. Gdzie kupowałaś literki?
Dziękuję za uznanie. Jeśli chodzi o literki to już nie pamiętam gdzie kupiłam,ale musisz szukać TAKIE .
Muszą być z wypychaczem.Warto dołożyć parę złotych i nie martwić się czy literka wyjdzie z listwy czy nie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy