Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dziewczyny ja już nie napiszę nic nowego więc
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Jak widzę te figurki, kwiaty i całą resztę to tylko zazdraszczam i
cry_1.gif
. Pełna podziwu oglądam te dopracowane do perfekcji szczególiki i zazdraszczam, zazdraszczam.To naprawdę nie są torty tylko maleńkie dzieła sztuki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
dobra muszę wypróbować na mniejszej ilosci glukozy chcę zrobić te owieczki cholera muszę dokupić czarny barwnik chyba że wiecie co mogę dodać zamiast barwnika aby uzyskać czarną owcę?

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
niestety gotowy lukier jest zbyt drogi a ja nie pracuję więc muszę sobie radzić sama i tak mąż już narzeka że za drogi ten mój nowy bzik ale torciki lubi

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
jeszcze tylko jedno pytanko,wszystkie macie wykrawaczki do liter? na tortowni są strasznie drogie

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Polecam ten przepis na masę cukrową, od Illy
icon_smile.gif
Jest chyba najlepszy i najprostszy z tych podawanych...

Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.

Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie się jak plastelina ugniatać.
Mi nigdy nie trzeba cale 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć w zapasie. Najlepiej dodawać barwniki w proszku. Jak się doda w płynie, to przeważnie trzeba jeszcze domieszać cukru pudru. Masa jest świetna, łatwo się ją modeluje, wychodzi jej duuużo, wystarczy na duży tort.

Czarny fondant najlepiej kupić, można też zabarwić barwnikiem żelowym, ale lepszy efekt da barwnik w proszku w tym przypadku
icon_smile.gif
Niektórzy podobno barwią węglem aptecznym, ale nie wiem, jak to działa, nie próbowałam
icon_lol.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113

ulinqa

Member
Sty 9, 2011
132
0
0
Trzeba żeby się przykleił opłatek - na masę po prostu ale na krótko przed podaniem tortu...
Wykrawaczek do liter jeszcze nie mam, na razie piszę lukrem lub wyklejam... ale chciałabym ozdobne a takie ciężko znaleźć... a ten zestaw do dekoracji ciast super - zwłaszcza te foremki do zaznaczania wzoru...
Ile się płaci za przesyłkę z tego mirpolu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
ulinqa @ 10 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1073308Trzeba żeby się przykleił opłatek - na masę po prostu ale na krótko przed podaniem tortu...
Wykrawaczek do liter jeszcze nie mam, na razie piszę lukrem lub wyklejam... ale chciałabym ozdobne a takie ciężko znaleźć... a ten zestaw do dekoracji ciast super - zwłaszcza te foremki do zaznaczania wzoru...
Już nie pamiętam, ale opłata była przystępna, normalna. Nie naciągają. Tam na stronie jest kontakt z nimi, to napisz do nich.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
index.php?act=findpost&pid=1073308Trzeba żeby się przykleił opłatek - na masę po prostu ale na krótko przed podaniem tortu...
Już nie pamiętam, ale opłata była przystępna, normalna. Nie naciągają. Tam na stronie jest kontakt z nimi, to napisz do nich.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy