Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Jeśli potrzebujesz tego koloru, to warto kupić
icon_smile.gif
Ale najlepiej cały zestaw 8 barwników - raz zapłacisz, razem z przesyłką, a później nie będziesz się musiała martwić, że któregoś zabraknie.
Wilton ma bardzo dobre jakościowo rzeczy, a sklep też jest znany, z tego co wiem, także nie powinni mieć żadnych problemów z dostawą, bo dbają pewnie o klienta.
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ja kupowalam z aledobre wlasnie zestaw barwnikow.. moja mama tez i zadowolona rowniez.. wiec moge polecic :D
 

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
dziewczyny bratowa podesłała mi taki link. Fajne rzeczy i instrukcje. myślę że warto zajrzeć [...]
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
o jejku usunęli mi link. Nie wiem czemu! Fajne instrukcje były. ale jak któraś będzie chciała to wyślę na priv
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Ja bym chcieć
anbetung.gif

A veiners to do odciskania mozna właśnie tam zamówić
icon_mrgreen.gif

Własnie ciekawam dlaczego usunięte moje też kiedyś usunieto i nie wiem dlaczego? Przecie nikomu nic nie ukradłam
icon_mrgreen.gif
Może ktoś nie wyraził na to zgody?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Ja też proszę o link.
wink.gif

Chachu ja też nie bardzo rozumię dlaczego niektóre linki są usuwane. Jestem laik i myślałam, że jak te zdjęcia są w internecie to można z nich korzystać tak jak z wieku innych. Ale cos w tym musi być skoro moderatorzy co poniektóre usuwaja. Może ktoś to kiedyś wyjaśni
gruebel_2.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
dziewczyny na jakim cieście przygotowujecie torty? biszkopt,?ucierane? z dodatkiem oleju? chodzi mi o to żeby jak najlepiej nadawał się do modelowania,zwykły biszkopt nawet schłodzony nieciekawie się kroi a musze ścieżkę wyciąć!
 

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
waszkamaszka @ 25 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080825dziewczyny na jakim cieście przygotowujecie torty? biszkopt,?ucierane? z dodatkiem oleju? chodzi mi o to żeby jak najlepiej nadawał się do modelowania,zwykły biszkopt nawet schłodzony nieciekawie się kroi a musze ścieżkę wyciąć!
może spróbuj na cieście waniliowym (ja w weekend robiłam) jest dość mokre więc nie trzeba za dużo nasączać
ja robiłam z tego przepisu (ang więc może nie wyszło tak jak powinno choć było bardzo smaczne)
http://recipes.kaboose.com/vanilla-cake.html
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
W czwartek zacznę już piec to wypróbuję dzięki, zmieniłam całą koncepcję tortu z owcami więc i jego wielkość zwiększyła się stosownie,a dostałam przepis od koleżanki więc też chcę go wypróbować ona kiedyś piekła torty i powiedział że ten jest najlepszy
dontknow.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
sabinal @ 24 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080708Ja też proszę o link.
wink.gif

Chachu ja też nie bardzo rozumię dlaczego niektóre linki są usuwane. Jestem laik i myślałam, że jak te zdjęcia są w internecie to można z nich korzystać tak jak z wieku innych. Ale cos w tym musi być skoro moderatorzy co poniektóre usuwaja. Może ktoś to kiedyś wyjaśni
gruebel_2.gif
One są z Picasaweb, może one są jakieś prywatne , ale nie pamiętam abym się tam musiała logować.
No, może nas, ciemne maski ktoś oświeci?? Tak na przyszłość
icon_mrgreen.gif


I co do ciasta też chętnie sie dowiem . Ostatnio dla mamy zrobiłam torcik malutki i chciałam wypróbować ciasto, a ze u mnie jakos ciacha słabo idą więc zrobiłam w formie tortu. Ciasto z coca-colą i imbirem. Jako samo ciasto ok ale jako tort mała kicha
icon_mrgreen.gif
. Młodemu i staremu testerowi nie smakowało. Młody powiedzial że ciasto z imbilem jest nie dobre ale sałatecka z imbilem mu smakuje, stary zjadł ale po minie też mu nie spasiło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
sabinka509 @ 24 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080656Dziewczyny znalazłam barwnik z Wiltona, korzystała któraś z tego :http://www.aledobre.pl/4803,Barwnik_spozywczy_rozowy_Wilton.html, warto go kupić, a i najwazniejsze znacie ten sklep?
ja zamawiałam ten barwnik, ale jeszcze nie używałam
z pozostałych jestem zadowolona, więc ten pewnie też będzie super... najważniejsze, że nie rozrzedza masy i szybciej żelowym niż płynnym można ją zabarwić (w przypadku płynnych trzeba częściej podsypywać cukrem pudrem)
sklep polecam, zamawiałam 2 razy, obsługa miła, przesyłka szybka, sklep dba o klientów, polecam
 

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Mam zamówienie na duży tort taki z 6 kilo, chciałam zrobić prostokątne pudełko i na wierzch postawić okrągłe czy ten okrągły postawić z podstawką czy można bezpośrednio na masę cukrową? Boję się żeby się nie zapadł.Robiła któraś coś takiego?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tymcia @ 25 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080976Mam zamówienie na duży tort taki z 6 kilo, chciałam zrobić prostokątne pudełko i na wierzch postawić okrągłe czy ten okrągły postawić z podstawką czy można bezpośrednio na masę cukrową? Boję się żeby się nie zapadł.Robiła któraś coś takiego?
Taj, ja w grudniu robiłam, o taki:tort piętrowy

Na zdjęciu, gdzie pokazałam tort w przekroju, dobrze widać, że było dużo owoców, był ciężki. Dałam cztery patyki/wsporniki na to tekturkę na której postawiłam wyższe piętro. Nic się nie zapadło. Jjak robię mniejsze z lekkim kremem, np. bitą śmietaną to wsporników nie daję. UWAGA: Pamiętaj aby spód drugiego piętra nie był mokry!!! Wtedy może Ci rozmoczyć masę i może się zapaść.
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Robiłam kiedyś książkę na piętrze ze skrzypcami i piętro dałam na podstawce i dodatkowo wbiłam w parter słomki od napoi. Oczywiście przy odbiorze wytłumaczyłam co i jak. Jak robiłam piętrowe dla siebie, bliskich to nie dawałam podstawek , pietra były sztywne i stabilne, przez noc stały w lodówce.
A i teraz przypomniało mi się, że pierwszy piętrowy musiał stać się pojedyńczym bo dół zaczął siadać, mimo słomek które wbijały sie w ciasto pietra.
Musisz mieć parter ze sztywniejszego biszkoptu np. z olejem. Wówczas żle pokombinowałam bo parter miał inną lżejszą masę a piętro wyszło za ciężkie. I jak dawałam podstawkę to posmarowałam wierzch parteru masą aby się nie przesuwało. I najlepiej dolnej warstwy biszkoptu w piętrze nie nasączać, wogóle trzeba uważać z nasączeniem żeby nic nie wypływało.

H-elen nawet nam się zeznania pokrywają
banana.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Dzięki, ciarki mnie przechodzą na samą myśl o tym torcie.Po co ja się zgodziłam, myślałam żeby postawić razem ze spodem od tortownicy.Chciałam zrobić masę czekoladową i kawową bo te już umiem.
gruebel_2.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Tymcia @ 25 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080976Mam zamówienie na duży tort taki z 6 kilo, chciałam zrobić prostokątne pudełko i na wierzch postawić okrągłe czy ten okrągły postawić z podstawką czy można bezpośrednio na masę cukrową? Boję się żeby się nie zapadł.Robiła któraś coś takiego?
Wiem co znaczy strach przed takim tortem ciągle powtarzaj jak mantre BĘDZIE DOBRZE BĘDZIE DOBRZE!!!!!!!!!
 
Status
Ten wątek został zamknięty.
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy