Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
o rany zdolniacha z Ciebie, będę próbować - serduszka posiadam na stanie
icon_smile.gif
, póki co robię twarz ;)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki Megi
icon_smile.gif

Właśnie weszłam na stronke, żeby spełnić daną obetnicę a tu już jest
icon_smile.gif

Jedynie chyba literówka, robaczek
icon_smile.gif
przy kremie Ci sie wkradła (3/4 szk. cukru).
Miałam też problem z tą posypką i zastanawiałam się czy nie chodzi o te okrawki, które są razem z masą mielone i tym jest nadawany (jakby rzeźbiony) kształt głowy, łap, ogona. Na początku posta Antoszka podała link jak z tego ciasta zrobić tygrysa.
Myślę po tych zdjeciach, na samym dole - że to może o tę okładzine chodzi...: tygrys
Pomysł na okrawki ciekawy, przy następnej okazji wykorzystam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
dontknow.gif
ja działam bezdrucikowo
icon_wink.gif

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
yhy a jak robisz np. lilię, złożenie tych płatków w kwiat, albo storczyka ?? Bo mi dziś ze storczyka wyszła tylko pipka
icon_razz.gif
, lilię zrobię faktycznie z serduszka tylko ten storczyk mnie intryguje
icon_razz.gif
, a moja teściowa jest fanatyczką storczyków więc chciałam jej zrobić na początek kwietnia storczyka z masy cukrowej
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Pieguss, ja bardzo mało tortów robię i jedyne kwiaty na które sie porwałam to róże ale wiadomo, bez drucików. Szkoda, że Alll zaprzyjaźnia się ze swoim kiciusiem i nie ma dla nas czasu
icon_mrgreen.gif
Ona udzieliłaby Ci odpowiedzi, bo przecież to mistrzyni od lilii
anbetung.gif

katrina_m

Member
Sty 16, 2011
32
0
0
Monsai @ 8 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1088387Od dłuższego czasu siedzę już nad wymyślaniem jak by tu zrobić, by te druciki i inne sztuczności zamienic w jadalne
gruebel_2.gif

Jak wymyślę, to opatentuje
fiesgrins.gif
to może ja pomogę
icon_redface.gif
mimo że jestem tu nowa ale juz od dłuższego czasu jestem z wami
icon_smile.gif
i zaglądam żeby sie troszkę poduczyć
icon_smile.gif

jeśli chodzi o "jadalne druciki" ale służące jako wykałaczka bo raczej nie da się nimi związać kwiatka ;) to polecam makaron do spaghetti
jest jadalny nawet surowy może nie ma tak dużej mocy jak drucik ale zawsze lepsze takie usztywnienie niż wcale
icon_smile.gif

katrina_m

Member
Sty 16, 2011
32
0
0
a przepraszam tutaj się nie przywitałam
icon_redface.gif

witam wszystkich bardzo serdecznie
icon_smile.gif

piękne torty tworzycie
icon_smile.gif

ja jestem dopiero na początku drogi ;)
ale uczę się pilnie
icon_smile.gif

katrina_m

Member
Sty 16, 2011
32
0
0
witaj h-elen
icon_smile.gif

podziwiam twój talent i wogule wszystkie jesteście super
icon_smile.gif

codziennie jak wchodzę to nie mogę się doczekać jakie cudeńka tu zobaczę- jak dziecko w sklepie z zabawkami szukam i szukam
icon_smile.gif

katrina_m

Member
Sty 16, 2011
32
0
0
to może jeszcze ja tak coś dorzucę
icon_smile.gif

chociaż nie robiłam jeszcze lili ale tak myślałam czy nie można by było zrobić dłuższej tej koncówki od płatka na dole i przeciez jak to się podsuszy to jest sztywne więc można zrobić z tego pęk albo wbić w kulkę masy i tak położyć na tort ewentualnie wbić jak się uda
ale to takie tam moje wymysły jeszcze nie przetestowane więc nie wiem czy to wypali
a i przepraszam z góry za moje błędy ort. i wszelkiego innego rodzaju
icon_redface.gif

ja najpierw piszę a puźniej myślę
rofl.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Pieguss @ 8 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1088631coś mi dzisiaj nie idzie, chyba ze zmęczenia
icon_razz.gif
dontknow.gif
, więc zwinęłam interes do kartonika i przeglądam duperele na allegro, doszłam do drucików florystycznych i tu pytanie, jakiej grubości używacie drucików? Nie wiem jakie zamówić
icon_smile.gif
Co prwada ja to nie All ale dzisiaj zrobiłam lilie
icon_mrgreen.gif
i jesli moge to ja mam numer 26- druciki. I kupiłam tą taśmę do obklejania drucików, ładnie to wygląda i potem wkładam do słomki do picia i w tort
icon_mrgreen.gif

Kiedyś gdzieś
gruebel_2.gif
widziałam jak robiła babka chyba storczyka właśnie z 1 drucikiem. Miała do tego taką wytłoczkę jak po jabłkach czy większych owocach , styropianowa albo tekturowa (to było po ang. i tłumaczyła że jak ktoś się boi i żeby czymś tam popsikał, ale folią też można wyłożyć).
I układała w tych miseczkach, najpierw kulke z masy lekko przykleiła i potem nakleiła na nią płatki (dobrze aby wcześniej chwilkę podeschły) i na końcu ( to zrobiła na początku oczywiście) przebiła przez te listki i kulkęi wytłoczkę drucik z tym
gruebel_2.gif
wystającym u storczyka dzyndzelkiem
rofl.gif

Mam nadzieję że nie pokręciłam.
Katrina_m-- witamy i czekamy na... wiadomo co
fiesgrins.gif

AA nie wiem już czy tu pisałam że potraktowałam moja dzisiejszą lilię parą od żelazka i to działa !! Ladnie się uładniła
icon_mrgreen.gif

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Do storczyków zrobiłam sobie "kwiatka" z kubeczków plastikowych i położyłam na to folię aluminiową i spożywczą , potem łatwo zdjąć bo nie wiem czy do aluminiowej by się nie kleiło.

justa_81

Member
Lis 27, 2007
117
0
0
chachu @ 8 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1088666Kiedyś gdzieś
gruebel_2.gif
widziałam jak robiła babka chyba storczyka właśnie z 1 drucikiem. Miała do tego taką wytłoczkę jak po jabłkach czy większych owocach , styropianowa albo tekturowa (to było po ang. i tłumaczyła że jak ktoś się boi i żeby czymś tam popsikał, ale folią też można wyłożyć).
I układała w tych miseczkach, najpierw kulke z masy lekko przykleiła i potem nakleiła na nią płatki (dobrze aby wcześniej chwilkę podeschły) i na końcu ( to zrobiła na początku oczywiście) przebiła przez te listki i kulkęi wytłoczkę drucik z tym
gruebel_2.gif
wystającym u storczyka dzyndzelkiem
rofl.gif

Mam nadzieję że nie pokręciłam.
nic nie pokręciłaś, też go oglądałam kilka dni temu, tylko gdzie ja go teraz mam
gruebel_2.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy