Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Rastagatko dziękuję dziękuję dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Czy te barwniki można gdzieś jeszcze kupić czy tylko na allegro?To znaczy, że reszte masy przechowujesz w lodówce?
Jak zwykle torcik przepiękny
anbetung.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Magdaa dziękuję za uznanie.
Barwniki oprócz allegro można kupić na innych stronach, wpisz sobie w wyszukiwarkę barwniki Wilton, na pewno wyskoczy kilka stron na których można je kupić.
A masę trzymam w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, poza lodówką, potem jest łatwiej ją doprowadzić do miękkości, wystarczy tylko trochę wyrobić w rękach i nie trzeba już podgrzewać w mikrofalówce. Zresztą nigdy mi to zbytnio nie wychodziło, bo zawsze tworzyła się taka skorupa na masie, którą musiałam odrywać i wyrzucać. Teraz nie mam z tym problemu.
Dziunia dzięki za link. Na pewno zajrzę.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Rastagatko dzięki za porady, chętnie skorzystam. Tort morski bajeczny.

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
przecudny tort jak zwykle!!
1. to znaczy, że Ty tą masę przygotowujesz raz, a potem w miarę wolnego czasu lepisz te figurki i nic się z tą masą w woreczku foliowym nie dzieje?
2. ile masz kolorów tych barwników i jakie, bo chciałam zamówić przez net i nie wiem ile i jakie?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
rastagatka @ 15 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956163Magdaa dziękuję za uznanie.
A masę trzymam w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, poza lodówką, potem jest łatwiej ją doprowadzić do miękkości, wystarczy tylko trochę wyrobić w rękach i nie trzeba już podgrzewać w mikrofalówce. Zresztą nigdy mi to zbytnio nie wychodziło, bo zawsze tworzyła się taka skorupa na masie, którą musiałam odrywać i wyrzucać. Teraz nie mam z tym problemu.
Kiedyś też tak mi się robiło z masą w mikrofalówce. Zaczęłam masę przykrywać podczas podgrzewania, teraz nie robi się skorupa.

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Dobra ludzie a teraz proszę mi powiedzieć co to jest PLANTA? Robiłam do tej pory masę bez niej i chciałabym spróbować ale za Chiny nie wiem co to jest podejrzewam, że chodzi o margarynę ale czy musi być Planta a nie może być Kasia no i ile to są 4łyżki wagowo? Czy to płaskie czy czubate?
Dzieki :D

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Hokusik, teoretycznie łyżki te mają 60g, a przynajmniej tyle mówi przelicznik kuchenny na temat zwykłej margaryny
icon_smile.gif
Ja dodawałam takie, jakie mi się wzięły - ani to czubate, ani płaskie, bo ciężko tak odmierzyć margarynę.

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Ania Magda dzięki na święta wypróbujęwersję z Plantą (znalazłam dziś w sklepie
icon_smile.gif
) Tak sobie myślę, że nawet może ozdoby zrobię wcześniej bo przy dziecku to może być ciężko.
Zupełnie z innej strony kupiłam dziś w rossmann barwniki do jaj w żelu, użyję ich do ozdób bo tego i tak nikt nie zjada hihi :D ale wydaje mi się, że składem nie różnią się od tych Wiltonowskich. Kto mógłby mi podać skład tych łamerykańskich?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
RASTAGATKO; to, że piękne to mało powiedziane - to juz mistrzostwo świata!!! Kolorystyka, wykonanie - tylko podziwiać. Domyślam się jak wygląda przyjęcie:) Baaardzo długie namyślanie się czy warto takie cudo kroić
icon_smile.gif

Dodam, że z ogromną przyjemnością otwieram Twoje wiadomości, powiedzmy - taki balsam dla duszy.... Jest jedna rzecz, która mi nie pasuje do całości...jak myślisz, co to może być?

(bardzo smutny avatar
icon_sad.gif
)

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
hokusik ile kosztują te barwniki w żelu ,tóre zakupiłaś w rossmanie i gdzie ich szukać?

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
h-elen @ 18 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957001RASTAGATKO; to, że piękne to mało powiedziane - to juz mistrzostwo świata!!! Kolorystyka, wykonanie - tylko podziwiać. Domyślam się jak wygląda przyjęcie:) Baaardzo długie namyślanie się czy warto takie cudo kroić
icon_smile.gif

Dodam, że z ogromną przyjemnością otwieram Twoje wiadomości, powiedzmy - taki balsam dla duszy.... Jest jedna rzecz, która mi nie pasuje do całości...jak myślisz, co to może być?

(bardzo smutny avatar
icon_sad.gif
)
Racja!! Jestem za a nawet rzeciw. Już myślałam żeby o tym napisać ale nie chciałam być zle zrozumiana!!
Torty takie słodkie, milutkie a ten awat. taki mroczny!!
Prosimy bardzo o coś ciepłego, wesołego
wink.gif

aga1209

Member
Mar 10, 2010
2
0
0
witajcie serdecznie ,
jestem tu nowa, czytalam, czytalam i zabralab sie do robienia tortu, ale ta masa cukrowa peka na drugi dzien przy krojeniu.
co zrobilam nie tak?
cry_1.gif

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy