Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
no no takie serduszko to i ja bym chciala dostac
icon_smile.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Alutka, ale musiałaś się nawycinać tych kwiatuszko-gwiazdeczek, śliczne i pięknie położona masa
ZielonaTruskawka, cudowne dzieciaki pewnie szalały z zachwytu, sama oszalałam
icon_smile.gif

hokusik, naprawdę słodkie to serce

Ja muzę teraz skompletować menu imieninowe na wynos (czyli na zimno), macie jakieś pomysły? Alll - może Ty coś podpowiesz

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Alutko ale cudeńko. Ile ty musiałaś tych kwiatków nawycinać i ponaklejać!
pfeif2.gif

Zielona Truskawko zawsze jestem pełna podziwu dla twoich muffin. Dla mnie to są słodkości na pięć minut roboty i dwa gryzy a ty je tak pięknie dekorujesz.
wink.gif

Hokusik, śliczny. A jakie delikatne i cieniutkie płatki w różyczkach.
wink.gif

cry_1.gif
icon_redface.gif
cry_1.gif
chachu, ja przecież nie miałam nic złego na myśli. Chciałam Jo_annę wyrwać z odrętwienia i niemocy. A od kogo uczyć się będziemy jak mistrzynie zaliczą załamkę?

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
dziewczyny mam pytanie,( przejrzalam kilkanascie stron ale nie znalazlam, albo za szybko szukalam), otoz kupilam gotowa mase marcepanowa , i nie wiem co mam z nia zrobic zeby uzyskac bialy kolor, czym zabrwic?poradzcie mi cos, bo corka zazyczyla sobie na piatek tort hello kitty, i chcialabym jejj zrobic.bede wdzieczna za podpowiedzi

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
mnie się nie udało zabarwić masy marcepanowej barwnikiem. Bardzo zależało mi aby element był biały dlatego, pomalowalam go. Ale to też nie było idealnie białe (tak jakby kolor marcepana przebijał).
Też uważam, tak jak mówi hokusik, lepiej zrobić śnieżno białą masę cukrową na Kitty.
Powodzenia!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Sabinal--- a czemużety od razu o złych myślach, ja ci thak you że jesteś
icon_mrgreen.gif

Annah--- też tak uważam jak dziewczyny, kiedyś chyba barwiłam na zielono masę marcepanową ale nie wygladało to ładnie
Aniu-Magdo--- piszesz że chcesz do masy do obkładania dodać troche cmc. Ja uzywam gotowych mas, które są tu dostępne w zwykłych supermaketach, ostatnio znalazłam w Tesco 1kg za 2,99€ i na opakowaniach w składnikach jest podana obecność tragakant , tylko nie ma ilości % więc nie wiem ile by trzeba było. Masa faktycznie troche twardznieje po nocy w lodowie ale nie kruszy sie ani nie pęka.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Taki cudny, na pewno pysznie smakował
icon_smile.gif
A solenizantce/solenizantowi : 100 LAT
cheers.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
chachu, ehh może otwórz cukiernię artystyczną, szkoda talentu. mam jeszcze pytanie odnośnie cyferek, czy Ty je wycinasz? są dosyć duże i mają śliczny kształt.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Ehhh, chętnie bym otworzyła coś ale biznesmenka ze mnie do du...y. Ostatnio doszłam do wniosku że niedługo za darmo je bedę robiła. Bo jak wy same najlepiej wiecie pracy potrzeba przy tym sporo a na kasę czasem ciezko przeliczyć. A niestety ludziom sie wydaje że to czysta kaska robić torty, siedzisz w domu i kase masz.
Co do cyferek to kiedyś w ang. sklepie inter. była promocja że trzy za iles tam i zamówiłam, to są zwykłe plastikowe jakby kartki a4 z wycisnietymi cyframi takimi dużymi i w środku male. Wciskam tam masę i wyjmuję gotowca
icon_mrgreen.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
chachu @ 31 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1020166Ehhh, chętnie bym otworzyła coś ale biznesmenka ze mnie do du...y. Ostatnio doszłam do wniosku że niedługo za darmo je bedę robiła. Bo jak wy same najlepiej wiecie pracy potrzeba przy tym sporo a na kasę czasem ciezko przeliczyć. A niestety ludziom sie wydaje że to czysta kaska robić torty, siedzisz w domu i kase masz.
Co do cyferek to kiedyś w ang. sklepie inter. była promocja że trzy za iles tam i zamówiłam, to są zwykłe plastikowe jakby kartki a4 z wycisnietymi cyframi takimi dużymi i w środku male. Wciskam tam masę i wyjmuję gotowca
icon_mrgreen.gif
Świetny pomysl...rób za darmo ....
strafe.gif

Pewnie...będa tłumy u drzwi....ja pierwsza sie pisze na te cuda...

Doweedz sie ile takie sliczności (pewnie az tak wypracowanych to tak nie ma) kosztują..odejmij stosowny podatek..i masz cenę...
Nie żartuj...zacznij sie cenić Dziewczyno!!

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jo_anno dziekuje!!!!! ta stronka jest swietna, jest tam tyle swietnych instrukcji.....te kwiaty i motyle z zelatyny
anbetung.gif
siedze od pol godziny i dalej ogladam
icon_mrgreen.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Aż chciałoby się zrobić takiego bucika
lecker.gif
Czy tylko ja tak mam, że czasami mam ochotę bez okazji zrobić sobie masę cukrową i porobić figurki? Choć czasem (głównie po zrobieniu tortu, który wykonuję ok. 10 godzin). ogarnia mnie niechęć i mówię sobie, że nigdy więcej...
icon_redface.gif
Czy to też normalne? Bo po pewnym czasie znowu choruję na zrobienie tortu i tak w kółko
dump.gif

Chachu, a u nas dają 1kg w cenie 24zł... i to nie wszędzie, bo w ok. 3 sklepach w całej Polsce - zazdroszczę mieszkania w Irlandii. CMC chciałam dać, by masa była bardziej plastyczna, tylko nie wiem, ile ma z nim odleżeć (a Twoje ostatnie torty są piękne!), by znowu nie skruszała za bardzo.

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Aniu- Magdo!! Nie do mnie pytanie..ale się "wetnę"...Jak robiłam masę to dałam CMC i potem zaraz robiłam z niej kwiatki...i zaraz i kika tygodni pózniej. Moja masa była cały czas dobra.
Fakt, kwiatki nie takie jak u Chachu....
icon_sad.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
ania-magda @ 31 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1020234Aż chciałoby się zrobić takiego bucika
lecker.gif
Czy tylko ja tak mam, że czasami mam ochotę bez okazji zrobić sobie masę cukrową i porobić figurki? Choć czasem (głównie po zrobieniu tortu, który wykonuję ok. 10 godzin). ogarnia mnie niechęć i mówię sobie, że nigdy więcej...
icon_redface.gif
Czy to też normalne? Bo po pewnym czasie znowu choruję na zrobienie tortu i tak w kółko
dump.gif

Chachu, a u nas dają 1kg w cenie 24zł... i to nie wszędzie, bo w ok. 3 sklepach w całej Polsce - zazdroszczę mieszkania w Irlandii. CMC chciałam dać, by masa była bardziej plastyczna, tylko nie wiem, ile ma z nim odleżeć (a Twoje ostatnie torty są piękne!), by znowu nie skruszała za bardzo.
Normalne, normalne ja właśnie tak teraz mam jakiś moralniak mnie dopadł, ale przechodzi i tak jakoś leci.
Przeraża mnie jak drogo jest w Polsce. Dostałam paczkę z Angli i okazuje się że za druciki tej samej firmy z Tortowni zapłaciłam 24pln, a z Ang. 1.25funta czyli jakieś 6pln. Ach i za przesyłkę z Tortowni do Irl. napisali mi 130pln chociaż zamówienie była za ponad 200pln. Ale i tak ja bardziej zazdroszczę tym ktorzy mieszkają w Ang. bo do Irl. obowiązuje cena za przesyłkę taka jak do Europy.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
jak zwykle takie cuda zrobilyscie ze prawie z krzesla spadlam!!!!!

moje motylki wyszly takie sobie.. i tort caly tez srednio ale jak wrzuce fotki to pokaze.. nie mam zdjec samego tortu (ZNOWU...) i chyba na pierwszym zdjeciu juz brakuje jednego motylka.. bo mi syn zjadl jak tylko tort postawilam na stole (przez to moje cotygodniowe pieczenie stal sie maniakiem masy cukrowej.. bleee.. slodzizna..) ale najgorsze to bylo przewiezienie tortu.. niby 15 minut drogi ale nie dalo sie go zakmnac w rzadne opakowanie wiec wiozlam go na kolanach tak tylko na podstawce.. i co zakret to latal mi tam i spowrotem.. ehh.. nie przygotowalam sie wcale do tego..

teraz miesiac wolnego na bank.. i mysle czy by na 30 wrzesnia dla chlopakow nie zrobic torcika autka :D ale to narazie odlegle plany

P.S dzis zamwiam zestaw 8 barwnikow z Wiltona (na urodziny
icon_razz.gif
mam listopadzie hahahaha) wiec bedzie na czym poszalec przy tym autku :D a na wyjezdzie kupilam zestaw foremek.. taki mix 12.. jakies tam kotki, pingwinki i ksztalty rozne..

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy