vilk_89
Member
- Kwi 26, 2010
- 21
- 0
- 0
Spes @ 16 Jul 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1004242Za który się tu chwycic?? Wszystkie takie mniamniuśne...![]()
Czym jeża tak wypolerowałas?
A traktor był tez do jedzenia- tortowy, czy to masa cukrowa?
Spes @ 17 Jul 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1004379Dzieki za radę...ale jeszcze jedno pytanie...toż ten traktor STOI na kołach...jakas konstrukcja niewidoczna dla oka?Konstrukcja była, w tym akurat bardzo pomógł mi tataWyciął mi z grubego plastiku 2 podstawki na wymiar na których ustawiłam traktor i presę (widać je troszkę na ostatnich zdjęciach). A "nad" tortem były ustawione przy pomocy patyczków po lodach wbitych w tort ( po "świderkach" konkretnie. Te lody mają takie grube, okrągłe patyczki, które idealnie się nadały). Patyczki oczywiście tata równie przyciął mi na wymiar który mu podałam, tak aby traktor znajdował się jakieś 2 cm nad tortem. Patyczki wbiłam tort i na nich ustawiłam traktor (Te plastikowe podstawki miały jeszcze od spodu zrobione małe wgłębienia, żeby nie ślizgały się po patyczkach)
Następnie w odpowiednich miejscach wbiłam patyczki na szaszłyki i zawiesiłam na nich koła, tak by dotykały tortu. Trochę było kombinowania, ale zależało mi żeby ten tort był wyjątkowy.
1. Weź 1kg cukru i postaw nad palnikiem.
2. Podgrzej do temperatury 180°C.
3. Ustaw garnek w kąpieli wodnej (chyba chodziło o schłodzenie w zimnej wodzie, nie o podgrzewanie).
4. Następnie dodaj 30ml wody i barwnik spożywczy.
5. Gotową (i chyba ostygniętą) masę podgrzej w kuchence mikrofalowej tak, by zmiękła.
6. Teraz możemy zacząć wyrabiać cukier.
7. Gdy cukier ma wciąż temperaturę 65°C, ubieramy rękawiczki.
8. Zawsze pracujemy pod lampami grzewczymi.
9. Teraz łączymy płatki w całość za pomocą palnika.Swoją drogą, chciałabym chodzić do takiej szkoły, w której uczą stylu angielskiego i takie fajne, ciekawe lekcje są, jak tu...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.