Imago @ 13 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1014603Ale bym sobie zjadła taki tortbez okazji![]()
![]()
Cudo
Nie Ty jedna![]()
Ja się noszę z zamiarem zrobienia jakiegoś tortu. Ale nigdy nie robiłam, więc mam stracha.
sabinal @ 13 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1014817Mój pierwszy tort cały w masie. Urodziny męża. Zanim wkleję zdjęcie i się zupełnie skompromituję uwagi- Masa w/g. proporcji Illy + dodatek CMC to marzenie. Świetnie się zagniatała, wałkowała i z łatwością przeniosłam ją na tort a potem... klapa. Zaczęła pękać wokół obrzeża na górnej krawędzi. Szybka zmiana planu dekoracji. Dodatkowa falbana i wyszło. Wiem, że jeszcze nie ma się czym chwalić, ale dopracuję tę zarazę i mam nadzieję, że jak u każdej z was każdy następny będzie ładniejszy.Nie dodawaj CMC do masy którą pokrywasz tort. To nadaje się tylko do robienia ozdób, ponieważ początkowo sprawia ze masa staje sie bardziej elastyczna i lepiej sie z nia pracuje, jednak po wstawieniu tortu do lodówki masa robi się potwornie twarda i ciezko sie ją kroi. Miałam podobny problem niedawno i pisałam o nim tutaj. Dopiero na innym forum dziewczyny mi wytlumaczyly, że to przez cmc wlasnie masa bardzo twardnieje.
Pisałam wtedy o torcie weselnym, który mam robićno to mogę się już chwalić![]()
Wszystko sie udało. Masa wyszła idealnie. Tort dekorowałam masą i wiórkami( jednak się na nie zdecydowałam
A oto on:
![]()
![]()
![]()
![]()
sabinal @ 14 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1014942Śliczne te torty! Alll o twoich to już nie wiadomo co pisać. Każdy następny piękniejszy od poprzedniego.
Vilk_89, ale ty się musiałaś napracować! Tyle tortów. Dziękuję za radę. Spróbuję następnym razem. Z tym CMC ta masa jest cudowna ale gdy położyłam ją na tort to na zagięciu pękła mi prawie na całości wokoło.
Ja tez kilka razy pokryłam tort masą z cmc, to wiem jak to jest. Przy zagniataniu i wałkowaniu- marzenie, tylko potem się schody zaczynają. Jak zaczyna zasychać, robic się twarda i krucha to już przestaje byc tak kolorowoteraz używam cmc tylko gdy lepię kwiatki.
A przy tym torcie to faktycznie duzo pracy było. Piętra 22cm, 26cm, 30cm i 40 cm, plus jeszcze 2 razy po 22cm. Trochę było pieczenia![]()
Ja mieszam czerwony z odrobiną brązowego, a jeśli nie masz brązowego barwnika daj kakao, też będzie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.