tricksterka @ 7 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1072288Ach! Och! i nie wiem jak jeszcze określić masę cukrową z przepisu illyheh Założę oficjalny fanclub lub dołączę do już istniejącego.
owieczka jest superaśna- róże też ale owieczka wymiata dosłownie![]()
![]()
ZielonaTruskawka @ 7 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1072327Ja właśnie skończyłam taki (mam nadzieję że nie usuną):
wow jaki frywolny- świetny![]()
![]()
kubańczyk @ 8 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1072465Witam wszystkich!!!
czym najlepiej posmarować tort przed nałożeniem masy cukrowej?? Z góry dziekuje i pozdrawiamWitaj!
Najlepsze są masy maślane (nigdy w życiu bita śmietana!!), budyniowo-maślane. Mi najlepiej sprawdza się buttercream-na bazie jajaek i masła. Jest gładziutki i nie zostawia grudek, wtedy masa cukrowa może sie ładnie ułożyć. Powodzenia!
waszkamaszka @ 8 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1072484Duszka że tak zapytam (bo ja laik jestem) buttercream? a przepisik!nie mogę znaleźć teraz przepisu, z którego zaczęłam robić. Jak znajdę to Ci podeślę.
Ja robię na okodaję 2-3 białka i szklankę cukru. Ubijam w kąpieli wodnej aż nabiorą temperatury ok 70 stponi i powiększą swoją objętość 2-2.5 razy. Następnie studzę dobrze tą masę. Osobno miksuję kostkę prawdziwego masłą i stopniowo dodaję wystudzone białka. Jak się dobrze połączą powolutku dolewam kieliczek spirytusu lub wódki (o temp. pokojowej, nie może być zimny bo masa się zważy). I gotowe. Super się rozprowadza. Do cukru możesz dodać cukier waniliowy lub jakiś aromat.
Krem maślany
Składniki:
- 250g masła lub margaryny,
- 1kg cukru pudru,
- 40ml gorącej wody.
Przygotowanie:
Masło/margarynę ucieramy w misce do czasu, aż stanie się prawie białe. Dodajemy cukier puder, dobrze mieszamy i na końcu dolewamy stopniowo wodę (głównym zadaniem wody w tej recepturze jest zmiękczenie konsystencji masła, w razie potrzeby). Całość mieszamy, aż krem uzyska gładką konsystencję i będzie się łatwo rozprowadzał. Krem maślany zużywamy od razu lub przechowujemy zamrożony w woreczku plastikowym lub szczelnym pojemniku do miesiąca. Przed użyciem po rozmrożeniu należy dokładnie wymieszać
ania-magda @ 8 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1072513Hm... z tego, co mi wiadomo, buttercream to zmiksowane masło z dodatkiem cukru pudru, ewentualnie jakichś esencji smakowych i wody/mleka, dla połączenia składników. Ale jakoś nigdy nie natknęłam się, a dużo tych przepisów czytałam, żeby jakieś jajka w nim były...Książka Rachel Brown pt. "Podstawy dekorowania ciast" podaje taki przepis:
dziękuję za przepis
waszkamaszka @ 8 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1072523dziękuję za przepisa to przepis Dziuni (mniej więcej ten co ja stosuje, z tym że ja gdzieś doczytałam o kieliszku spirytusu jeszcze)
Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy
- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła
Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.
- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę
Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać" icon_wink.gif Teraz mozna dodać aromat i barwnik.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.