Anusiaczek @ 7 Oct 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=7202Tereniu, masa jest owszem słodka, ale po pierwsze jak komuś nie pasuje, to nie musi jej jeść, ona bardzo łatwo odchodzi <!--emoid--><!--endemo--> a po drugie nawet z tą masą mój tort zbyt słodki nie był.
Ja tam będę na pewno dekorowała tą masą, w końcu to niewyprasowanie musi mi się udać i już! <!--emoid--><!--endemo-->
Anusiaczku, o co chodzi z tym niewyprasowanie tortu?Gdzie mogę zobaczyć to Twoje dzieło? Szukam i nie mogę znaleźć![]()
![]()
Cinka @ 23 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=510320Tutaj http://atecousa.net//learn/satin-ice-tutor...-your-cake.html jest filmik który pokazuje w jaki sposób pokrywa się tort masą cukrową. Wydaje mi się że powierzchnia tortu nie może być zbyt mokra bo masa mogłaby się po nim ślizgać i utrudniać pracę.Filmik widziałam. W rękach profesjonalistów wszystko wygląda na takie łatwe![]()
Na tortowni.pl dziewczyny pisały, że właśnie nie może tort być w lodówce przechowywany. Jak się obsusza masa cukrowa.
Ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić masę cukrową położoną na suche ciacho.
julia @ 23 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=510330W kwestii nasiąkania masy cukrowej: robiam ta z przepisu Marceliny https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&st=0 i musze powiedziec, ze nasiąkła mi bardzo, ale byc moze to nie jest wina masy, tylko tego, ze ten tort, niestety nie z mojej winy, musiał poczekac trzy dni w lodówce i mysle, że to właśnie było głowną przyczynąa poza tym masa jest ok, jeszcze do tej pory mam resztki i wykorzystuje je jako zakładki do tortów komunijnych i jest ok. Reasumując tort z tą masą nie powinien byc przechowywany zbyt długo. Przed nałożeniem masy został badzo delikatnie obsmarowany masa jogurtowa, celem wyrównania nierównosci (to był tort w kształcie piersi). Najlepszym rozwiazaniem byłoby pokrywanie takiego tortu, ową masą w dniu konsumpcji wtedy bedzie wygladał najładniej.![]()
Moj błąd polegał może jeszcze na tym, ze moja masa była rozwałkowana bardzo cienko, moze nawet zbyt cienko ok 1 milimetra lub nawet cieniej, a tak jak patrze na ten filmik co wstawiła Cinka to tam masa jest rozwałkowywana na dosc gruby placek, mysle, ze min pół centymetra, moze nawet i grubiejNo właśnie ta masa od Marceliny dla mnie odpada, bo surowe jajo![]()
Na tortowni.pl właśnie pisały dziewczyny o tej lodówce i przechowywaniu. I wszystko co piszesz to prawda ponoć. Ale.... no ale jak pogodzić smarowanie tortu kremem z wierzchu (w kwestii wyrównania) z nienasiąkaniem lukru?![]()
Niby drobiazgi, ale zawsze..
Cinka @ 24 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=510830Na tym filmiku ten torcik który pan okrywa masą cukrową jet sztywny jakiś i suchy - wydaje się czymś oblany, stawiam na biała czekoladęMasa cukrowa nie znosi wilgoci, więc przed jej nałożeniem powinno sie pokryć tort masą marcepanową. To rada zawodowego cukiernika, wyczytana przeze mnie w necie.
dziunia @ 24 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=510874Reasumując, przytłaczająca większość tych tortów jest ładna ale mało zjadliwa
Też tak myślę![]()
Ale sądzę że niezbyt mocno nasączony torcik polany polewą czekoladową, czy niezbyt wodnistym dżemem też mógłby się w roli angielskiego torcika sprawdzić - tyle że do szybkiego spożycia![]()
No coś za coś![]()
Na dłuższe przechowanie, w dodatku w lodówce dobry byłby chyba marcepan, ta masa z mojego przepisu też się lodówki nie boi, wody nie ciągnie bo dość tłusta jest, ale nigdy tortu całego nią nie pokrywałam, no i żeby wygląd miała trzeba ją zabarwić.
Dziuniu widzę że ty panimajesz po ichniemumogłabyś przetłumaczyć te przepisy?![]()
Może któryś z nich lepiej by się sprawdził... widzę że w jednym jest masło? w drugim Cream of Tartar...
Może te z tłuszczem mniej na wilgoć podatne i bardziej elastyczne/mniej kruche przy obróbce? Jakbyś mogła... to z góry dziękuję![]()
CYTATRoyal Icing
Ingredients:
* 1 lb box of confectioner's sugar
* three egg whites
* 1/2 tsp. Cream of Tartar
Place the confectioners sugar in a bowl, and add the egg whites plus the Cream of Tartar. Mix the ingredients with an electric or standing mixer until firm.
A damp tea towel placed over the bowl will keep the icing from hardening before you're ready to use it.
Butter Cream Icing
Ingredients:
* 1/4 pound of sweet butter
* 2 c. Confectioner's Sugar
* 1 egg white
Cream the butter and gradually add 2 cups of sifted confectioners sugar. Add 1 egg white and mix thoroughly.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.