rastagatka
Member
- Paź 6, 2009
- 363
- 0
- 0
Martynka.izi @ 23 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=903610Byc może nie wyraziłam się wystarczająco jasno. Wiem, że większośc ciast jest ozdobionych masą cukrową, ale jest kilka sposobów jej zrobienia. Ja poszukuję takiego przepisu, który będzie najbardziej plastyczny i który na torcie będzie wyglądał najbardziej gładko i elegancko. Kilka dni temu robiłam próbne różyczki z masy cukrowej z cukru pudru, masła, wody i mąki i to jest dobry przepis ale do robienia małych rzeczy, a przy wałkowaniu dużych cienkich powierzchni rozrywa się i "przeciera". zastanawiam się czy masa z żelatyny i glukozy nie będzie lepsza. Z góry przepraszam za zamieszanie. Z pozdrowieniami - cukrowy laik
Dawek używam to:
6 g di gelatina 6 g żelatyny
30 ml di acqua fredda 30 ml zimnej wody
70 g di glucosio liquido 70 g glukozy w cieczy
8 g di glicerina per alimenti 8 g gliceryny do żywności
16 g di burro a temperatura ambiente 16 g masła o temperaturze pokojowej
450 g di zucchero a velo industriale 450 g cukru pudru przemysłu
przepis jest na tej stronie www.cookaround.com
Martynka.izi @ 23 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=903610Kilka dni temu robiłam próbne różyczki z masy cukrowej z cukru pudru, masła, wody i mąki i to jest dobry przepis ale do robienia małych rzeczy, a przy wałkowaniu dużych cienkich powierzchni rozrywa się i "przeciera". zastanawiam się czy masa z żelatyny i glukozy nie będzie lepsza.Martynko masa którą robiłaś wcześniej to tzw "sztuczny marcepan" to jest tłusta masa i zupełnie inna niż ta masa cukrowa o której mówi ten wątek.
Ta masa cukrowa - z żelatyną i glukozą jest idealnie biała (jeśli bez barwników) doskonale się wałkuje w duży płat i doskonale nadaje się do pokrywania dużych powierzchni. Nie jest jednak lśniąca! jest matowa i sucha w dotyku ale prezentuje się doskonale. Tą masą pokrywa się właśnie torty w stylu angielskim.
Pamiętaj tylko, jak będziesz ją robiła to cukier puder dodawaj stopniowo! bo bywa że dodając całość na raz okazuje się że jest go za dużo i ciężko jest wgnieść nie mówiąc już o tym że masa będzie zbyt twarda co może utrudnić skutecznie pracę z nią - będzie się kruszyła, albo w ogóle będzie nadawała się do wyrzucenia.
Martynka.izi @ 23 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=903610Byc może nie wyraziłam się wystarczająco jasno. Wiem, że większośc ciast jest ozdobionych masą cukrową, ale jest kilka sposobów jej zrobienia. Ja poszukuję takiego przepisu, który będzie najbardziej plastyczny i który na torcie będzie wyglądał najbardziej gładko i elegancko. Kilka dni temu robiłam próbne różyczki z masy cukrowej z cukru pudru, masła, wody i mąki i to jest dobry przepis ale do robienia małych rzeczy, a przy wałkowaniu dużych cienkich powierzchni rozrywa się i "przeciera". zastanawiam się czy masa z żelatyny i glukozy nie będzie lepsza. Z góry przepraszam za zamieszanie. Z pozdrowieniami - cukrowy laik
Jeśli chcesz,zeby masa cukrowa była plastyczna i jednocześnie nadawała się do wałkowania na duży placek do pokrycia tortu to proponuje zrobić z tego przepisu ( podobny podała Galas)
ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
łyzka gliceryny
olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)
zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut
postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,
wsypac glukoze,
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Lekko ostudzić mieszankę, wlac olejek migdałowy i gliceryne
połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
Tak jak pisała Cinka , cukier puder dosypuj stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .Jeśli jednak uznasz ,że masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty .
Gotową mase cukrową mozesz wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Możesz też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty
masa jest super plastyczna i nie wysycha tak szybko jak masa cukorwa z przepisu na pierwszej stronie.
Dzisiaj zrobiłam 3 torty ozdobione tą własnie masą , jestem nią zachwycona . Bez problemów mozna ulepić ładne ozdoby. Nie trzeba co chwile podgrzewac masy ,zeby była plastyczna. Nie wysycha tak szybko. Można ja przechowywac w woreczku . Następnego dnia wystarczy tylko wyjąć , chwile wyrobić w rekach i ponownie nadaje się do ,,obróbki ,,
![]()
![]()
![]()
Jo_anna1 @ 25 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=904081Dziwnie mi się kojarzy - gliceryna???Ten przepis juz dawno widziałam w necie i równiez bałam sie ze względu na tą gliceryne ale taka ilośc nikomu nie zaszkodzi.
Zamiast gliceryny można jednak dać o jedną łyzeczkę margaryny więcej
Pozdrawiam
ankar @ 31 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=906285Moja najnowsza produkcja
(...)Ankar!![]()
![]()
RewelacjaI mistrzowskie wykonanie![]()
![]()
ankar @ 1 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=906285Moja najnowsza produkcjaRewelacja!
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.