Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

aniaolaania

Member
Lut 19, 2010
11
0
0
witam po raz kolejny, zrobiłam masę z glukozą i żelatyną (strasznie ciężko sie wałkowało i troszeczkę brakło na sam dół, bo już nie miałam jak rozciągnąć, ale nie ważne i tak jestem z siebie dumna), a ozdoby z masy cukrowej, wyszło całkiem całkiem, tzn. przy waszych tortach to nic takiego ale jak już wspominałam to mój pierwszy tort w życiu i do tego z tymi masami różnymi, wiec jak dla mnie poprzeczka bardzo wysoko postawiona,
goście byli w szoku, nigdy czegoś takiego nie widzieli, córci też się podobał,
więc dziękuję wszystkim którzy stworzyli to forum i zamieścili na nim swoje przepisy na masy oraz swoje cudne torty,
dałabym zdjęcie ale nie umiem
icon_sad.gif

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Spróbowałam dodać do masy cukrowej łyżke octu i owszem masa była zdecydowanie miększa , łatwiej się nią wałkowało i nie wysychała tak szybko . Niestety było czuć ocet - nie jego smak tylko zapach , co dla mnie jest nie do przyjęcia , ale coś za coś . Miałam nadzieje , że z czasem zapach się ulotni , ale nie ulotnił się. Spróbuje jeszcze dodac do masy 1 łyżeczke mniej żelatyny za radą hokusika
wink.gif

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
aniaolaania @ 5 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=952534witam po raz kolejny, zrobiłam masę z glukozą i żelatyną (strasznie ciężko sie wałkowało i troszeczkę brakło na sam dół, bo już nie miałam jak rozciągnąć, ale nie ważne i tak jestem z siebie dumna), a ozdoby z masy cukrowej, wyszło całkiem całkiem, tzn. przy waszych tortach to nic takiego ale jak już wspominałam to mój pierwszy tort w życiu i do tego z tymi masami różnymi, wiec jak dla mnie poprzeczka bardzo wysoko postawiona,
goście byli w szoku, nigdy czegoś takiego nie widzieli, córci też się podobał,
więc dziękuję wszystkim którzy stworzyli to forum i zamieścili na nim swoje przepisy na masy oraz swoje cudne torty,
dałabym zdjęcie ale nie umiem
icon_sad.gif
Pod ramką w której wpisuje się odpowiedź do postu znajduje się ramka z załącznikami Klikamy na przeglądaj ( po prawej stronie ramki ) i wybieramy zdjęcie , które nas interesuje z naszego komputera , a nastepnie klikamy wyślij Wybrane zdjęcie znajduje sie już w malutkiej ramce
Zarządzaj aktualnymi załącznikami Klikamy na malutką strzałke obok . Pojawią sie 3 ikony, wybieramy ikone wstaw załącznik do wiadomości . Gotowe. Zdjęcia zmniejszane są automatycznie . Aniaolaania mam nadzieje , że tu zajrzysz
wink.gif

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Ja również jestem tu od niedawna i jak się napatrzyłam na te wasze cuda to postanowiłam i ja spróbować .....i co i nic nie jestem zachwycona
icon_sad.gif
Masa mi wyszła tak jak aniaolaania. Było jej bardzo mało i ledwo wystarczyło na pokrycie góry tortu, bardzo ciężko ją było rozwałkować, gdzie popełniłam błąd?
Ale co tam spróbuję jeszcze raz za tydzień, jak mi się uda to się wszystkim pochwalę
wink.gif

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Magda mówisz, ze mało masy wyszło mi kiedys tez tk wychodiło do czasu kiedy to... do mieszania użyłam na początku łyżki nie rąk
icon_smile.gif

Aguśka to rada Doroty ja tylko przekazuję dalej
icon_smile.gif

corellia

Member
Mar 6, 2010
11
0
0
Witajcie - jestem tu nowa - szukam inspiracji i przypadkiem trafiłam na to forum
wink.gif

Cudowne rzeczy robicie i jestem pod wrażeniem Waszych dzieł
anbetung.gif

Za niedługo szykuje się impreza imieninowa mojego taty, więc chciałabym zrobić jakąś niespodziankę.
Pozdrawiam
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
corellia, czym prędzej leć do wątku powitalnego
icon_smile.gif
Ja tam zajrzałam po roku i Cinki musiały witać starego a nie nowego członka
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

A w zamian, jak sama widzisz, inspiracji i porad Ci u nas dostatek...

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
hokusik @ 6 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=952739Magda mówisz, ze mało masy wyszło mi kiedys tez tk wychodiło do czasu kiedy to... do mieszania użyłam na początku łyżki nie rąk
icon_smile.gif

Aguśka to rada Doroty ja tylko przekazuję dalej
icon_smile.gif
hokusik ale w tym jest problem, że ja to robiłam właśnie rękami, ale myślę sobie, że może dałam troszke mało wody bo tylko 35 ml( +400 gram cukru pudru+ 50gram glukozy i 2 łyżeczki żylatyny) więc wszystko powinno być ok. Dodam jeszcze, że cukru pudru poszło troszkę mniej. Dlatego nie wiem gdzie jest błąd?
icon_sad.gif

Będę jeszcze próbować...dlatego proszę o wskazówki
wink.gif

aniaolaania

Member
Lut 19, 2010
11
0
0
Aguś25 dzięki za radę, nie zauważyłam wcześniej tej opcji,
no więc załączam moje dzieło,
icon_redface.gif

mam nadzieję że nie będziecie zbyt surowi
icon_razz.gif

Załączniki

• P1060397.JPG
    P1060397.JPG
    3.1 MB · Wyświetleń: 0
  • P1060398.JPG
    P1060398.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
O, proszę... Mamy kolejna utalentowaną Cinkę
icon_smile.gif

Brawo, pięknie zrobiłaś.

corellia

Member
Mar 6, 2010
11
0
0
Chciałam się pochwalić swoim dziełem jakie robiłam na 1-sze urodzinki synka.
Bez masy plastycznej - ale był pyszny.
Wrzucę przepisik później
icon_smile.gif

Aniaolaania śliczny torcik.

Załączniki

• Obraz_008.jpg
    Obraz_008.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_009.jpg
    Obraz_009.jpg
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
corelliami również ładniejsze torciki wychodzą bez masy cukrowej.
To chyba trzeba praktyki, a mi się wydawało, że to takie proste.
Podziwiam wszystki te dzieła.
anbetung.gif

Aniaolaania piękny torcik.

Ja spróbuję z to masą cukrową jeszcze za tydzień
wink.gif

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
tort na zamowienie
masa z pianek bo nie przepadam za cukrowa i na tej lepiej mi sie pracuje

Załączniki

• DSC01425.JPG
    DSC01425.JPG
    35.6 KB · Wyświetleń: 0

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Magda chyba źle napisałam
icon_sad.gif
bo chodzi o to właśnie że nie ręką a łyżką trzeba na początku mieszać a potem dopiero łapkami.

Dziewczyny słodkie, piękne torty.

Cornelia witaj w kręgu słodko zakręconych :D

corellia

Member
Mar 6, 2010
11
0
0
Granola jakie śliczne cudo.

Magdaa napewno
anbetung.gif
- powiem Tobie tak - jestem początkująca jeśli chodzi o wypieki tortów a ten z mojego zdjęcia był pierwszy i o dziwo udał się za pierwszym razem.
Ale jak to mówi przysłowie PRAKTYKA CZYNI MISTRZEM
banana.gif

Hokusik ja to lubię być tak pozytywnie i przesłodko zakręcona
daumen.gif
fiesgrins.gif

Ja cały wieczór myślałam już nad projektami następnych moich wypieków.
Przymierzam się do plastycznych dekoracji i mam nadzieję, że mi wyjdą.

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
dzięki dziewczyny będę próbować..
dump.gif
aż się uda bo bardzo mi zależy, żeby zrobić torta mojej córci na niedzielę z okazji 4 urodzinek
wink.gif

czy z jednej porcji tej masy powinno mi starczyć na pokrycie torta i ozdoby?
wink.gif

corellia

Member
Mar 6, 2010
11
0
0
Madziu uda się napewno - trzymam kciuki .... no i pochwal się później swoim dziełem.

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Magda uda się na pewno, ale ja spróbowałabym z połowy zrobić masę w tygodniu, z jedną łyżeczką żelatyny i z tego machnęła ozdoby przynajmniej część żeby mieć mniej roboty w sobotę.

corellia

Member
Mar 6, 2010
11
0
0
Hehehe a mnie opętała mania tortów i ozdóbek - siedzę i wyszukuję propozycji i korci mnie niezmiernie aby już coś zrobić.
Dobrze, że jest gdzie kupić taki gotowy lukier plastyczny w razie czego ... uparłam się i zawzięłam w sobie aby na taty imieninki w czerwcu zrobić.
To taka niespodzianka miałaby być
fiesgrins.gif

Najpierw będę próbowała sama zrobić i to mało - schowam w lodówce i później chociaż figurki z tego polepię
icon_razz.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy