- Lut 22, 2011
- 5,138
- 0
- 0
Opisalam na zyczenie ten przepis, ktory znalazlam kiedys w internecie. Odwazylam sie go zrobic w ten weeken do tortu dla kolegi. Do tej pory mialam obiekcje czy nie bedzie za slodko z tym kremem i powiem tak: poki jeszcze masa jest ciepla wydaje sie byc dosc slodka ale jak przestygnie to ta slodycz jakos ''wyparowuje'', a jak juz wymiesza sie z kremem lub margaryna to bardzo delikatne jest w smaku. Ja na goraco posmarowalam samym budyniem biszkopt i pozniej reszte wymieszalam z odrobina margaryny. Bylo pycha
Masa krówka
cukier 40 dag
mleko 1 litr
mąka ziemniaczana 7 łyżek
masło 125 g
cukier waniliowy 1 torebka
Do garnka wsypujemy cukier i lekko ogrzewamy. Mieszamy aż powstanie karmel. Do szklanki nalać mleko a resztę wlać do garnka do karmelu. W szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wszystko wlewamy do garnka, mieszamy. Do mleka dodać lekko rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy, gotować jak budyń.
Moja uwaga: mleko najlepiej wlewac gorace - karmel nie dozna szoku termicznego. Ja wlalam mleko w temperaturze pokojowej i jak mi sie karmel scial to myslalam ze garnek mi wybuchnie
no coz - na bledach sie czlowiek uczy
ale nawet jak sie karmel zetnie to poprostu trzeba dluzej potrzymac na ogniu zanim doleje sie make i maslo.
Smacznego
Masa krówka
cukier 40 dag
mleko 1 litr
mąka ziemniaczana 7 łyżek
masło 125 g
cukier waniliowy 1 torebka
Do garnka wsypujemy cukier i lekko ogrzewamy. Mieszamy aż powstanie karmel. Do szklanki nalać mleko a resztę wlać do garnka do karmelu. W szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wszystko wlewamy do garnka, mieszamy. Do mleka dodać lekko rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy, gotować jak budyń.
Moja uwaga: mleko najlepiej wlewac gorace - karmel nie dozna szoku termicznego. Ja wlalam mleko w temperaturze pokojowej i jak mi sie karmel scial to myslalam ze garnek mi wybuchnie

ale nawet jak sie karmel zetnie to poprostu trzeba dluzej potrzymac na ogniu zanim doleje sie make i maslo.
Smacznego