- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Ta wspaniała masa nadaje się i do rogalików z ciasta francuskiego, i tych z ciasta drożdżowego, chociaż myślę, że można by wykorzystać ją też do jakichś ciast. Przepis znalazłam kiedyś w internecie, niestety już nie pamiętam gdzie. Najważniejsze, że jest przepyszna! Ja z trudem się powstrzymuję przed wyjadaniem z miseczki.
Podaję ilości jak w przepisie orginalnym, chociaż mi zawsze wystarcza połowa porcji.
-300 g orzechów (najlepiej włoskich)
-0,5 szklanki cukru
-szklanka bułki tartej
-łyżka rumu
-łyżka płynnego miodu
-cynamon do smaku
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-woda
Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo dolewać tyle wody, żeby masa zaczęła się lekko kleić. Zazwyczaj wychodzi trochę mniej, niż pół szklani, robiąc połowę porcji.
Smacznego.

Podaję ilości jak w przepisie orginalnym, chociaż mi zawsze wystarcza połowa porcji.
-300 g orzechów (najlepiej włoskich)
-0,5 szklanki cukru
-szklanka bułki tartej
-łyżka rumu
-łyżka płynnego miodu
-cynamon do smaku
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-woda
Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo dolewać tyle wody, żeby masa zaczęła się lekko kleić. Zazwyczaj wychodzi trochę mniej, niż pół szklani, robiąc połowę porcji.
Smacznego.


