Masa orzechowa do rogalików (bez jaj i śmietany)

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Ta wspaniała masa nadaje się i do rogalików z ciasta francuskiego, i tych z ciasta drożdżowego, chociaż myślę, że można by wykorzystać ją też do jakichś ciast. Przepis znalazłam kiedyś w internecie, niestety już nie pamiętam gdzie. Najważniejsze, że jest przepyszna! Ja z trudem się powstrzymuję przed wyjadaniem z miseczki.
icon_smile.gif

Podaję ilości jak w przepisie orginalnym, chociaż mi zawsze wystarcza połowa porcji.
-300 g orzechów (najlepiej włoskich)
-0,5 szklanki cukru
-szklanka bułki tartej
-łyżka rumu
-łyżka płynnego miodu
-cynamon do smaku
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-woda

Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo dolewać tyle wody, żeby masa zaczęła się lekko kleić. Zazwyczaj wychodzi trochę mniej, niż pół szklani, robiąc połowę porcji.

Smacznego.
icon_mrgreen.gif


rogalik.jpg



masaorzechowa.jpg

 

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy