- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Przepis inspirowany receptura Jane Mason. Uzylam maki medium atta - maki na chapati, mozna ja zastapic z powodzeniem mieszanka maki chlebowej bialej i z pelnego przemialu 50/50).
Na 24 buleczki.
900g medium atta (11.9 g protein)
5g drozdzy instant
600-700g mleka, podgrzanego do prawie punktu wrzenia, a potem wystudzonego do temp pokojowej, 24C
24g soli
3 lyzki ghee
1 czubata lyzka czarnuszki
nasiona sezamu do posypania (u mnie czarny sezam)
Skladniki wymieszalam, wyrobilam ciasto (gluten dobrze rozwiniety), zostawilam w naoliwionej misce na 45 min, zlozylam i ponownie zostawilam do wyrosniecia na 45 min.
W trakcie wyrastania ciasta przygotowalam warzywna masale:
400g ziemniakow, obranych, pokrojonych w mala kostke i ugotowanych
1 cukinia, w kostke
1 duza marchew, w kostke
150g groszku zielonego
1 duza czerwona cebula, w kostke
6 lyzek ghee lub oleju
1 lyzka kuminu
3-4 zielone chilli
1 lyzeczka kurkumy
spory kawalek swiezego imbiru
sol, pieprz, chilli w proszku
Przygotowalam warzywa. Rozgrzalam ghee i wsypalam nasiona kuminu, gdy zaczely strzelac dodalam cebule, smazylam mieszajac. Wsypalam pokrojone warzywa i ugotowane ziemniaki, dodalam przyprawy i drobno pokrojone chilli. Tu proponuje probowac i dowolnie zmniejszac zwiekszac ilosc chilli, soli, peiprzu.
Inny zestaw warzyw rowniez sie nada. Masale przed uzyciem dobrze wystudzic.
Gotowe ciasto podzielilam na 24 czesci (ok. 70g), kazdy wawalek rozplaszczalam w dloniach, nakladalam lyzke masali i zlepialam ciasto formujac sakiewki, ktore zlaczeniem w dol ukladalam na przygotwanech blachach. Zostawilam do wyrosniacia przykryte folia (ok.1godz.)
Piec rozgrzalam do 220C.
Przed wsunieciem bulek do pieca smarowalam ich wierzchy mlekiem i sypalam czarnym sezamem. Pieklam 15-20 min.
Doskonale delikatnie cieple (uwaga: wnetrze jest super gorace) w towarzystwie jakiegos dipu, raity, ryb i mies, salatek.

Na 24 buleczki.
900g medium atta (11.9 g protein)
5g drozdzy instant
600-700g mleka, podgrzanego do prawie punktu wrzenia, a potem wystudzonego do temp pokojowej, 24C
24g soli
3 lyzki ghee
1 czubata lyzka czarnuszki
nasiona sezamu do posypania (u mnie czarny sezam)
Skladniki wymieszalam, wyrobilam ciasto (gluten dobrze rozwiniety), zostawilam w naoliwionej misce na 45 min, zlozylam i ponownie zostawilam do wyrosniecia na 45 min.
W trakcie wyrastania ciasta przygotowalam warzywna masale:
400g ziemniakow, obranych, pokrojonych w mala kostke i ugotowanych
1 cukinia, w kostke
1 duza marchew, w kostke
150g groszku zielonego
1 duza czerwona cebula, w kostke
6 lyzek ghee lub oleju
1 lyzka kuminu
3-4 zielone chilli
1 lyzeczka kurkumy
spory kawalek swiezego imbiru
sol, pieprz, chilli w proszku
Przygotowalam warzywa. Rozgrzalam ghee i wsypalam nasiona kuminu, gdy zaczely strzelac dodalam cebule, smazylam mieszajac. Wsypalam pokrojone warzywa i ugotowane ziemniaki, dodalam przyprawy i drobno pokrojone chilli. Tu proponuje probowac i dowolnie zmniejszac zwiekszac ilosc chilli, soli, peiprzu.
Inny zestaw warzyw rowniez sie nada. Masale przed uzyciem dobrze wystudzic.
Gotowe ciasto podzielilam na 24 czesci (ok. 70g), kazdy wawalek rozplaszczalam w dloniach, nakladalam lyzke masali i zlepialam ciasto formujac sakiewki, ktore zlaczeniem w dol ukladalam na przygotwanech blachach. Zostawilam do wyrosniacia przykryte folia (ok.1godz.)
Piec rozgrzalam do 220C.
Przed wsunieciem bulek do pieca smarowalam ich wierzchy mlekiem i sypalam czarnym sezamem. Pieklam 15-20 min.
Doskonale delikatnie cieple (uwaga: wnetrze jest super gorace) w towarzystwie jakiegos dipu, raity, ryb i mies, salatek.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: