Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Masala Buns
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1541009" data-attributes="member: 1142"><p>Przepis inspirowany receptura Jane Mason. Uzylam maki medium atta - maki na chapati, mozna ja zastapic z powodzeniem mieszanka maki chlebowej bialej i z pelnego przemialu 50/50). </p><p></p><p>Na 24 buleczki. </p><p></p><p><strong>900g medium atta (11.9 g protein)</strong></p><p><strong>5g drozdzy instant</strong></p><p><strong>600-700g mleka, podgrzanego do prawie punktu wrzenia, a potem wystudzonego do temp pokojowej, 24C</strong></p><p><strong>24g soli</strong></p><p><strong>3 lyzki ghee</strong></p><p><strong>1 czubata lyzka czarnuszki</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>nasiona sezamu do posypania</strong> (u mnie czarny sezam)</p><p></p><p>Skladniki wymieszalam, wyrobilam ciasto (gluten dobrze rozwiniety), zostawilam w naoliwionej misce na 45 min, zlozylam i ponownie zostawilam do wyrosniecia na 45 min.</p><p></p><p>W trakcie wyrastania ciasta przygotowalam warzywna masale:</p><p></p><p><strong>400g ziemniakow, obranych, pokrojonych w mala kostke i ugotowanych</strong></p><p><strong>1 cukinia, w kostke</strong></p><p><strong>1 duza marchew, w kostke</strong></p><p><strong>150g groszku zielonego</strong></p><p><strong>1 duza czerwona cebula, w kostke</strong></p><p><strong>6 lyzek ghee lub oleju</strong></p><p><strong>1 lyzka kuminu</strong></p><p><strong>3-4 zielone chilli</strong></p><p><strong>1 lyzeczka kurkumy</strong></p><p><strong>spory kawalek swiezego imbiru</strong></p><p><strong>sol, pieprz, chilli w proszku</strong></p><p></p><p>Przygotowalam warzywa. Rozgrzalam ghee i wsypalam nasiona kuminu, gdy zaczely strzelac dodalam cebule, smazylam mieszajac. Wsypalam pokrojone warzywa i ugotowane ziemniaki, dodalam przyprawy i drobno pokrojone chilli. Tu proponuje probowac i dowolnie zmniejszac zwiekszac ilosc chilli, soli, peiprzu.</p><p>Inny zestaw warzyw rowniez sie nada. Masale przed uzyciem dobrze wystudzic.</p><p></p><p></p><p>Gotowe ciasto podzielilam na 24 czesci (ok. 70g), kazdy wawalek rozplaszczalam w dloniach, nakladalam lyzke masali i zlepialam ciasto formujac sakiewki, ktore zlaczeniem w dol ukladalam na przygotwanech blachach. Zostawilam do wyrosniacia przykryte folia (ok.1godz.)</p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 220C. </p><p></p><p>Przed wsunieciem bulek do pieca smarowalam ich wierzchy mlekiem i sypalam czarnym sezamem. Pieklam 15-20 min.</p><p></p><p>Doskonale delikatnie cieple (uwaga: wnetrze jest super gorace) w towarzystwie jakiegos dipu, raity, ryb i mies, salatek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]90397[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1541009, member: 1142"] Przepis inspirowany receptura Jane Mason. Uzylam maki medium atta - maki na chapati, mozna ja zastapic z powodzeniem mieszanka maki chlebowej bialej i z pelnego przemialu 50/50). Na 24 buleczki. [B]900g medium atta (11.9 g protein) 5g drozdzy instant 600-700g mleka, podgrzanego do prawie punktu wrzenia, a potem wystudzonego do temp pokojowej, 24C 24g soli 3 lyzki ghee 1 czubata lyzka czarnuszki nasiona sezamu do posypania[/B] (u mnie czarny sezam) Skladniki wymieszalam, wyrobilam ciasto (gluten dobrze rozwiniety), zostawilam w naoliwionej misce na 45 min, zlozylam i ponownie zostawilam do wyrosniecia na 45 min. W trakcie wyrastania ciasta przygotowalam warzywna masale: [B]400g ziemniakow, obranych, pokrojonych w mala kostke i ugotowanych 1 cukinia, w kostke 1 duza marchew, w kostke 150g groszku zielonego 1 duza czerwona cebula, w kostke 6 lyzek ghee lub oleju 1 lyzka kuminu 3-4 zielone chilli 1 lyzeczka kurkumy spory kawalek swiezego imbiru sol, pieprz, chilli w proszku[/B] Przygotowalam warzywa. Rozgrzalam ghee i wsypalam nasiona kuminu, gdy zaczely strzelac dodalam cebule, smazylam mieszajac. Wsypalam pokrojone warzywa i ugotowane ziemniaki, dodalam przyprawy i drobno pokrojone chilli. Tu proponuje probowac i dowolnie zmniejszac zwiekszac ilosc chilli, soli, peiprzu. Inny zestaw warzyw rowniez sie nada. Masale przed uzyciem dobrze wystudzic. Gotowe ciasto podzielilam na 24 czesci (ok. 70g), kazdy wawalek rozplaszczalam w dloniach, nakladalam lyzke masali i zlepialam ciasto formujac sakiewki, ktore zlaczeniem w dol ukladalam na przygotwanech blachach. Zostawilam do wyrosniacia przykryte folia (ok.1godz.) Piec rozgrzalam do 220C. Przed wsunieciem bulek do pieca smarowalam ich wierzchy mlekiem i sypalam czarnym sezamem. Pieklam 15-20 min. Doskonale delikatnie cieple (uwaga: wnetrze jest super gorace) w towarzystwie jakiegos dipu, raity, ryb i mies, salatek. [ATTACH=full]90397[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Masala Buns
Top
Bottom